Το παρακάτω κείμενο για το ελληνικό airplay chart δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο 2010. Μας θυμίζει συνήθειες και πρακτικές της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας μόλις 7 χρόνια πριν. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε.

 

Αirplay είναι οι μεταδόσεις των τραγουδιών από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το εβδομαδιαίο ΤΟΡ-100 Greek airplay chart, καταρτίζεται με παραμέτρους:

1. το πλήθος των μεταδόσεων του τραγουδιού από τα ραδιόφωνα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

2. την ωριαία ακροαματικότητα των ραδιοσταθμών.

 

Οι μετρήσεις αυτές παρέχουν στους ενδιαφερόμενους, πολλές λεπτομέρειες, χρήσιμες για την προώθηση των τραγουδιών και των καλλιτεχνών.

Πόσες φορές έπαιξε το τραγούδι μέσα σε μια μέρα, μια βδομάδα, ένα μήνα;

Ποιοι ραδιοσταθμοί το μεταδίδουν;

Ποιες ώρες; Το πρωί, το απόγευμα, τα μεσάνυχτα;

Η ώρα μετάδοσης είναι σημαντική. Το πρωί τα ραδιόφωνα έχουν περισσότερους ακροατές απ' όσους το βράδυ.

 

Άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι οι δισκογραφικές εταιρείες, οι τραγουδιστές, οι συνθέτες, οι στιχουργοί που θέλουν να έχουν χειροπιαστές αποδείξεις ότι οι κόποι τους αμοίβονται με την δημοσιότητα που δείνει η συχνή ραδιοφωνική μετάδοση του πνευματικού τους τέκνου. Η επιτυχία του τραγουδιού ανεβάζει τις μετοχές τους στην πιάτσα και την μελλοντική αμοιβή τους, είτε είναι το νυχτοκάματο για τους τραγουδιστές είτε το εφάπαξ ποσό που ζητά ο δημιουργός για να δώσει στον καλλιτέχνη την επόμενη επιτυχία του.

 

Έμεσα ενδιαφερόμενοι είναι όλες αυτές οι εταιρείες που πουλάνε τραγούδια σε ψηφιακή μορφή. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με τα ringtonesκαι οι εταιρείες στο internet που μας εφοδιάζουν με mp3 αρχεία, δηλαδή μουσική που αποθηκεύουμε στα κινητά τηλέφωνα, στα mp3 players και σε άλλες παρόμοιες συσκευές.

Εμεσα ενδιαφερόμενοι είναι και οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί. Ποια είναι τα τραγούδια που παίζουν οι ανταγωνιστές; Ποιος τραγουδιστής έχει καινούρια επιτυχία αυτό τον μήνα για να τον φέρουμε στο πρωινάδικο;

 

Τέλος οι πληροφορίες που προκύπτουν από το airplay των τραγουδιών είναι χρήσιμες και για τις διαφημιστικές εταιρείες που θα στηρίξουν την προώθηση των προϊόντων στον επιτυχημένο τραγουδιστή ή συγκρότημα αυτής της χρονιάς.

 

Στις αρχές Ιανουαρίου 2010, η Nielsen Music Control, εδωσε το ΤΟΡ-100 Airplay Chart για το 2009. Τα 100 πιο πολυπαιγμένα τραγούδια, ελληνικά και ξένα, από τους ραδιοσταθμούς της χώρας, για τους 12 μήνες του 2009. Εδώ απομονώσαμε και δημοσιεύουμε τα 20 ελληνικά τραγούδια που είχαν το μεγαλύτερο airplay κατά την διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Τα 10 τραγούδια που σημειώνονται με αστερίσκο, πρωτοκυκλοφόρησαν το 2008, δηλαδή έχουν μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία στα ερτζιανά.

 

Η Ελενα Παπαρίζου, ο Πάνος Κιάμος και οι Ονιράμα έχουν από 2 τραγούδια. Στο ενιαίο ετήσιο ΤΟΡ-100 Airplay Chart που περιέχει τα ελληνικά και τα ξένα τραγούδια που έγιναν ραδιοφωνικές επιτυχίες στην χώρα μας, τις θέσεις 3 ως και 13 κατέχουν ξένα τραγούδια.

 

Τέλος αν μέσα στο ΤΟΡ-20 υπάρχουν τραγούδια που δεν τα γνωρίζετε, μην ξεχνάτε ότι εμείς οι ακροατές θεωρούμε επιτυχία, το τραγούδι που έχουμε ακούσει πολλές φορές. Αλλά αυτό εξαρτάται από τους ραδιοσταθμούς στους οποίους συντονιζόμαστε.

 

 

ΤΟΡ-20 Greek Airplay Chart of year 2009

 

1 Πάνω απ' όλα - Μύρωνας Στρατής

2 Ανάποδα - Μιχάλης Χατζηγιάννης *

3 Ελα - Ελεωνόρα Ζουγανέλη *

4 Υπάρχει ζωή - Δέσποινα Βανδή

5 Πυροτεχνήματα - Ελενα Παπαρίζου *

 

6 Εχω εσένα - Αντώνης Ρέμος *

7 Μέρες που δεν σου είπα σ' αγαπώ - Γιώργος Σαμπάνης & Ραλλία Χρηστίδου

8 Κλεψύδρα - Ονιράμα *

9 Κοίτα με - Τάμτα

10 Θα 'μαι αλλιώς - Ελενα Παπαρίζου

 

11 Μπαλαρίνες επιτρέπονται - Φίλιππος Πλιάτσικας

12 Χαρτορίχτρα - Πάνος Κιάμος *

13 Θάλασσες - Γιώργος Παπαδόπουλος *

14 Δε μιλώ για μια νύχτα εγώ - Ελευθερία Αρβανιτάκη*

15 Στην πυρά - Αννα Βίσση

 

16 Αν είσαι εσύ - C:Real

17 Αναθεώρησα - Πέγκυ Ζήνα

18 Ότι δεν έχεις - Ονιράμα *

19 Δεν κάνω διακοπές - Goin' Through

20 Ως τον Ουρανό - Πάνος Κιάμος *