1996. 17 χρόνια πριν. Η ελληνική δισκογραφία ευημερεί. Ο μέχρι πρότινος Υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, μετά από 2ετή θητεία, απαλλάσσεται των υπουργικών του καθηκόντων και ξαναγυρίζει στη μουσική γράφοντας έναν από τους σημαντικότερους δίσκους των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος και γράφει «Στου αιώνα την παράγκα» (MINOS-EMI, 1996)».

Μελοποιώντας κείμενα των: Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Γιώργου Κακουλίδη, Λίνας Νικολακοπούλου και επιλέγοντας έναν από τους σπουδαιότερους λαϊκούς ερμηνευτές, τον Δημήτρη Μητροπάνο, δημιουργούν μαζί μερικά από τα πιο διαχρονικά τραγούδια τους, τραγούδια που συντροφεύουν τον ερμηνευτή σε κάθε ζωντανή του εμφάνιση από τότε μέχρι το τέλος αλλά και τον Θάνο Μικρούτσικο, μέχρι σήμερα: Ρόζα, Λούνα Πάρκ, Πάντα γελαστοί, Πατησίων και παραμυθιού γωνία, Ο τυμβωρύχος κ.ά. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του δίσκου έχει Ηλίας Μπενέτος.

 

Την ίδια χρονιά, λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του δίσκου, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Δημήτρης Μητροπάνος είναι καλεσμένοι στην τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενώπιος Ενωπίω» στο MEGA στην οποία παρουσιάζουν ζωντανά κάποια από τα τραγούδια του δίσκου, αλλά και όσα πράγματα τους ένωσαν με αποτέλεσμα τη συνεργασία.

Δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά, πολύ αγαπημένα, η δουλειά είναι, όπως θα αντιληφθείτε, σχεδόν ερωτική ή μάλλον θα έλεγα ερωτική, και είμαι ευτυχισμένος.

[…]

Δε θέλω να πιστέψουν οι τηλεθεατές – και το λέω με όλη μου την ειλικρινά – ότι πρόκειται γι αυτό το κοινότοπο πράγμα που λέγεται πριν από κάθε δουλειά, και καλό θα ήταν, ένα χρόνο μετά, που θα την ξέρει ο κόσμος αυτή τη δουλειά, να καταλάβει

– και θα καταλάβει τότε – ότι είμαστε πολύ ειλικρινείς.

Θάνος Μικρούτσικος