Η συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη, με προσκεκλημένο τον Μάνο Χατζιδάκι στο θέατρο «Κεντρικόν», την άνοιξη του 1961, έχει μία ιδιαίτερη θέση στη μυθολογία του ελληνικού τραγουδιού. Ήταν η πρώτη κοινή εμφάνιση των δύο συνθετών, επί σκηνής, αλλά και η παράσταση που ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης θα αποχωρήσει λόγω τρακ. 

 

Χρονικά, βρισκόμαστε λίγο μετά την διένεξη σχετικά με τις δύο, εκ διαμέτρου αντίθετες, ενορχηστρώσεις του «Επιταφίου», από τον Θεοδωράκη και το Μάνο Χατζιδάκι, καθώς και στον απόηχο της επιτυχίας του δεύτερου στα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κερδίζοντας το Oscar τραγουδιού για τα «Παιδιά του Πειραιά». Μάλιστα, με αφορμή αυτή την επιτυχία, δίδεται στις 3 Μαΐου 1961 στο θέατρο «Ορφέας», μια μεγάλη συναυλία του συνθέτη με ερμηνευτές τη Νάνα Μούσχουρη και τον Γιώργο Μούτσιο, ο οποίος ερμήνευσε -εκτός από τα τραγούδια του Χατζιδάκι- και δύο από τον «Επιτάφιο» του Μίκη.

 

Η πολυαναμενόμενη πρώτη κοινή εμφάνιση των δύο συνθετών, όμως, θα γίνει λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο «Κεντρικόν», με τη συμμετοχή του Στέλιου Καζαντζίδη, της Μαρινέλλας, της Μαίρης Λίντα και του Μανώλη Χιώτη. Στη συναυλία αυτή ο Χατζιδάκις θα καθίσει για λίγο στο πιάνο και θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά δημόσια, το τραγούδι του «Είμαι αϊτός χωρίς φτερά», σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιανοπούλου, με ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

 

Η ιστορική αυτή ηχογράφηση διασώθηκε στο αρχείο του Γιώργου Παπαστεφάνου, και μεταδόθηκε, πριν μερικά χρόνια, στην εκπομπή του Σιδερή Πρίντεζη, στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.