Όταν αναφέρεται κανείς στην ντόπια μουσική παραγωγή θα πρέπει – κατά τη γνώμη μας- να ξεχωρίζει τις διάφορες σκηνές της. Σε μια από αυτές υπάρχει αυτή που έρχεται από την παράδοση του Έντεχνου Τραγουδιού, ήγουν, οι διάφοροι νέοι τραγουδοποιοί και ερμηνευτές- σε μια άλλη εκείνο το σύνολο των τραγουδοποιών, μουσικών και συγκροτημάτων που συμβαδίζει με ότι συμβαίνει στα διεθνή ύδατα. Λίγοι γίνονται γνωστοί από αυτό το κομμάτι των δημιουργών κυρίως διότι είναι τέτοιος ο συντηρητισμός των Ελληνικών ραδιόφωνων και παράλληλα των εντύπων ώστε μόνο χάρη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν και αποδεικνύουν την ύπαρξή τους!

Το οξύμωρο είναι πως αν πιστέψουμε τις ακροαματικότητες 8 στα 10 πρώτα FM ραδιόφωνα είναι μουσικά. Αλλά παίζουν- όπως λένε, αυτό που θέλει ο κόσμος, δηλαδή, παίζουν αυτό που θέλουν να θέλει ο κόσμος! Διότι το παν είναι η διαφήμιση για να βγάλουν τα έξοδά τους αλλά τι έξοδα έχουν χωρίς μουσικούς παραγωγούς στη συντριπτική τους πλειοψηφία; Είναι και οι ακροατές. μάλλον, που έχουν κάνει εκπτώσεις στις απαιτήσεις τους έτσι ώστε να αρκούνται στο να έχουν ανοικτό- σε χαμηλή ένταση - το ραδιόφωνο και ας παίζει οποιαδήποτε μουσική.

Αντίθετα, μια νέα γενιά διαδικτυακών ραδιόφωνων αρχίζει και αναπτύσσεται δίπλα σε κάποια ήδη γνωστά όπως διαπιστώνει κανείς αν διατρέξει με το ψαχτήρι τον ηλεκτρονιακό χώρο. Και αν σήμερα αυτά θεωρούνται άντεργκρουντ σε αντιπαράθεση με τα επίσημα πιστεύουμε πως δεν θα αργήσει η ώρα που ο κόσμος θα γυρίσει την πλάτη στα ρομποτικά και άψυχα τελικώς μουσικά ηχεία που διατείνονται πως είναι ραδιόφωνα και των οποίων οι διευθυντές δίνουν συνεντεύξεις όλο καμάρι για τα κατορθώματα τους.

Όπως γράφανε το ’60, αν σκάψεις κάτω από τα πλακάκια υπάρχει άμμος- το ίδιο και εδώ: κάτω- ή, πιο σωστά, πάνω- από το γκλαμουράτο , ολοστρόγγυλο και ενίοτε επίπεδο ήχο των on air μουσικών σταθμών υπάρχει το γόνιμο δίκτυο των web ραδιόφωνων. Δεν κοστίζει, δεν μπλέκει σε γραφειοκρατία και ελευθερώνει την δημιουργικότητα του συμμετέχοντα.

Τα 25 εντόπια άλμπουμ του ’13, κυρίως, τέτοια ανεξάρτητη δημοσιότητα και παρουσίαση έχουν ανάγκη, Tα διαλέξαμε μέσα από αυτά που μας έστειλαν- αρκετά, δε, τα αναζητήσαμε εμείς. Κάποια άλλα, ίσως, να μην έφθασαν ποτέ στα χέρια μας…Παρατίθενται εδώ, πάντα, χωρίς αξιολογική σειρά:


1) Lost Bodies - Φιγουρίνι

2) Κόρε. Ύδρο. - Απλές Ασκήσεις Στον Υπαρξισμό (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

3) Dalot – Ancestors

4) Kτίρια Τη Νύχτα – Κενοί Χώροι

5) Τhe Boy - American Unicorn

6) Playground Theory - Speaking Of Secrets


7) The Callas- Am I Vertical?

8) The Noise Figures- The Noise Figures

9) Small Blues Trap / Georgia Sylleou - The Longest Road I Know

10) Παύλος Παυλίδης & B-Movies- Iστορίες Που Ισως Έχουν Συμβεί

11) Jane Doe- The Enormous Head Of King Splendid

12) Tania Giannouli / Paulo Chagas- Forest Stories

13) KU - Feathers

14) Playground Noise - 8 Songs

15) No Clear Mind - Mets

16) Logout - Little Things Buried In Concrete

17) Melentini - Explosions Around, The Desert Inside

18) Modern e Quartet – (A)Message

19) Bazooka- Bazooka

20) Tango With Lions- A Long Walk

21) Χείλια Λουλούδια- Δαιμονολόγιο

22) Γιάννης Αγγελάκας- Η Γελαστή Ανηφόρα

23) Lumiere Brother- Twenty One

24) The Dive- Zo’E

ANU- KITES





 25) Anu- Kites