Ήμουνα 4 χρονών όταν είδα τα τανκς της χούντας να περνάνε στην οδό Αχιλλέως στο Μεταξουργείο, στο πρώτο μου σπίτι, και σιγά σιγά με την μεταπολίτευση, ανδρώθηκα από το Μεταξουργείο στα Εξάρχεια. Γνώρισα την αγωνία του Νικόλα, τα όνειρα του Παύλου, τη θεοσοφία της Αρλέτας, τα ποιήματα που σκάβουν στο μαγαζί με τα ρούχα της Κατερίνας...


Τα πράγματα ήταν πάρα πολύ όμορφα, καθημερινές συζητήσεις στα καφενεία των Εξαρχείων, ατέρμονες βόλτες, αυτό που έλεγε η συγκλονιστική ποιήτρια Κατερίνα Γώγου, η Πατησίων πάνω κάτω, ο εκρηκτικός και ευγενέστατος Πρίγκιπας της Ροκ από την Κυψέλη όπου βρήκε λιμάνι στα Εξάρχεια, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο φιλόσοφος με τη μαγκούρα και το κλουβί ο Νικόλας ο Άσιμος, και θα έλεγα ο πνευματικός κόσμος, ωκεανός, που ακούει στο όνομα Αρλέτα, με την οποία με συνδέει μια πολύ μεγάλη φιλία. Tελικά αυτή η γειτονιά έγινε για μένα πραγματικά η πνευματική μου μεταπολίτευση και ήτανε το έναυσμα και ο βατήρας για να συνεχίσω τις σπουδές της φιλοσοφίας στην Ιταλία, και να γράψω τα τραγούδια τα οποία έγραψα και γνωρίζετε όλοι.

Άσιμος, Σιδηρόπουλος, Αρλέτα, Γώγου...
«Ρε μπαγάσα, εμένα οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά, οι φίλες μου είναι σύρματα τεντωμένα. Είμαστε έμποροι ονείρων... Γι’αυτό άντε και καλή τύχη μάγκες».

Ζω ακόμα στα Εξάρχεια με την οικογένειά μου. Αγαπώ πολύ αυτή τη γειτονιά, παραμένει η πιο ζωηρή και η πιο πνευματώδης, και όπου κι αν έχω βρεθεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο, θεωρώ ότι είναι το σπίτι μου, και χαίρομαι πολύ που την χαίρεται και η οικογένειά μου. Bγαίνω άνετα με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου και οποιαδήποτε ώρα της μέρας μπορούμε να κυκλοφορήσουμε. Τα παιδιά μας είναι ελεύθερα και ονειρεύονται ανάμεσα στα δακρυγόνα και στ’αστέρια, όμως η ποίηση είναι ο πιο σύντομος δρόμος για την αλήθεια. Είμαι πάντα αισιόδοξος και πιστεύω ότι κάποια στιγμή τα επί μέρους προβλήματα θα λυθούν και αυτή η γειτονιά θα δίνει πάντα το φως του πολιτισμού σ’ αυτή την πόλη.

 

Χρήστος θηβαίος

Αθήνα Ιανουάριος 2019

 


Περισσότερα για τις εμφανίσεις του Χρήστου Θηβαίου στη Σφίγγα από 12 Ιανουαρίου και για 5 Σάββατα με τους String Demons - εδώ