Η κηδεία του Γιώργου Σεφέρη έχει μείνει στην ιστορία σαν μία από τις μαζικές λαϊκές διαμαρτυρίες εναντίον της στρατιωτικής δικτατορίας, πριν την εξέγερση του πολυτεχνείου το 1973.

 

Ήταν η δεύτερη φορά που ο λαός της Αθήνας  αψηφά την απαγόρευση του καθεστώτος για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις (η πρώτη έγινε στην κηδεία του Γεώργιου Παπανδρέου, το 1968) ακολουθώντας το φέρετρο με αντιδικτατορικά συνθήματα και τραγουδώντας τα παράνομα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη πάνω σε ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη και κυρίως το περίφημο Στο περιγιάλι το κρυφό...

 

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος έχει δηλώσει χαρακτηριστικά:
"Ποιός θα φανταζόταν, και πρώτα απ' όλα ο ίδιος ο Γιώργος Σεφέρης, ότι ένας ολόκληρος λαός θα τον κήδευε με τα τραγούδια του. Ποιός άλλος ποιητής στον κόσμο αξιώθηκε αυτήν τη τιμή: 150-200 χιλιάδες άνθρωποι να τον συνοδεύουν με το ποιητικό του μελοποιημένο έργο, στην τελευταία του κατοικία, ως πράξη αντιστάσεως."

Εδώ μπορείτε να ακούστε ένα ηχητικό ντοκουμέντο από την κηδεία του Γιώργου Σεφέρη στις 22 Σεπτεμβρίου 1971

Σήμερα, 42 χρόνια από την κηδεία του Γιώργου Σεφέρη, το MusicPaper.gr σας παρουσιάζει μία ανέκδοτη ζωντανή ηχογράφηση του τραγουδιού Στο περιγιάλι το κρυφό, με ερμηνευτή τον Μίκη Θεοδωράκη συνοδευόμενος από το κοινό, από συναυλία-διαδήλωση στο Παρίσι, την περίοδο της εξορίας του εκεί.