Μάλλον είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται φωτογραφίες του Σωκράτη Μάλαμα από την εφηβική του ηλικία. Το βλέμμα του γεμάτο πάθος είτε όταν κρατάει την κιθάρα του είτε όχι. Οι φωτογραφίες έχουν κοινοποιηθεί κατά καιρούς σε διάφορες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που διατηρούν φίλοι και φανατικοί ακροατές του δικούς τους Σωκράτη. Ενίοτε τον παροτρύνουν μάλιστα με το γνωστό πια στους Μαλαμικούς κύκλους, «Σωκράτη κάνε μας Χάλια!».

 

Ποιος είναι όμως ο Σωκράτης που θέλουν να τους κάνει χάλια; Παρακάτω μερικά βιογραφικά στοιχεία του τραγουδοποιού:

Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1957 στη Συκιά της Χαλκιδικής. Λόγοι εργασίας των γονέων του τον έκαναν να βρεθεί στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας μέχρι τα εφηβικά του χρόνια. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Το μπουζούκι που του έκανε δώρο ο πατέρας του αποτέλεσε το αρχικό του ερέθισμα για τη μουσική. Στα δεκατρία του αγόρασε την πρώτη του κιθάρα ως επιβράβευση για τις επιδόσεις του στα σχολικά μαθήματα και στα δεκαεφτά του παρακολούθησε μαθήματα κιθάρας στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

altΜετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο, επέστρεψε και πάλι στη Γερμανία για να παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής στο Ωδείο της Στουτγκάρδης. Ύστερα αποφασίζει να επιστρέψει και να πάει για σπουδές στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, μαθητεύοντας δίπλα στον Βαγγέλη Ασημακόπουλο και στον Νότη Μαυρουδή.

 

Από τα 23 του αρχίζει την επαγγελματική του σταδιοδρομία, εργαζόμενος ως δάσκαλος κιθάρας καθώς και ως τραγουδιστής σε λαϊκά μαγαζιά. Πριν ξεκινήσει την προσωπική του πορεία, υπήρξε κιθαρίστας στην ορχήστρα του Νίκου Παπάζογλου.

 

Η πρώτη απόπειρα που έκανε στην ελληνική δισκογραφία δεν στέφθηκε με επιτυχία καθώς η Lyra απέρριψε το υλικό του ως μη εμπορικό. Συνέχισε να παίζει μουσική σε λαϊκά μαγαζιά, προσθέτοντας και κάποια δικά του τραγούδια στο πρόγραμμα.

 

 

altΜέχρι τη στιγμή που ο Νίκος Παπάζογλου τον άκουσε και διέκρινε το ταλέντο του, οπότε και τον έπεισε να μπει για ηχογράφηση στο στούντιο και να ετοιμάσει την πρώτη του δουλειά, με τίτλο Ασπρόμαυρες Ιστορίες το 1989. Από εκεί και ύστερα όλες οι δισκογραφικές του δουλειές κυκλοφορούν από την Lyra.

Σιγά σιγά τα πράγματα πήραν το δρόμο τους με πρώτη μεγάλη επιτυχία το Να βάλω τα μεταξωτά σε στίχους Γιάννη Τσατσόπουλου και ερμηνεύτρια τη Μελίνα Κανά με την οποία και συνεργάζεται τα πρώτα χρόνια.

Η πορεία του από τα μέσα του '90 και ύστερα είναι διαρκώς ανοδική.

 

Το 2000 φτιάχνει το δίσκο Ο φύλακας κι ο βασιλιάς­ που περιέχει την περιβόητη Πριγκηπέσσα. Ένα τραγούδι που σιγά σιγά θα γίνει γνωστό και σε ανθρώπους που αγνοούν την ύπαρξή του μέχρι τότε και θα ακούγεται σε όλα τα νυχτερινά μαγαζιά, γνωρίζοντας πολλές επανεκτελέσεις από διάφορους καλλιτέχνες.

 


altΣτον ακριβώς προηγούμενο δίσκο συνεργάστηκε με τον Νίκο Ξυδάκη, ενώ έχει συνεργαστεί με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τον Ορφέα Περίδη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και άλλους. Παράλληλα, έχει κάνει πάνω από 40 συμμετοχές σε δίσκους άλλων συναδέλφων του.

 


Ο Σωκράτης Μάλαμας είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες από τη δεκαετία του 90 και μετά. Έχει καταφέρει να προσελκύσει κοινό με ετερόκλητα στοιχεία και χαρακτηρίζεται από μια λαϊκότητα τόσο στην παρουσία του όσο και στα τραγούδια του.

 

 altΠροσωπική δισκογραφία
Ασπρόμαυρες Ιστορίες 1989
Παραμύθια 1991
Της Μέρας και της Νύχτας 1992
Κύκλος 1993
Λαβύρινθος 1996
13.000 Μέρες 1998
Ξυδάκης - Μάλαμας 1999
Ο Φύλακας και ο Βασιλιάς 2000
Ένα 2002
Άδειο Δωμάτιο 2005
Δρόμοι 2007
Έξω 2010
Πέρασμα 2010
Χάρτης 2014
Πρώτες λέξεις 2015

 

 

* Οι φωτογραφίες πρωτοδημοσιεύθηκαν σε εργασια του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής.
Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στον Άγιο Νικόλαο όπου έζησε 6 χρονια (Γυμνάσιο-Λύκειο) μαζί με τις 3 αδερφές του! Η Συκιά τότε δεν είχε Γυμνάσιο-Λύκειο κι έτσι τα παιδιά πήγαιναν σχολείο εκεί.
Όλα τα παιδιά που είναι στις φωτογραφίες είναι από τον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής!