Η παράδοση επιτάσσει τούτες τις γιορτινές μέρες να ανταλλάσσουμε ευχές και δώρα. Ας μην την καταργήσουμε και αυτή. Τα ηχογραφήματα και τα βιβλία αποτελούν βέλτιστες επιλογές, γιατί η απόλαυση που προσφέρουν διαρκεί μιαν ολόκληρη ζωή. Ιδού λοιπόν και φέτος, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μερικές σχετικές με τις προδιαγραφές του ιστοτόπου μας προτάσεις από τον γράφοντα, που ίσως διευκολύνουν τις αναζητήσεις σας. Πρόσφατες ή σχεδόν πρόσφατες όλες οι εκδόσεις – κυκλοφόρησαν από το τέλος του 2014, έως λίγο πριν το τέλος του 2015 – το 2015 οι περισσότερες. Και είναι όλες, αμέσως ή εμμέσως, ελληνικού ενδιαφέροντος.

13 + 1 ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ


hymnoitragoudia1. Νεκταρία ΚαραντζήΎμνοι και Τραγούδια για την Παναγία [2015] Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος – 2CD [103:05]

Γιατί η Νεκταρία Καραντζή ξέρει και μπορεί να προσεγγίζει τόσο το βυζαντινό όσο και το παραδοσιακό μουσικό κάλλος με ζηλευτή αυθεντικότητα, αλλά και με αυθορμητισμό. Σπουδαίοι οι συνεργάτες της, ο δάσκαλός της Χρόνης Αηδονίδης, ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Márta Sebestyén, συμβάλλουν σε μια έκδοση ευφραντική στην ακρόαση, υποδειγματική στο σύνολό της. Η διακριτική αναγραφή Vol. 1 υπαινίσσεται τη συνέχεια. Αδημονούμε για αυτήν.

 

 

 

 

 

symbioza2. Συμβίωση SymbiozaΟδυσσέας Κωνσταντινόπουλος [2015] Αυτοέκδοση [61:25]

Γιατί η συμβίωση δυο μουσικών παραδόσεων – της ελληνικής και της πολωνικής – αποδεικνύεται όχι πρόσχημα αλλά αφορμή για γοητευτικά μουσικά ταξίδια καλοντυμένα με το ένδυμα του λόγιου. Η κλασική κιθάρα, που πρωταγωνιστεί στα χέρια του Γιώργου Μπεχλιβάνογλου – σόλο, Kοντσέρτο για μια κιθάρα, Kοντσέρτο για δυο κιθάρες (με τον Μιχάλη Μπρούζο, ως AnimaCorda) - … ενοχοποιείται και για την εύμολπο συνύπαρξη ενός τρίτου μουσικού πολιτισμού, του ισπανικού.

 

 

 

 

 

paixnidia Agapis3. Λάκης ΠαπαδόπουλοςΠαιχνίδια αγάπης – Διάφοροι τραγουδιστές [2015] MINOS - EMI 0602547270306 [49:12]

Γιατί ο Λάκης Παπαδόπουλος, είτε με ... Ψηλά ρεβέρ, είτε χωρίς αυτά ήταν και παραμένει η ... έγκυρη απενοχοποίηση του ελληνικού ροκ. Έχοντας πλάι του μια ζηλευτή Εθνική Ελλάδος, τραγουδιστριών και τραγουδιστών, βαδίζει απτόητος στο δρόμο που έχει χαράξει εδώ και τριάντα πέντε χρόνια, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς.

 

 

 

 

 

 

currentzis4. Stravinsky - CurrentzisMusicAeternaΘεόδωρος Κουρεντζής [2015] SONY CLASSICAL 88875061412 [34:39]

Γιατί ο δικός μας Θεόδωρος Κουρεντζής, ανακαλύπτει κρυφές πτυχές του τελετουργικού της Ιεροτελεστίας της Άνοιξης, οδηγώντας τους μουσικούς της Ορχήστρας του στην ανακάλυψη, ου μην και αποκάλυψη, των προεκτάσεων του χορογραφικού μύθου. Η ισορροπίες ανάμεσα στο στοχασμό και το δυναμισμό είναι υποδειγματικές. Λείπει, ίσως, η τραχύτητα η οποία ανιχνεύεται σε άλλες ερμηνείες του εμβληματικού αυτού έργου, η προσέγγιση όπως του Κουρεντζή και των μουσικών του είναι αφοπλιστικά ειλικρινής.

