Το 1989, σε αφιερωματική εκπομπή του Λευτέρη Παπαδόπουλου για τον Κώστα Βίρβο, ο ποιητής Νίκος Καρούζος θα διαβάσει, μπροστά στο φακό, ένα κείμενο για τον στιχουργό.

 

Ο Κώστας Βίρβος ανήκει στην παλαιά φρουρά στιχουργίας που υπηρέτησε το αυθεντικό λαϊκό τραγούδι και το, εξ’ αυτού, μεταγενέστερο. Ο Βίρβος ενστερνίζεται την τακτική της λαϊκής εκφραστικής και θεματολογίας –όντας από τους πιο προικισμένους–  με αξιόλογη, πράγματι, λυρική πνοή και χυμώδη, θα έλεγα, δυναμισμό έκφρασης. Έχει και αυτός την ανεξιγλωσσία των γνήσιων λαϊκών στιχουργών του, σχεδόν απόμακρου, παρελθόντος. Έχει «άλογα» ομοιοκαταληκτούντα με τη λέξη «παράλογα», έχει τον χαριτωμένο στίχο που λέει «Ενθάδε κείται ο μπατίρης ο Λουκάς» όπου το λόγιο στοιχείο συναρμόζεται, δραστικά, με τη λεκτική χοντροκοπιά «μπατίρης». Αυτή η ανεξιγλωσσία που είχε πάντοτε ο στίχος του λαϊκού τραγουδιού με εντυπωσιάζει.

 

Σκληρή δημοτική και, βεβαίως, αργκό μαζί με γλωσσικές εισβολές από την καθαρεύουσα: «Όταν συμβεί στα πέριξ φωτιές να καίνε», «Το κορίτσι που ’ναι μέσα μην τυχόν και μου βραχεί», «Έτσι είναι οι γυναίκες όλες, έτσι δυστυχώς» και πολλά-πολλά παρόμοια. Τυχόν και δυστυχώς και «όταν συμβεί στα πέριξ», οι εκφραστικές τόλμες του παλιού ρεμπέτικου –της αυθεντικής περιόδου της λαϊκής μουσικής– που ακολούθησε ο Βίρβος με επιτυχία, εάν ο Παλαμάς, ας πούμε για παράδειγμα, δεν τις φοβόταν –όπως δεν τις φοβήθηκε ο Καρυωτάκης– πιθανόν ο ποιητικός του λόγος να ήτανε πολύ πιο ελκυστικός.