Η ιστορία της NeliAndreeva θα μπορούσε να ειπωθεί -με μεγάλη ακρίβεια- ως εξής… Είναι η σολίστ του πιο σημαντικού φολκ συγκροτήματος της Βουλγαρίας, που φέρει το όνομα του ιδρυτή του, Philip Koutev. Έχει δεχθεί δεκάδες διακρίσεις και βραβεία για τις ερμηνευτικές της επιδόσεις, έχει συμμετάσχει σε συναυλίες σε όλο τον κόσμο, ενώ ήταν η εκλεκτή της Βουλγαρίας για να τραγουδήσει προς τιμήν του Πάπα Φραγκίσκου, όταν αυτός επισκέφτηκε τη Σόφια, το 2019. Τέλος, το τραγούδι “Malka Moma”, που η ίδια έγραψε, ανήκει πλέον στο κλασικό ρεπερτόριο της βουλγάρικης μουσικής γνωρίζοντας πολύ μεγάλη επιτυχία. Τόση, που συμπεριλήφθηκε στη μουσική της ταινίας “Hummingbird” (σ.σ. Κολίμπρι) με πρωταγωνιστή τον Jason Statham, ενώ με αφορμή το “Malka Moma” η Neli Andreeva δέχτηκε προτάσεις συνεργασίας από τους Massive Attack και τον μπασίστα των Red Hot Chili Peppers, Flea.

 

 

Μια πιο προσωπική προσέγγιση της ιστορίας αυτής όμως, θα αποκάλυπτε πως η Neli Andreeva έγινε τραγουδίστρια, γιατί στο Asenovgrad (στα βουνά της Ροδόπης) μεγάλωσε ακούγοντας τους ντόπιους μουσικούς και η αγαπημένη της ασχολία ήταν να συνοδεύει το θείο της όταν αυτός έπαιζε την γκάιντα. Η μητέρα της επέμεινε σε μία πιο συστηματική μουσική ενασχόληση κι όταν η Neli έγινε δεκτή στο Μουσικό Σχολείο Shiroka Laka, όλα είχαν δρομολογηθεί. Από εκεί άλλωστε, έχουν πάρει τις βάσεις τους οι σπουδαιότεροι δημοτικοί μουσικοί της Βουλγαρίας και η Andreeva είχε μία ευλογία παραπάνω, μιας και οι ήρωές της, μορφές της μουσικής της Ροδόπης, όπως η Anka Kushleva ή ο θρυλικός γκαϊντατζής Dafo Trendafilov (και άλλοι…) καθόρισαν το μουσικό της κριτήριο και στάθηκαν οι οδηγοί της. Γι’ αυτό και για την ίδια το να τραγουδάει είναι πάντα, ακόμη και σήμερα, μια απολύτως φυσική διαδικασία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την αέναη αίσθηση που χαρίζουν τα βουνά και τα δάση του τόπου όπου μεγάλωσε… Κι αυτό ακριβώς αποδίδει και στο τραγούδισμά της. Μία αίσθηση του αιώνιου, με τη δροσιά του αέρα των δασών. Μία αίσθηση, υπερβατική.

 

Η ιστορία της Neli Andreeva παρουσιάζεται εδώ, σαν το εναρκτήριο ντοκιμαντέρ ενός project με την ονομασία “Γυναίκες στη Φολκ Μουσική” και φιλοξενείται στο FolknWorld, που είναι η αγγλόφωνη επέκταση του “Παραδούναι και Λαβείν”. Η Andreeva αφηγείται τις σημαντικότερες στιγμές της μουσικής καριέρας της, ερμηνεύει παραδείγματα τραγουδιών από διάφορες περιοχές της Βουλγαρίας, ενώ αποκαλύπτει πως το επίτευγμά για το οποίο νιώθει τη μεγαλύτερη υπερηφάνεια δεν είναι κάποια προσωπική διάκριση, αλλά η δημιουργία της γυναικείας χορωδίας “Nusha”, που γεννήθηκε μέσα από μία μεγάλη φιλία, μετράει πλέον τρεις γενιές χορωδών και πολύ πρόσφατα εξέδωσε τη δεύτερη δισκογραφική της δουλειά… 

 

Αυτή είναι η ιστορία μιας πολύ μεγάλης τραγουδίστριας κι ενός ακόμη πιο όμορφου ανθρώπου.