frintzila2Επί της ουσίας ως ερμηνεύτρια τη γνωρίσαμε από την συνεργασία της με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου ο οποίος και μας τη σύστησε. Από τότε έχουν περάσει περίπου εφτά χρόνια και έχει διαγράψει πλέον τη δική της αυτόνομη πορεία στον καλλιτεχνικό κόσμο με την παράλληλη σημαντική παρουσία της στο θέατρο, τόσο ως ηθοποιός όσο και ως σκηνοθέτης. Τα βήματά της γερά και μετρημένα, μακριά από ευκολίες και πάντα με προσωπικό στυλ. Αν κάνετε τον κόπο να μπείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα (εδώ) θα καταλάβετε πολλά και ίσως ξαφνιαστείτε από τον όγκο και την ποιότητα του έργου της. Αν έπρεπε να περιγράψουμε την πορεία της στη μουσική σύντομα και περιεκτικά η διαδρομή λίγο πολύ θα ήταν η παρακάτω:

2nyxtes_sta_megaraΜετά τη συνεργασία της με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου ήρθε το απολαυστικό Kubara Project στο Μετρό, η συνύπαρξή της με την Τάνια Τσανακλίου και πάλι στο Μετρό, η συμμετοχή της στον τελευταίο δίσκο των Ενδελέχεια με το εξαιρετικό «Υστερόγραφο», οι δυο παραστάσεις της στο Μέγαρο Μουσικής, η περιοδεία της με την Χάρις Αλεξίου, η ξεχωριστή παρουσία της στο πρόγραμμα του Σταύρου Ξαρχάκου στο Gazarte τον περασμένο χειμώνα και δεκάδες άλλες ζωντανές εμφανίσεις (με Πλάτωνος, Ξυδάκη, Τσεβά κ.ά) που φαίνεται να είναι το δυνατό της χαρτί. Οι επιρροές της εμφανείς αλλά όχι σαρωτικές, κάτι που σημαίνει ότι καταφέρνει με επιτυχία να αφομοιώσει το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι και να το φέρει στο σήμερα

Δισκογραφικά έχει αρκετές συμμετοχές αλλά οι προσωπικοί της δίσκοι είναι λίγοι. Πρώτα το "Baumstrasse" σε μουσική του Βασίλη Μαντζούκη και ύστερα η ηχογράφηση από τις παραστάσεις της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο τίτλος του αφοπλιστικά απλός και ρεαλιστικός «Δυο νύχτες στα μέγαρα». Ένας διπλός προσωπικός δίσκος μακριά από την εμπορικότητα της εποχής παρουσιάζοντας τραγούδια που δεν θα ακούσεις πια σε κανένα ραδιόφωνο. 

frintzila_skandamis-coverΑυτά τα βασικά χαρακτηριστικά έχει και ο ολοκαίνουριος προσωπικός της δίσκος «Η Μάρθα Φριντζήλα τραγουδά Θέμο Σκανδάμη» με την διαφορά ότι μιλάμε για καινούρια τραγούδια γραμμένα για την φωνή και την επιβλητική παρουσία της από έναν νέο συνθέτη που γνωρίσαμε από το δίσκο «Μακροβούτι» το 2008. Με έναν μαγικό τρόπο συνδυάζει τον τσαμπουκά με την θηλυκότητα κουβαλώντας μαζί της κάτι παλιό χωρίς να μυρίζει ναφθαλίνη.
Όσα ξέρουμε μέχρι τώρα για το άμεσο μέλλον μας επιβεβαιώνουν την ζωντάνια της και την υπερδραστηριότητά της στις ζωντανές εμφανίσεις. Εκτός από την παράσταση-αφιέρωμα στη Ρόζα Εσκενάζυ που θα γίνει στον Badminton (με τη συμμετοχή της Yasmin Levy), εκτός από τις δύο βραδιές στο Παλλάς που θα την ακούσουμε και πάλι στο πλευρό του Σταύρου Ξαρχάκου, η Μάρθα Φριντζήλα τον ερχόμενο χειμώνα θα εμφανιστεί στο Gazarte παρέα με τον Φοίβο Δεληβοριά.

Y.Γ.: Ενδιαφέρον θα είχε κάποια στιγμή να την ακούγαμε σε μια παράσταση με τη Φωτεινή Βελεσιώτη και τη Δάφνη Λέμπερου

* Το musicpaper.gr σας παρουσιάζει αποκλειστικά το τραγούδι «Αύγουστος στην Αθήνα» από τον επερχόμενο δίσκο «Η Μάρθα Φριντζήλα τραγουδά Θέμο Σκανδάμη»