Με την γνωστοποίηση του θανάτου του Κώστα Λαχά, και ξαναδιαβάζοντας βιογραφικά του στοιχεία παρατηρεί κανείς ότι έφυγε ένας από τους πολυδιάστατους Έλληνες δημιουργούς αρκετά απομακρυσμένος από τα «συστημικά» φώτα της δημοσιότητας. Στο δρόμο των τεχνών θα βρεθεί από τα πρώτα του νεανικά χρόνια, αρχής γενομένης από τη Σχολή Θεάτρου του Καρόλου Κουν –έχοντας αφήσει στη μέση τις σπουδές του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου σπούδαζε με υποτροφία.

Έκτοτε ασχολήθηκε, πετυχημένα, με τη ζωγραφική, την πεζογραφία, την ποίηση και τη δημοσιογραφία.
-Λογοτεχνία ή ζωγραφική;
-Άλλο το ένα άλλο το άλλο, όμως και τα δύο μαζί.
-Η πεζογραφία ως πάρεργο;
-Ως κυρίαρχο έργο

(Απόσπασμα από συνέντευξη του Κώστα Λαχά στον Χρήστο Ζαφείρη, «Τα Νεα» 13/11/95)

Στο χώρο της μουσικής θα τον βάλει, το 1990, ο Θάνος Μικρούτσικος (ο μοναδικός συνθέτης που συνεργάστηκε, μέχρι το τέλος) στον δίσκο «Για πιάνο και φωνή» (MINOS) όπου υπέγραψε τα τραγούδια «Τυμβωρύχος» και «Κιλκίς-Χαλκίς», σε ερμηνείες της Δήμητρας Γαλάνη. Ευρύτερα γνωστός θα γίνει, όμως, λίγα χρόνια αργότερα, στο 1996, από τον εμβληματικό δίσκο του Δημήτρη Μητροπάνου «Στου αιώνα την παράγκα» (MINOS) με τα τραγούδια «Τυμβωρύχος», «Δημώδες» και ο «Ο άγγελος»).

Διετέλεσε, ακόμα, γραμματέας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος καθώς και, επί δύο θητείες, δημοτικός σύμβουλος στη συμπρωτεύουσα. «Οι ποίκιλες δραστηριότητες ουδέποτε μου δημιούργησαν δυσκολίες», θα δηλώσει σε συνεντεύξεις του καθώς τον οδηγούσε «μια κοίτη καλλιτεχνικής έκφρασης που αναζητούσε διέξοδο». Θα ξεκαθαρίσει, όμως, πως «ο χώρος καταγωγής μου είναι το θέατρο».

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συμμετοχές του στις κινηματογραφικές ταινίες του θεσσαλονικιού σκηνοθέτη Τάκη Κανελλόπουλου «Η εκδρομή» (1966) το «Ερωτικο σημείωμα» (1978). και «Σόνια» (1980).

Δείτε παρακάτω ένα απόσπασμα από την εμφάνισή του στην ταινία «Σόνια» δίπλα στους ηθοποιούς Σπύρο Φωκά και Αντιγόνη Δουδούμη.

Πηγές:
«Τα Νεα» 13/11/1995. | «Βήμα» 17/12/1995 | Ταινιοθήκη την Ελλάδος