Είναι αλήθεια ότι για να βγάλεις σήμερα ένα διπλό άλμπουμ θέλει θάρρος και αυτοπεποίθηση. Και πολλή δουλειά φυσικά, αλλά αυτό το ήθελε πάντα.

 

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου τολμά και μας παρουσιάζει ένα διπλό άλμπουμ με διασκευές σε παλιά, κυρίως λαϊκά αλλά και παραδοσιακά τραγούδια καταθέτοντας τη δική του άποψη για το πώς τα βλέπει σήμερα και πιθανότατα πώς θέλει να τα παρουσιάζει στις ζωντανές του εμφανίσεις, ώστε από τη μία να μην χάνουν την ιστορικότητά τους και από την άλλη να είναι προσαρμοσμένα στο ύφος του και τον δικό του τραγουδοποιητικό κόσμο.

 

Μέσα στα 25 κομμάτια υπάρχουν κάποια -μάλλον αναμενόμενα- αλλά κυρίως υπάρχουν αρκετές εκπλήξεις. Τόσο ρεπερτοριακά, όσο και ηχητικά με τα τραγούδια στο σύνολό τους να έχουν ηλεκτρισμό χωρίς να έχουν «τσίτα τα γκάζια».

 

Η ηχητική γραμμή του διπλού άλμπουμ έχει ενιαίο ύφος κοντά στο τρόπο ερμηνείας του Πορτοκάλογλου, που κάποιες φορές μπορεί να γίνεται λίγο μονότονο ή λίγο υποτονικό αλλά είναι αυτό ακριβώς που δίνει την ξεχωριστή ταυτότητα στο άλμπουμ από το οποίο ξεχωρίζουν τα: «Το πλοίο θα σαλπάρει», «Εγώ ο ξένος» «Αλήτη», «Οι θαλασσινοί», «Τι σε μέλει εσένανε» «Στο πα και στο ξαναλέω», «Κάνε κάτι να χάσω το τραίνο», «Χαρικλάκι», «Πέντε μάγκες στον Περαία»

 

Δεν ξέρω αν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σύγχρονες, καινούριες, φρέσκιες κτλ οι διασκευές. Μπορούν να χαρακτηριστούν σίγουρα ως διασκευές -κατ’ αρχάς- και όχι επανεκτελέσεις που δεν τραβάν τον καλλιτέχνη προς το μέρος τους, αλλά εκείνος προς το δικό του. Αυτό άλλωστε έχει πετύχει με τις περισσότερες διασκευές που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα (Καράβια Αλήτες με Χάρις Αλεξίου από το αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούνιο του 2007, Κάτω απ' το πουκάμισό μου (Νικολόπουλος - Πυθαγόρας, πρώτη εκτέλεση Στέλιος Καζατζίδης), Είδα τα μάτια σου κλαμμένα του Άκη Πάνου (πρώτη εκτέλεση Μιχάλη Μενιδιάτη) από την εποχή των Φατμέ κ.ά)


Σε «Λιμάνια Ξένα» λοιπόν -όπως είναι και ο τίτλος του άλμπουμ-, αλλά σε νερά γνώριμα ο Νίκος Πορτοκάλογλου προσθέτει ένα ακόμη αξιόλογο άλμπουμ στην προσωπική του δισκογραφία ως μία παρένθεση στο πρωτότυπο ρεπερτόριο.

 

Ένα θεματικό άλμπουμ σα να το έφτιαχνε καιρό και ήθελε να το βγάλει ως «απωθημένο». Και τα «απωθημένα» πολλές φορές κρύβουν ωραίες εκπλήξεις…

 

Τα περιεχόμενα του δίσκου:


CD1
1. Το πλοίο θα σαλπάρει
2. Τι σε μέλει εσένανε
3. Μάτια σαν και τα δικά σου
4. Ας παν στην ευχή τα παλιά
5. Αλήτη
6. Εγώ ο ξένος
7. Χαλασιά μου
8. Ό,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ
9. Ξύπνα αγάπη μου
10. Οι βεργούλες (τα δυο σου χέρια πήρανε)
11. Μήλο μου Κόκκινο
12. Εγώ θέλω Πριγκηπέσσα

 

CD2
1. Ζούσα Μονάχος χωρίς αγάπη
2. Μες του Αιγαίου τα νερά
3. Αρμενάκι
4. Οι θαλασσινοί
5. Στο πα και στο ξαναλέω
6. Ιστορία μου
7. Κάνε κάτι να χάσω το τρένο
8. Βασιλικός θα γίνω
9. Χαρικλάκι
10. Χθες το βράδυ ονειρεύτηκα
11. Πέντε μάγκες στον Περαία
12. Τούτο το καλοκαίρι
13. Μην απελπίζεσαι