Το 1977 –τη χρονιά που γράφει τα πρώτα εφτά τραγούδια του «Σταυρού του Νότου» – ο Θάνος Μικρούτσικος συνεργάζεται, για πρώτη φορά, με το Εθνικό Θέατρο για την επετειακή παράσταση «Η μεγάλη ώρα (28 Οκτωβρίου 1940)» με θέμα το έπος του '40, μέσα από τον λόγο του Οδυσσέα Ελύτη – είναι γνωστό ότι ο Ελύτης πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο, με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού.

 

Τα κείμενα της παράστασης –στην επιλογή των οποίων είχε ενεργό ρόλο ο ίδιος ο ποιητής– ήταν μία συρραφή ποιημάτων από τα έργα «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», «Άξιον Εστί», «Ήλιος ο πρώτος», «Το φωτόδενδρο και η 14η ομορφιά» αλλά και από την ημιτελή «Αλβανιάδα», θεατροποιημένα σε μορφή ορατορίου, σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Πρέπει να επισημάνουμε, εδώ, ότι πρόκειται για τη μοναδική, έως σήμερα, γνωστή συνεργασία του συνθέτη με τον Οδυσσέα Ελύτη.

 

Η σκηνοθεσία της παράστασης ήταν του Γιώργου Μεσσαλά, σε δραματουργική σύνθεση του Δημήτρη Κωνσταντινίδη, και συμμετείχε πλειάδα ηθοποιών: Νικήτας Τσακίρογλου, Θάνος Δαδινόπουλος, Λυδία Κονιόρδου, Κάκια Παναγιώτου, Φάνης Χηνάς, Γιώργος Παρτσαλάκης, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Τζέση Παπουτσή, Ελένη Χατζηαργύρη, Χρήστος Πάρλας, Κώστας Καστανάς, Άννυ Πασπάτη, Μαρία Σκούντζου, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Χριστόφορος Καζαντζίδης, Θόδωρος Συριώτης, Δημήτρης Τσούτσης, Νόρα Κατσέλη, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Ράνια Οικονομίδου, Γιώργος Γεωργίου, Κώστας Γαλανάκης, Τζένη Μιχαηλίδου, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Κώστας Τύμβιος, Αλεξάνδρα Διαμαντοπούλου, Λία Πάρλα, Μαριαλένα Κάρμπουρη, Νινή Βοσνιάκου.

 

Φωτογραφίες: Οδυσσέας Ελύτης, Αλέξης Μινωτής, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Θάνος Μικρούτσικος, Νικήτας Τσακίρογλου, Χρήστος Πάρλας κ.α. στην παρουσίαση της παράστασης | Ο Οδυσσέας Ελύτης στο Δέλβινο της Αλβανίας το 1941 | Παρτιτούρα από την παράσταση.

 

 

Στο απόσπασμα που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε, από ερασιτεχνική ηχογράφηση, τα δέκα τραγούδια της παράστασης:

 

 

Πηγές:
1. «Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος. Μια αυτοβιογραφία μέσα από 24 συναντήσεις» του Οδυσσέα Ιωάννου. (Εκδόσεις Πατάκη, 2011)
2. Αρχείο Εθνικού Θεάτρου.
3. Εφημερίδα «Ακρόπολις» (28/10/1977)