Έχει γίνει παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή να προτείνουμε από τούτη δω την κόγχη του ιστότοπου κάποια ηχογραφήματα, αλλά και κάποια βιβλία που εστιάζουν στη μουσική. Η παράδοση επιτάσσει τούτες τις γιορτινές μέρες να ανταλλάσσουμε ευχές και δώρα. Ας μην την καταργήσουμε και αυτή. Τα ηχογραφήματα και τα βιβλία αποτελούν βέλτιστες επιλογές, γιατί η απόλαυση που προσφέρουν διαρκεί μιαν ολόκληρη ζωή. Ίσως οι προτάσεις μας σας δώσουν κάποιες ιδέες και διευκολύνουν τις αναζητήσεις σας. Πρόσφατες ή σχεδόν πρόσφατες όλες οι εκδόσεις – κυκλοφόρησαν από το τέλος του 2016, έως λίγο πριν το τέλος του 2017, το 2017 οι περισσότερες. Κάθε μια τους διαθέτει το ξεχωριστό, που την καθιστά διαχρονική. Και είναι όλες, βεβαίως, αμέσως ή εμμέσως, ελληνικού ενδιαφέροντος.

 

Α) ΤΑ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

 

korkolisΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΙ

Μίκης Θεοδωράκης – Στέφανος Κορκολής, πιάνο – Σοφία Μανουσάκη, τραγούδι [2016] PANIC PLATINUM 5200390300246 [2CD]

 

Γιατί αυτή η νέα προσέγγιση, με τη μορφή του Lied, δυο από τους λιγότερο γνωστούς κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιείται με φρεσκάδα και σεβασμό. Πρόκειται για τους Μια Θάλασσα Γεμάτη Μουσική και Χαιρετισμοί. Ο Στέφανος Κορκολής, ο οποίος χρεώνεται τον επαναπροσδιορισμό – ερμηνεύει και τη Μικρή Σουίτα για πιάνο –, λειτούργησε με περισσή ευαισθησία και επίγνωση του χρέους του. Άξια συνοδοιπόρος στο γοητευτικό ταξίδι αποδεικνύεται η νεαρή Σοφία Μανουσάκη.

 

music for guitarLATE 20th CENTURY MUSIC FOR GUITAR

Γιάννης Πετρίδης, κιθάρα [2016] MOTIVO YP 1073

 

Γιατί ο Γιάννης Πετρίδης τεκμηριώνει με τις ερμηνείες εμβληματικών έργων για κλασική κιθάρα τεσσάρων ξεχωριστών μουσουργών του 20ου αιώνα – Alberto Ginastera, Luciano Berio, Elliot Carter και Benjamin Britten - την αξιοσέβαστη θέση την οποία κατέχει διεθνώς η ελληνική σχολή κιθάρας.

Η αισθητική του είναι απολύτως ταιριαστή με το μουσικό πνεύμα που υπηρέτησαν οι ανθολογούμενοι συνθέτες. Και ο ήχος του είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος.

 

 

 

 

sabataCATHARSIS

Xavier Sabata - Armonia Atenea (Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής) – Γιώργος Πέτρου [2017] Aparté AP143

 

Γιατί η Καμεράτα με τον Γιώργο Πέτρου επικεφαλής ως καλλιτεχνικό διευθυντή και αρχιμουσικό προσθέτει μια ακόμη υπέροχη ψηφίδα στην μέχρι σήμερα ανεκτίμητη προσφορά της. Με τον Ισπανό κόντρα τενόρο Xavier Sabata ως σολίστ, παρουσιάζουν ένα σαγηνευτικό πρόγραμμα με δραματικές άριες πλασμένες από συνθέτες, όχι πάντα ευρέως γνωστούς, της μπαρόκ εποχής. Το όνομα της έκδοσης, εμφατικά ελληνικό: Κάθαρσις!

