Τέσσερα χρόνια πέρασαν από τη τελευταία ολοκληρωμένη δισκογραφική εμφάνιση του Ορφέα Περίδη, με το δίσκο «Ονειροπόλων μόχθοι» (LYRA, 2011) –γεγονός που δεν μας ανησυχεί καθώς, από την αρχή της καριέρας του, άφηνε να περάσουν λίγα χρόνια ανάμεσα στους κύκλους τραγουδιών που παρουσίαζε.

Παρά την απουσία του από τα στούντιο ηχογραφήσεων, και εκτός από κάποιες σκόρπιες συμμετοχές ως δημιουργός ή ερμηνευτής, σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών (Χάρις Αλεξίου, Μανώλη Λιδάκη, Κώστα Λειβαδά κ.α.),  ο τραγουδοποιός έχει μια πλούσια συναυλιακή δραστηριότητα. Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που στα live  παρουσιάζει υλικό κατευθείαν από το «συρτάρι» του.

 

TELOS AGRASΈνα από τα ανέκδοτα τραγούδια που αγαπάει να ερμηνεύει στις ζωντανές εμφανίσεις του είναι και το «Απρίλης 1943», σε ποίηση Τέλλου Άγρα.

 

Είναι γνωστή, άλλωστε, η αγάπη του Ορφέα Περίδη για την νεοελληνική ποίηση καθώς έχει μελοποιήσει, κατά καιρούς, ποιήματα των Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Κωστή Παλαμά, Ναπολέωντα Λαπαθιώτη, Νίκου Δ. Τριανταφυλλόπουλου, Τίτου Πατρίκιου κ.α.

 

Απρίλης 1943

 

Διψάς, του στίχου το πουλί,
της ξενητιάς τ’ αγέρι·
μα ο κόσμος έχει ξενητιές
κι’ ο κόσμος δεν τις ξέρει…

 

Μην πης: «Δεν καταδέχομαι!»,
μην πεις: «Κι’ αχ, πώς να κάμω;»
Πιάσε το στίχο σου σκυφτός,
σαν το ψωμί από χάμω.

 

Ακολουθεί ο «Απρίλης 1943» όπως παρουσιάστηκε, τον Νοέμβριο του 2006, σε αφιέρωμα στον Θοδωρή Γκόνη στο καφέ του Ιανού.