Για πολλούς η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε μέχρι τη γυμναστική και το διάβασμα θέλουμε την ανάλογη να μας συντροφεύει. Μέσω των smartphone και των tablet έχουμε πρόσβαση σε κάθε είδους μουσικό πρόγραμμα που κάνει τη διαδικασία πανεύκολη. Ανάλογα τον τύπο του λογισμικού που υποστηρίζει η συσκευή μας κατεβάζουμε και το αντίστοιχο πρόγραμμα. Τι συμβαίνει όμως με όσους το να ακούνε απλώς μουσική δεν τους αρκεί; Εκτός λοιπόν από τις γνωστές μουσικές εφαρμογές υπάρχουν και κάποιες πιο ιδιαίτερες που αξίζει να γνωρίζεις αν σε ενδιαφέρει να ακούσεις, να μάθεις ή να δημιουργήσεις μουσική.Το Musixmatch έχει το μεγαλύτερο κατάλογο στίχων κι έτσι η εφαρμογή του για κινητά σε αφήνει να συγχρονίσεις τα τραγούδια που έχεις στο κινητό σου και να διαβάσεις τους στίχους. Επίσης, σου επιτρέπει να ψάξεις για τους στίχους τραγουδιού, είτε με τον τίτλο του, είτε με στίχους του και σε βοηθάει να αναγνωρίσεις τη μουσική που ακούς εκείνη τη στιγμή με ένα απλό άγγιγμα ενός κουμπιού.


Το Shazam είναι μια δωρεάν εφαρμογή, απαραίτητη για τους λάτρεις της μουσικής, αλλά και για τους αθεράπευτα εξυπνάκηδες της παρέας. Όταν ακούγεται ένα τραγούδι από οπουδήποτε μπορείς να την ανοίξεις και σε λίγα δευτερόλεπτα να μάθεις ποιο είναι το τραγούδι που ακούς, τον καλλιτέχνη που το τραγουδάει και σε ποιο άλμπουμ βρίσκεται.

Το Qello Concerts σου επιτρέπει να παρακολουθήσεις ολόκληρες συναυλίες, μουσικές ταινίες και μουσικά ντοκιμαντέρ. Από το «The Wall» των Pink Floyd και του θρυλικό Unplugged των Nirvana μέχρι τα showτης Lady Gaga! Για επτά ημέρες όλα δωρεάν και μετά αναβαθμίζεις σε premium ή παραμένεις στο στάνταρ.

Αν ψάχνεις την κατάλληλη μουσική που θα σε συνοδεύσει στο τρέξιμο, η εφαρμογή RockMyRun μπορεί να σου φτιάξει τη σχετική λίστα μέσα από μία μεγάλη γκάμα και ποικιλία κομματιών. Η πρώτη εβδομάδα χρήσης είναι δωρεάν και μετά υπάρχουν τα σχετικά πακέτα συνδρομής.

Με το Music Maker JAM μπορείς να δημιουργήσεις, να μοιραστείς και να ανακαλύψεις κομμάτια σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών όπως EDM, hip-hop και dubstep. Διαλέγεις ανάμεσα σε χιλιάδες λούπες, beats και μελωδίες και ξεκινάς την ανάμειξη του νέου σου κομματιού που στη συνέχεια μπορείς να μοιραστείς με ένα παγκόσμιο ακροατήριο.

Ένα ακόμη εργαλείο παραγωγής μουσικής για τους χρήστες που θέλουν να δημιουργήσουν μουσική από το κινητό τους είναι το Soundcamp της Samsung. Μπορείς να παίξεις μουσική είτε σε προφορτωμένα όργανα ή σε εκείνα από μουσικές εφαρμογές τρίτων. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής, επεξεργασίας και διαμοιρασμού όλων απευθείας από το τηλέφωνό. Αν και είναι διαθέσιμο μόνο για κινητά Samsung παραμένει το απόλυτο στούντιο ηχογράφησης.

Τα δύο εικονικά πικάπ του Dj Studio 5 βοηθούν όσους θέλουν να «πειράξουν» και να ηχογραφήσουν την μουσική τους στη παλάμη του χεριού τους. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα το τελικό κομμάτι να το ποστάρεις απευθείας στο Facebook και το SoundCloud

To Ultimate Guitar Tabs & Chords υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να ξέρεις να διαβάζεις παρτιτούρες για να μπορείς να παίξεις μουσική. Αποτελεί μια κινητή έκδοση του μεγαλύτερου καταλόγου στον κόσμο της κιθάρας και του γιουκαλίλι σε συγχορδίες, καρτέλες και στίχους που διατίθενται ακόμα και εκτός σύνδεσης. Σου μαθαίνει πώς να παίζεις τα αγαπημένα σου τραγούδια σε ακουστική, ηλεκτρική κιθάρα ή γιουκαλίλι μέσα από διαδραστική μαθήματα. Η εφαρμογή κοστίζει 3,49€.

To Sing! Karaoke by Smule σου επιτρέπει να τραγουδήσεις τις αγαπημένες σου επιτυχίες με ηχητικά εφέ. Δίνεται η δυνατότητα να τραγουδήσεις ντουέτο βίντεο με επώνυμους καλλιτέχνες όπως Jessie J και Jason Derulo και να πάρεις οπαδούς κοινοποιώντας το.

Στην περίπτωση της δωρεάν εφαρμογής Songza, η διάθεση ορίζει τη μουσική. Η εφαρμογή παρέχει μουσική υψηλής ποιότητας από πολλά είδη, μέσα από σταθμούς που εσείς επιλέγετε ανάλογα με την περίσταση (γυμναστική, οδήγηση, ακόμα και μαγειρική).