Το 1982 υπήρξε μια εποχή εκ διαμέτρου διαφορετική από τη σημερινή. Σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό. Στα «μουσικά πράγματα», ο Μάνος Χατζιδάκης επέμενε σταθερός στο έργο και τη στάση του «σαν βράχος στον ωκεανό», ενώ στην υπόλοιπη σκηνή ξεχώριζε η κρίση «ταυτότητας» στο λαϊκό τραγούδι, που από τη μια είχε να αναμετρηθεί με τη λαίλαπα της «παραλιακής» και από την άλλη όφειλε να αποκωδικοποιήσει τα ανανεωτικά ζητήματα που είχαν θέσει «Η Εκδίκηση της Γυφτιάς», «Τα Δήθεν» και η εκ νέου «αναβίωση» του ρεμπέτικου.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η έκδοση ενός περιοδικού για την ελληνική μουσική, όπως το «Ντέφι» (κυκλοφόρησε την περίοδο 1982 - 1995, με κάποια χρονικά «διαλείμματά») αποδείχτηκε επίκαιρη και κυρίως ουσιαστική. Μία από τις πιο παρεμβατικές δράσεις του περιοδικού (με επικεφαλής τον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό, Στέλιο Ελληνιάδη) υπήρξε και η περίφημη συναυλία που «άνοιξε» τον Λυκαβηττό, το 1982, με κορυφαίους καλλιτέχνες της εποχής, όπως οι Πάνος Γαβαλάς, Ρία Κούρτη, Γλυκερία, Αγάθωνας, Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, Μπάμπης Γκολές, Νίκος Παπάζογλου, Δημήτρης Κοντογιάννης, Κατερίνα Κόρου, Γιώργος Κόρος, Θανάσης Πολυκανδριώτης κ.α.


Το Μusicpaper.gr παρουσιάζει το σπάνιο ντοκουμέντο (με ολόκληρη τη συναυλία) που αναρτήθηκε στο youtube, πριν από λίγες ημέρες και όπου μπορεί κανείς να χαρεί σπουδαίες μουσικές στιγμές, αλλά και την αποτύπωση μιας εποχής, που μοιάζει (εν τέλει) τόσο μακρινή…