 

 

 

ottoneG. F. HANDEL – OTTONE

Il Pomo d’Oro – Γιώργος Πέτρου – Διάφοροι μονωδοί [2017] DECCA 028948318148 [3CD]

 

Γιατί ο Γιώργος Πέτρου δεν διαπρέπει διευθύνοντας μόνο την Καμεράτα, αλλά και ξένα μουσικά σύνολα. Η πρόσφατη συνεργασία του με το Ελβετικό-πολυεθνικό μουσικό σύνολο Il Pomo d’Oro, καρποφόρησε ένα σπουδαίο ηχογράφημα. Η μάλλον ξεχασμένη όπερα του Χαίντελ, Όθωνας, ο βασιλιάς της Γερμανίας έγινε στα χέρια τους, με τη βοήθεια και εξαιρετικών μονωδών, μεγάλη επιτυχία της εποχής και υποψήφια για βραβείο Grammy.

 

 

 

 

symphony no6TCHAIKOVSKYSymphonyNo 6

MusicAeterna – Θεόδωρος Κουρεντζής – Διάφοροι μονωδοί [2017] SONY 88985404352

 

Γιατί και ο έτερος σπουδαίος ημέτερος αρχιμουσικός της εποχής ο Θεόδωρος Κουρεντζής συνεχίζει να εκπλήσσει, τόσο με τις επιλογές, όσο και με τις ερμηνείες που πραγματοποιεί, αξιοποιώντας θαυμαστά το έμψυχο υλικό του μουσικού του συνόλου MusicAeterna. Στο στόχαστρό τους τούτη τη φορά η τελευταία και δημοφιλέστερη συμφωνία του Τσαϊκόφσκυ, η Έκτη, η και «Παθητική» επονομαζόμενη. Η «Παθητική» που διαπλάθουν ξεχειλίζει από … πάθος και … σπάει ταμεία.

 

 

 

in blue and whiteIN BLUE AND WHITE

Ερατώ Αλακιοτζίδου, πιάνο [2017] ODRADEK ODRCD343

 

Γιατί η εξαιρετικά δραστήρια Θεσσαλονικιά πιανίστρια Ερατώ Αλακιοτζίδου ανθολογεί δεκατέσσερις σύγχρονους Έλληνες συνθέτες – όλοι είναι ζώντες – και χαρίζει πνοή ζωής σε είκοσι πέντε σύντομα έργα τους, πραγματοποιώντας έναν ερμηνευτικό άθλο. Κάποια δισκογραφούνται για πρώτη φορά, κάποια γεννήθηκαν μετά από αίτημα της ερμηνεύτριας, κάποια είναι αφιερωμένα σε αυτήν. Εξαιρετικό, πολύχρωμο μουσικό ψηφιδωτό.

 

 

 

 

 

maria economouΡΥΘΜΟΙ ΚΑΙ ΗΧΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ 

Μαρία Οικονόμου, πιάνο [2017] Subways Music SM 171

 

Γιατί σε αυτό το γοητευτικό ηχογράφημα ανθολογούνται έξι παλιότεροι Έλληνες μουσουργοί, οι οποίοι έχουν γράψει τη δική τους σελίδα στην ιστορία της Εθνικής Ελληνικής Μουσικής Σχολής. Ουδείς εξ αυτών ευρίσκεται εν ζωή, το έργο τους, ωστόσο, ζωντανεύει χάρη στις αφιερωματικές ερμηνείες της Μαρίας Οικονόμου. Το όνομα της έκδοσης είναι προσδιοριστικό του ύφους και του ήθους της μουσικής: Ρυθμοί και Ήχοι Ελληνικοί.

 

 

 

 

likoudiΠΗΓΗ ΛΥΚΟΥΔΗ – Ο ΠΟΝΟΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Νένα Βενετσάνου, τραγούδι – Γρηγόρης Βαλτινός, απαγγελία [2017 ] Μετρονόμος/Ηχοδιάσταση

 

Γιατί η Πηγή Λυκούδη όσες φορές αναμετρήθηκε με την ποίηση, και δεν είναι λίγες αυτές, απέδειξε ότι προσέδωσε στον ποιητικό λόγο μια «δεύτερη ευκαιρία αιωνιότητας». Τούτη τη φορά καταπιάστηκε με τα ποιήματα του Ρωμανιώτη Γιοσέφ Ελιγιά και με την εμβληματική Φούγκα του θανάτου (Todesfuge) του Ρουμανοεβραίου Paul Celan.

Γεννήθηκαν από αυτά ένας κύκλος τραγουδιών (Ελιγιά) και ένα ιδιαίτερο έργο (Celan) με σύγχρονες προδιαγραφές, αμιγώς, ωστόσο, τονικό. Πολυτελής, τρίγλωσση η έκδοση (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά), βιβλίο με ηχογράφημα, είναι ουσιαστικά, σφραγίζεται από τις ερμηνείες της Νένας Βενετσάνου.

