«Τα μάτια σας τέσσερα στον πολιτισμό, την παιδεία και την ποιότητα ζωής. Είναι η μόνη ασπίδα που μπορεί να αναχαιτίσει την επερχόμενη βαρβαρότητα». Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτισε αυτό τον κόσμο, στις 5 Μάρτιου 1991, ο ποιητής Δημήτρης Χριστοδούλου, όπως μαρτυρεί ο λογοτέχνης Αντώνης Σαμαράκης.

 

Γεννημένος στην Αθήνα το 1924, στα χρόνια του ελληνικού μεσοπολέμου, σπούδασε Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Την περίοδο της γερμανοϊταλικής κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ, έχοντας ενεργό ρόλο στην αντίσταση του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού, και στις αρχές του Εμφυλίου Πολέμου φυλακίστηκε από τους Άγγλους στην Αίγυπτο.

 

Ήταν ένας από τους 10.000 ηττημένους των Δεκεμβριανών που μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Ελ Ντάμπα. Την οδυνηρή αυτή εμπειρία θα την καταγράψει πολλά χρόνια αργότερα στο μυθιστόρημά του «Ελ Ντάμπα» (Κέδρος, 1981).

 

Πρωτοεμφανίζεται στα Ελληνικά Γράμματα το 1952 με το ποίημα «Νυχτοφύλακες» και έκτοτε θα ακολουθήσει μία πολυγραφότατη πορεία αφήνοντας παρακαταθήκη δεκάδες ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα αλλά και περίπου 300 τραγούδια. Συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους συνθέτες του ελληνικού τραγουδιού: Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Ζαμπέτας, Νίκος Μαμαγκάκης, Χρήστος Λεοντής, Μίμης Πλέσσας, Μάνος Λοΐζος, Νότης Μαυρουδής, Λίνος Κόκκοτος, Βασίλης Δημητρίου, Κώστας Χατζής κ.α. και υπέγραψε μερικούς από τους πιο εμβληματικούς στίχους της ελληνικής μουσικής. Έχουμε τραγουδήσει πολλές φορές... «Εγώ περπάτησα γυμνός/ εγώ βαδίζω μόνος», «Βράχο βράχο τον καημό μου/ τον μετράω και πονώ», «Δεν έχει δρόμο να διαβώ/ σοκάκι να περάσω/ γωνιά να μη σε θυμηθώ / ημέρα να μη κλάψω»

 


Στις φωτογραφίες: Ο τάφος του Δημήτρη Χριστοδούλου | Δημήτρης Χριστοδούλου, Γιάννης Ρίτσος, Μίκης Θεοδωράκης, Μανόλης Αναγνωστάκης | Το εξώφυλλο δίσκου «Ο Χριστοδούλου διαβάζει Χριστοδούλου»

 

Η μεγάλη αναγνωσιμότητα των στίχων του επισκίασε το υπόλοιπο συγγραφικό του έργο και ώθησε το ποιητή να δηλώσει σε συνέντευξη που έδωσε στον Γιώργο Φλέσσα, το 1988, πως ένιωθε ανάπηρος που τον γνώριζαν ως στιχουργό και όχι ως ποιητή.

 

Το 1967 ο Δημήτρης Χριστοδούλου θα εκδώσει από τη δισκογραφική PHILIPS, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, ένα δίσκο όπου ο ίδιος διαβάζει ποιήματά του από τις συλλογές «Νυχτοφύλακες» (1954), «Πελταστές» (1956), «Εστίες αντιστάσεως» (1959) και «Μετά το Ανακλητικό» (1960). Από αυτό το σπάνιο βινύλιο σας παρουσιάζουμε μερικά αποσπάσματα. 

 


 

 


Ο δίσκος είναι από το προσωπικό αρχείο του στιχουργού Κώστα Φασουλά, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρησή του.

 

Πηγές:
1. «Τα Νέα» (13/6/1981)
2. «Έθνος» (24/4/1988)
3. Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (http://www.ekebi.gr/)
4. Ινστιτούτο της Δανίας (http://www.diathens.gr/)