Με αφορμή την εμφάνιση του Θάνου Μικρούτσικου με τη Ρίτα Αντωνοπούλου και Θύμιο Παπαδόπουλο, στη μουσική σκηνή Ρυθμός stage, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου – ημέρα επετείου της εξέγερσης του πολυτεχνείου – το MusicPaper.gr σας παρουσιάζει ένα άγνωστο τραγούδι του συνθέτη σε ποίηση του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ (σε μετάφραση Γιώργου Παπαλεονάρδου) και ερμηνεία της Μαρίας Δημητριάδη με τίτλο «Εχθρός». Τραγούδι με ιδιαίτερη δυναμική το οποίο έμελε να μείνει στην αφάνεια.  

 

 

exthrosΟ συνθέτης έρχεται σε επαφή με το λόγο του Χικμέτ το 1970. “Ήταν ένας ποιητής με λυρικά ξεσπάσματα, όχι «ξερά πολιτικός»” αναφέρει στην αυτοβιογραφία του  (1).

 

Τον μελοποιεί και παρουσιάζει τραγούδια του στις μπουάτ της εποχής. Η ανταπόκριση είναι θερμή αλλά δεν υπάρχει προοπτική δισκογράφησης λόγω της λογοκρισίας. Μετά την πτώση της Χούντας, συμπεριλαμβάνει ένα μέρος της εργασίας αυτής στον πρώτο μεγάλο δίσκο του με τίτλο Πολιτικά Τραγούδια (1975, LYRA) μαζί με ποιήματα του Βολφ Μπίρμαν.

 

Ένα χρόνο μετά κυκλοφορεί από τη LYRA ένας, σπάνιος σήμερα, δίσκος 45στοφών, ο οποίος περιέχει ένα ακόμα τραγούδι σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ με τίτλο «Εχθρός» και ένα σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, το «Ρόζα Λούξεμπουργκ» το οποίο μπήκε, έναν χρόνο μετά, στην ολοκληρωμένη συνεργασία του συνθέτη με τον στιχουργό στα «lyra-mikroutsikosΤροπάρια για φονιάδες» (1977, LYRA). Και τα δύο τραγούδια τα ερμηνεύει καθηλωτικά η Μαρία Δημητριάδη.

 

* Ευχαριστούμε τον Αλέξη Βάκη και τον Σιδερή Πρίντεζη για τις πληροφορίες.

 

Πηγές:

1. «Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος. Μια αυτοβιογραφία μέσα από 24 συναντήσεις» του Οδυσσέα Ιωάννου. (Εκδόσεις Πατάκη,2011)

«Λεύκωμα Ελληνικής Δισκογραφίας 45 στροφών» του Βασίλη Χατζηαντωνίου». (τόμος Α' - 2013)