 

 

 

 

 

 

nostalgiaΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Λ. ΚΟΚΚΟΡΗΣ – NOSTALGIA UTOPICA

Νίκος Νικόπουλος, φλάουτο – Λητώ Θώμου, πιάνο [2016] Irida Classical 020

 

Γιατί ο Ευάγγελος Λ. Κοκκόρης, φλαουτίστας ο ίδιος, αξιοποιεί με τρόπο λατρευτικό το γλυκόφωνο μουσικό όργανο. Οκτώ συνθέσεις, η δημιουργία των οποίων εκτείνεται από το 1993 έως το 2015, ανιχνεύουν με ρομαντική διάθεση αφομοιωμένες από το συνθέτη μουσικές αισθητικές, που άλλοτε «μιλούν» ιταλικά, άλλοτε γαλλικά. Τρεις για σόλο φλάουτο, πέντε για φλάουτο και πιάνο, μνήμες επικαλούνται μάλλον, παρά νοσταλγία. Εύμολπη η ερμηνεία τους από τον Νίκο Νικόπουλο και τη Λητώ Θώμου.

 

 

 

ekklisiastiki mousikiΚΛΑΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ - ΣΠΟΥΔΗ 5 

Βυζαντινός Χορός ΤΡΟΠΟΣ – Κωνσταντίνος Αθ. Αγγελίδης [2017] ΤΡΟΠΟΣ ΒΧΤ 16

 

Γιατί ο χοράρχης Κωνσταντίνος Αθ. Αγγελίδης με τον Βυζαντινό Χορό ΤΡΟΠΟΣ, τον οποίο έχει ιδρύσει και διευθύνει, συνεχίζουν ακατάπαυστα το θεάρεστο έργο του αλησμόνητου Λυκούργου Αγγελόπουλου. Σε αυτή την πλέον πρόσφατη και δέκατη έκτη (!) δισκογραφική τους έκδοση, που έχει τίτλο Σπουδή 5 και είναι ενταγμένη στη σειρά Κλασική Εκκλησιαστική Μουσική, αφιερώνουν τον κάματο και τη φιλέρευνη διάθεσή τους στον Συνέσιο Ιβηρίτη που έζησε τον 18ο & 19ο αιώνα. Το συνοδευτικό βιβλιάριο της έκδοσης, παρέχει, όπως πάντα, πληθώρα σχετικών πληροφοριών.

 

 

 

Β) ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

 

 

tambakosΘωμάς Ταμβάκος - ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΦΙΛΙΣΚΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ – ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Εκδόσεις Μουσικής Εταιρείας Αλεξανδρούπολης, σελ. 122 [2017]

 

Γιατί αποτελεί την πλέον πρωτότυπη συμβολή στα 100 χρόνια από την εκδημία του σπουδαίου μουσουργού – συνέθεσε, εκτός άλλων, και τον Ολυμπιακό Ύμνο. Αποτελεί υπόδειγμα έρευνας και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της. Ακαταπόνητος ο δημιουργός του πονήματος Θωμάς Ταμβάκος παρέχει μαζί με την καταγραφή των ηχογραφημάτων, πολλές σχετικές και άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Προσοχή, όμως: Σαμάρας είναι το όνομα και όχι Σαμαράς. Αξιέπαινη τέλος είναι η Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης που εξέδωσε το εξαιρετικό αυτό έργο.

 

 

 

 

 

 

kolidasΤάσος Κολυδάς - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΜΠΑΣ – Πρωτεργάτης της ελληνικής σχολής κιθάρας

Panas Music – Παπαγρηγορίου-Νάκας, σελ. 449 [2017]

 

Γιατί καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην ιστορία της νεοαλληνικής λόγιας μουσικής. Ο Δημήτρης Φάμπας υπήρξε ο ένας από τους δυο πρωτεργάτες της καθιέρωσης της κλασικής κιθάρας στη χώρα μας – ο άλλος ήταν ο Γεράσιμος Μηλιαρέσης. Οι δυο τους «άνοιξαν» το λογαριασμό ώστε να αναδειχθεί η ελληνική σχολή κιθάρας σε μια από τις πλέον αξιόλογες και εύρωστες της οικουμένης.

