Ο Zακυνθινός συνθέτης Δημήτρης Λάγιος, στη σύντομη, αλλά πλούσια σε έργο, ζωή του, αν και σπούδασε μουσική θεωρία στην Αμερική, ανέπτυξε ένα ισχυρό δεσμό με την ιδιαίτερη πατρίδα του. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1980, ασχολείται ερευνητικά με το ελληνικό προεπαναστατικό τραγούδι και την πνευματική παραγωγή των Ιονίων νήσων, από τον 18ο αιώνα έως το τέλος του 19ου, την λεγόμενη «Επτανησιακή Σχολή», και τους κορυφαίους εκφραστές της: Διονύσιο Σολωμό και Ανδρέα Κάλβο, στην ποίηση, και Νικόλαο Μάντζαρο, στη μουσική σύνθεση.

 

Η στενή επαφή του συνθέτη με την επτανησιακή παράδοση θα αποτυπωθεί στους δίσκους: Λαϊκά τραγούδια της Ζάκυνθος (1985), Του Σολωμού και της Ζάκυνθος (1986), Ζακυνθινή Εκκλησιαστική Παράδοση (1986), Του μαντολίνου - Συλλογή 11 συνθέσεων Επτανησίων συνθετών σε διασκευή για μαντολίνο από τον Δημήτρη Λάγιο(1987 ), Ζακυνθινές σερενάδες - Συλλογή τραγουδιών του λόγιου ζακυνθινού συνθέτη Τζώρτζη Κωστή [1870-1959] (1988), ενώ ανέκδοτο παραμένει, ακόμα, το συμφωνικό έργο του συνθέτη πάνω στις Ωδές του Κάλβου.

 

Στα μέσα της δεκαετίας του '80, ο Δημήτρης Λάγιος θα συμμετάσχει ως ηθοποιός σε εκπομπή-αφιέρωμα της ΕΡΤ για τον ποιητή Διονύσιο Σολωμό, με δραματοποιημένα γεγονότα από τη ζωή του εθνικού μας ποιητή, στο ρόλο του Νικόλαου Μάντζαρου. Στο αφιέρωμα, που ήταν σε σκηνοθεσία Κώστα Βάκκα, συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Λεωνίδας Αδαμόπουλος, Μαρία Τσακαλίδου, Γιώργος Βρασιβανόπουλος, Δημήτρης Πετρόπουλος, Κώστας Καποδίστριας, Βασίλης Αντύπας και στο ρόλο του Διονυσίου Σολωμού ο Κώστας Καστανάς.