Ο Νίκος Καρούζος (1926-1990), συγγραφέας της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, αν και εξαιρετικά αγαπητός, τα τελευταία χρόνια είναι από τους λιγότερο «τραγουδισμένους» δημοφιλείς ποιητές. Στίχοι του Καρούζου θα δισκογραφηθούν, πρώτη φορά, μόλις το 1991, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, στον δίσκο "Φίλοι που φεύγουν"(MINOS-EMI) του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, με ερμηνευτές τους Μανώλη Μητσιά, Βασιλική Λαβίνα και Κωνσταντίνο Παλιατσάρα

 

Το τραγούδι που θα ξεχωρίζει από αυτή τη συνεργασία, ομολογουμένος, είναι το «Όσο κρατήσει η ζωή» το οποίο θα γίνει διαχρονικό και θα τραγουδηθεί, σε δεύτερη εκτέλεση, το 1992 από την Χάρις Αλεξίου στο δίσκο Κύκλοι (EMI). Από εκεί και μετά θα γνωρίσει πολλές επανεκτελέσεις σε ζωντανές κυρίως εμφανίσεις.

 

Η πρώτη δημόσια παρουσιάση του τραγουδιού, όμως, θα γίνει λίγα χρόνια πριν και ανήκει στον νεαρό, τότε, Δημήτρη Ζερβουδάκη ο οποίος συμμετέχει, μαζί με το συγκρότημά του «Νέοι επιβάτες», στη μεγάλη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου, τον Σεπτέμβριου του 1986, στο Ηρώδειο, δίπλα στους Χαράλαμπο Γαργανουράκη, Παύλο Σιδηρόπουλο, Βασιλική Λαβίνα, Λεωνίδα Βελή, Νίκο Ανδρουλάκη κ.α.

 

Αυτή την πρώτη ερμηνεία-ντοκουμέντο από τη συναυλία του Ηρωδείου, σας παρουσιάζουμε παρακάτω. 

 

 

Ευχαριστούμε τον Θοδωρή Εξηντάρη για την ευγενική παραχώρηση του αρχείου.