Με αφορμή τα 100 χρόνια από την δημιουργία των Γενικών Αρχείων του Κράτους εκδίδεται ένας επετειακός τόμος που φέρνει στη δημοσιότητα μοναδικά ντοκουμέντα συνδεδεμένα με την ελληνική ιστορία από την τουρκοκρατία μέχρι σήμερα. Μέσα σε αυτόν τον ιστορικό θησαυρό τεκμηρίων παρουσιάζονται χειρόγραφα, φωτογραφίες και αρχεία που αποτελούν χρήσιμα υλικά για τους ερευνητές της κοινωνικοπολιτικής αλλά και πολιτιστικής ιστορίας του τόπου. 

Η έκδοση έχει τίτλο: «100 χρόνια Γενικά Αρχεία του Κράτους – 500 χρόνια ιστορίας» και πραγματικά της αξίζει ο χαρακτηρισμός πλούσια και σπάνια.

 

Ένας από τους χιλιάδες φακέλους που βρίσκεται στα ράφια των Γενικών Αρχείων του Κράτους είναι και αυτός του Διονύση Σαββόπουλου στον οποίο περιέχετε το τραγούδι "Ζεϊμπέκικο" (Μ' αεροπλάνα και βαπόρια...) προς έγκιρση από τη δικτατορική λογοκρισία.

 

Στον φάκελο περιέχονται οι στίχοι και οι παρτιτούρες του τραγουδιού, όπως υποβλήθηκαν το 1970 με ερμηνευτικά σχόλια και σημειώσεις, όπως φαίνονται στη φωτογραφία. 

 

zeimbekiko

 

Θα επανέλθουμε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και με άλλα σημαντικά ντοκουμέντα.

Το τραγούδι δισκογραφήθηκε αρχικά από τον Διονύση Σαββόπουλο στο δίσκο "Βρώμικο Ψωμί" του 1972. Αργότερα, το 1975 το ηχογράφησε ξανά μαζί με την Σωτηρία Μπέλλου στο δίσκο «10 χρόνια κομμάτια», που κυκλοφόρησε το 1975.

Παρακάτω ένα βίντεο όπου ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Σωτηρία Μπέλλου προβάρουν το τραγούδι, από το αρχείο του Λάκη Παπαστάθη όπως προβλήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Χαίρω πολύ, Σαββόπουλος» και αργότερα μεταδόθηκε από την ΕΡΤ.