Οι Sounds είναι από τα πιο τρανταχτά ονόματα της ελληνικής garage pop στη δεκαετία του 60. Ξεκίνησαν το 1965 ως κιθαριστικό τρίο όμως πολύ γρήγορα αύξησαν τα μέλη τους σε 5 και με τραγουδίστρια την Tammy, που μοιραζόταν το μικρόφωνο με τον Τάκη Αντωνιάδη. Οι συναυλίες τους δεν ήταν μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, γεμίζοντας μαγαζιά και κινηματοθέατρα (όπως τα έλεγαν τότε) ανά την επικράτεια.

 

Κάνοντας κυρίως διασκευές αγγλοσαξονικών επιτυχιών  και προσαρμόζοντας τις σε ελληνικούς στίχους (χαρακτηριστικό παράδειγμα το In the Year 2525 των Dennis Zager & Rick Evans)  θα φτάσουν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 70 και θα διαλυθούν ακολουθώντας είτε αμιγώς μουσικές πορείες (ο Τάκης Αντωνιάδης και ο Πέτρος Μήλας) είτε φεύγοντας τελείως από το χώρο του ήχου προς άλλη κατεύθυνση, όπως ο ντράμερ Μίμης Τρικουράκης που έγινε φωτογράφος. Η Tammy έκανε και αυτή τη δισκογραφική της προσπάθεια με δύο LP και μερικά singles.

 

Οι Sounds προσπάθησαν να ελιχθούν ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά στυλ και αυτό όχι από έναν στείρο οπορτουνισμό αλλά ακριβώς επειδή ήταν μουσικοί που δεν τους καθόρισε μόνο το αρχικό φάσμα των επιρροών τους αλλά και ότι εξελισσόταν στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη από τα μέσα της δεκαετίας του 60 και πέρα. Και να που ήρθε η ευκαιρία να τους ακούσουμε σήμερα και ζωντανά σε έναν ολοκληρωμένο live δίσκο και περά από τις δυο δισκογραφικές παρουσίες τους στο στούντιο. Το εγχείρημα που ανέλαβε να φέρει σε πέρας η ομάδα παραγωγής πίσω από την έκδοση του The Sounds and Tammy – Live 1966 είχε εξαρχής δυσκολίες.

 

AAAASounds proimo

 

Μιλάμε ουσιαστικά για την ηχογράφηση μίας συναυλίας του σχήματος τον Δεκέμβρη του 1966 στο θρυλικό On the Rocks της Βάρκιζας. Ηχογραφημένη η συναυλία αυτή σε ένα μπομπινόφωνο του οργανίστα Τάκη Σφακιανόπουλου, παρέμενε σε λήθη  ώσπου αποφασίστηκε να γίνει restoration. Η ηχογράφηση ήταν έτσι κι αλλιώς όπως μαθαίνω προβληματική και χρειάστηκε το θαυματουργό χέρι του ειξιδικευμένου ηχολήπτη Γιάννη Κύρη  για να μπορεί να περάσει σε αποδεκτό επίπεδο ακρόασης. Και είναι όντως θαυμαστή η δουλειά του Γιάννη Κύρη διότι ακούγονται όλα τα όργανα ενώ παράλληλα έχουν αποφευχθεί ακρότητες πουσαρίσματος του ήχου ώστε να ακουστεί υπερβολικά δυνατός, σύμφωνα με τα θηριώδη mastering που γίνονται στις ημέρες μας.

 

Στις δυο πλευρές της βινυλιακής έκδοσης συναντάμε και διασκευές που έκανε το σχήμα αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις. Να υποσημειώσω ότι το τραγούδι «Les Troies Garcons» που επίσης περιέχεται στην έκδοση είναι μία πρωτότυπη σύνθεση, του οργανίστα των Sounds, που δεν είχε κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Η έκδοση συνοδεύεται από εκτενέστατο υλικό που απλώνεται σε δυο ειδικά ένθετα που περιέχουν εμβριθείς πληροφορίες για τα έργα και τις ημέρες της μπάντας όπως και πολλές φωτογραφίες από τα αρχεία των μελών των Sounds.

 

 

Η b-otherside records έκανε μια πολύ ωραία κίνηση και ο δίσκος αξίζει της προσοχής μας.