Όπως είναι γνωστό, η σχέση του Θάνου Μικρούτσικου με τον Άλκη Αλκαίο ξεκινάει όταν ο συνθέτης μελοποιεί τους στίχους του στο ποίημα «Φλεβάρης 1848», που διαβάζει στον Ριζοσπάστη το 1978, χωρίς να τον γνωρίζει. Αυτή θα είναι η έναρξη μίας συνεργασίας και μίας φιλίας, που θα κρατήσει μέχρι το τέλος της ζωής του Αλκαίου.

φλεβαρης_1848.JPGΜε παρότρυνση του Μικρούτσικου, ο Αλκαίος θα εκδώσει στην εταιρεία του συνθέτη την πρώτη και μοναδική του ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Εμπάργκο» (τον ίδιο τίτλο που είχε και ο δίσκος).  

 

Τα πρώτα χρόνια της γνωριμίας τους η συνεργασία ήταν στενή και οι στίχοι που παρέδωσε ο Αλκαίος στον Μικρούτσικο δεκάδες. Κάποιοι από αυτούς έγιναν τα τραγούδια που ξέρουμε και έχουν καταγραφεί σε διάφορους δίσκους.

 

Κάποιοι άλλοι δεν μελοποιήθηκαν ποτέ και κάποιοι μελοποιήθηκαν από τον Μικρούτσικο, αλλά δεν έφτασαν στα αυτιά μας, αφού δεν «χώρεσαν» τελικά σε κάποιο άλμπουμ.

 

Ένα από αυτά τα τραγούδια είναι και το επόμενο, που συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή "Εμπάργκο" και έχει τίτλο «Του ύπνου σου του μυστικού». Πρόκειται για το δεύτερο ποίημα της ενότητας «Ασκήσεις επί πάγου», που ο Αλκαίος αφιερώνει στον πατέρα του. Παρότι η ενότητα είναι αφιερωμένη στον πατέρα του, το συγκεκριμένο ποίημα έχει την αφιέρωση "Μνήμη της μάνας-μου"".

 

Το τραγούδι δημοσιεύτηκε στο επίσημο κανάλι του συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου στο Youtube, όπου αναρτάται σημαντικό υλικό από το αρχείο του.