Υπόδειγμα αντιακαδημαϊκής σχολαστικότητας το πόνημα αυτό του διδάκτορα μουσικολογίας, αλλά και κιθαριστή, Τάσου Κολυδά, φωτίζει αφενός μεν τις τρεις δραστηριότητες του Φάμπα (συνθέτης, ερμηνευτής, δάσκαλος), αφετέρου δε το μουσικό περίγυρο της εποχής που αυτός έζησε (1921-1996) και δραστηριοποιήθηκε.

 

 

 

 

andriopoulosΗλίας Ανδριόπουλος - Η Ελληνικότητα στη Ζωή και το Έργο μου

Εκδόσεις Αργοναύτες, σελ. 54 [2017]

 

Γιατί στα δυο σύντομα κεφάλαια-δοκίμια που συναπαρτήζουν το βιβλίο, με τον τόσο εύγλωττο τίτλο, ο Ηλίας Ανδριόπουλος εκθέτει με παρρησία τις ασυμβίβαστες, όπως πάντα, απόψεις του για τη μουσική, αλλά και για όσα την επηρεάζουν στη χώρα μας. Στο εγώ του περιλαμβάνει οπωσδήποτε και το εμείς.

Μανιφέστο και διαμαρτυρία ταυτόχρονα το νέο αυτό πόνημά του, εστιάζει στον παράγοντα δημιουργία και ζητά η μουσική να έχει μελωδία, η ζωγραφική θέμα, οι τραγουδιστές φωνή, το θέατρο αισθητική, ο κινηματογράφος έμπνευση, το βιβλίο περιεχόμενο και ολόκληρη η τέχνη προσανατολισμό. Άδικο έχει;

 

 

 

 

 

 

 

alexiouΣώτος Αλεξίου Μια ζωή δυο φορές

Εκδόσεις Μετρονόμος, σελ. 137 [2017]

 

Γιατί στις έντεκα σύντομες ιστορίες που δομούν το πρόγραμμα ανάγνωσης του βιβλίου του, ο Σώτος Αλεξίου εντάσσει με παιγνιώδη, συχνά, τρόπο, στίχους από λαϊκά ελληνικά τραγούδια – του Τσιτσάνη κυρίως – που είτε αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης, είτε συνοδοιπορούν με τους μύθους.

Ο συγγραφέας, που είναι και διακεκριμένος γλύπτης, υπήρξε φίλος του Βασίλη Τσιτσάνη και έχει ήδη συγγράψει δυο εξαιρετικά ενδιαφέροντα βιβλία για τον μεγάλο λαϊκό βάρδο.

 

 

Το χιούμορ, ακόμη και στην πικρή μορφή του, η αμεσότητα, οι γλαφυρές εξιστορήσεις παρασύρουν τον αναγνώστη σε άλλους τόπους και χρόνους. Πρωτοπρόσωπη η γραφή, βιωματικές οι εμπειρίες και η ζωή γίνεται τραγούδι, αλλά και το τραγούδι ζωή.

 

 

 

 

 

 

 

 

maria papadatouΜαρία Παπαδάτου Μέθοδος πιανιστικής προπαιδείας

Panas Music – Παπαγρηγορίου-Νάκας, σελ. 68 [2017]

 

Γιατί η συγγραφέας Μαρία Παπαδάτου, πιανίστρια η ίδια αλλά και δασκάλα πιάνου, σε μικρά κυρίως παιδιά, τολμά να καταθέσει ένα βιβλίο-οδηγό διδασκαλίας ομαδικού μαθήματος, μάθημα το ίδιο για πολλούς δασκάλους του δημοφιλούς αυτού οργάνου.

Γνωρίζοντας καλά την ψυχοσύνθεση των παιδιών, τα χαρίσματα αλλά και τις αδυναμίες τους, υποδεικνύει βήμα με βήμα τη γνωριμία με το όργανο και τους ήχους του και πως η γνωριμία αυτή γίνεται παιχνίδι.

Η σχετική εμπειρία, αλλά και η γενική ευρυμάθειά της συναινούν για μια καλή παιδαγωγική αρχή. Και ως γνωστόν, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

 

 

 

 

 

 

 

 

2018 Μουσικές Ευχές