Από τις τελευταίες εργασίες του Δημήτρη Λάγιου, πριν τον πρόωρο χαμό του τον Απρίλιο του 1991, ήταν η «Ερωτική πρόβα στο Θάνατο». Πρόκειται για έναν κύκλο τραγουδιών τον οποίο ο συνθέτης δεν είχε σκοπό να δισκογραφήσει όπως αναφέρει ο ίδιος σε τηλεοπτική συνέντευξή του το 1990:

"Τα τραγούδια αυτά δεν έχουν δισκογραφηθεί, είναι ανέκδοτα, είναι τελευταία γραμμένα και τα λέω τραγούδια δωματίου. Δεν με ενδιαφέρει άμεσα να τα δισκογραφήσω.
Προτιμώ να φτιάξω σε ένα θέατρο μία παράσταση όπου αυτά και άλλα δεκαπέντε περίπου να τα πω για κάποιους φίλους μου, για κάποιους που θα τους αρέσει αυτό το είδος τραγουδιού ή ο ήχος. Δεν νομίζω να ενδιαφέρουν πολύ κόσμο, όπως λέμε για “σουξέ”, γιατί οι δισκογραφικές εταιρίες, κακά τα ψέματα, θέλουνε πράγματα που απευθύνονται σε μεγάλες μάζες. Εγώ δεν αισθάνομαι αυτή η δουλειά είναι μεγάλη. Η τέχνη είναι τόσο μεγάλη που ότι κι αν κάνεις είναι μικρό."

Η παράσταση τελικά έγινε στις 3 Φεβρουαρίου 1990, στα πλαίσια ενός πολιτιστικού θεσμού του Πνευματικού Κέντρου Αθηναίων με τίτλο «Δρώμενα», στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών. Ο συνθέτης δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε μία ημέρα πριν την παρουσίαση του έργου ότι: η «Ερωτική πρόβα στο Θάνατο» αποπνέει μία εσωστρέφεια, η οποία εμπνέεται από την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη και από τη φιλοσοφική διάθεση απέναντι στον φωτισμό του Georges Bataille.“Σπουδή μοναξιάς” σε τρεις επιφάνειες, την ερωτική, την πρόβα και τον θάνατο.

 

Από τη παράσταση αυτή σας παρουσιάζουμε τρία αποσπάσματα από ερασιτεχνική λήψη. Στα αποσπάσματα ακούμε ένα ανέκδοτο μέχρι σήμερα τραγούδι του συνθέτη με τίτλο «Κύματα», το «Μην την πιστεύεις την αγάπη» και το «Καθρέφτης», όλα σε στίχους του ίδιου του συνθέτη.

Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Δημήτρη Λάγιου μέρος του έργου θα δισκογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει από την COLUMBIA με ερμηνευτές τον Γιώργο Νταλάρα, τους Χάρη & Πάνο Κατσιμίχα και τη Σαβίνα Γιαννάτου.

Πηγές: Αρχείο ΕΡΤ | Εφημερίδα Καθημερινή