 

 

 

 

 

aleli5. Aleli – De Creta a Buenos AiresΓεωργία Βεληβασάκη & Luis Borda [2015] Enja/Yellowbird ΥΕΒ-7758 [55:10]

Γιατί η σύντηξη δυο τόσο μακρινών – είναι άραγε τόσο; - μουσικών παραδόσεων, της ελληνικής και της αργεντίνικης, γίνεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Μια φωνή και μια κιθάρα πρωταγωνιστούν με συνοδοιπόρους μουσικούς της γης, της θάλασσας, του κόσμου. Και να που, σαν σε όνειρο, η κρητική λύρα «χορεύει» chacarera, ενώ η κιθάρα «τραγουδάει» ριζίτικα.

 

 

 

 

 

mixalis siganides6. Μιχάλης Σιγανίδης97% – Διάφοροι ερμηνευτές [2014] NMLK3210 [52:15+11:17]

Γιατί ο Μιχάλης Σιγανίδης ξέρει να μπερδεύει γλυκά τα ... άπαντα του λόγου με τα άπαντα της μουσικής, με τρόπο προσωπικό, όσο και ανατρεπτικό. Και μην ξεγελαστείτε με τους 22 τίτλους που περιέχει το ηχογράφημα. Υπάρχουν και τέσσερα ιδιαίτερης γοητείας σύντομα φιλμάκια. Επομένως η προσφορά – που συγκεντρώνει κόσμο και κοσμάκη, δώθεν κακείθεν – δεν ακούγεται μόνον αλλά και βλέπεται. Αναρωτιόμαστε αυτό το 3%, που απομένει μέχρι το 100%, τι να εμπεριέχει.

 

 

 

 

fratzis fritzila7. Ζωντανή ηχογράφηση στον αρχαιολογικό χώρο της ΕλευσίναςΤάκης Φαραζής & Μάρθα Φριντζήλα [2014] MUSIC CORNER MC 1987 [54:17]

Γιατί το καλειδοσκόπιο της μουσικής που ξετυλίγεται καθορίζεται από την πανσέληνο εκείνης της βραδιάς του Αυγούστου του 2012. Προσφέρεται στη λιτότερη μορφή του – φωνή-πιάνο – χωρίς φτιασιδώματα. Ξεναγεί σε τόπους και χρόνους μακρινούς και κοντινούς που τους φέρνει σιμά το ολόγιομο φεγγάρι. Σονάτα του Σεληνόφωτος του Μπετόβεν, Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι, Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι. Όλα συνταιριάζουν μαγικά.

 

 

 

protos ymnos8. Ηλίας Ανδριόπουλος Ο Πρώτος Ύμνος – Διάφοροι ερμηνευτές [2015] Αργοναύτες [38:14]

Γιατί ο Ηλίας Ανδριόπουλος καταδύεται στο παρελθόν του για να ελκύσει δύναμη αντίστασης στο άνυδρο παρόν. Δυο νέα τραγούδια, το ένα σε στίχους δικούς του το άλλο σε ποίηση Σολωμού ξορκίζουν το παρόν αντηχώντας την ευαισθησία του χθες. Από ανέκδοτες ηχογραφήσεις ακούγεται και η φωνή της λυτρωμένης από τα πάθη μας Μαρίας Δημητριάδη. Στο σήμερα ξανοίγονται ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Χορωδία Ambitus.

 

 

 

 

 

athamra9. AthamraLamia Bèdioui & The Desert Fish [2015] Αυτοέκδοση [60:40]

Γιατί η πολιτογραφημένη εδώ και χρόνια Ελληνίδα Λάμια Μπεντιούι παρασύρει τους συνεργάτες της σε ένα σαγηνευτικό ταξίδι στη Μεσόγειο. Τραγουδισμένοι μύθοι – και παραμύθια – που αποδεικνύουν ότι η Μεσόγειος, αν και είναι δύσκολο να δεθεί με σκοινιά, όπως το θέλει ο ποιητής των λέξεων, μπορεί εύκολα να δεθεί με τραγούδια. Όμορφα και όμορφα τραγουδισμένα.

 

 

 

 

 

 

mneme10. Mneme - Ex Silentio [2015] Carpe Diem Records CD 16306 [60:09]

Γιατί η Μεσόγειος δένεται και με άλλα τραγούδια διαφορετικού μουσικού ήθους αυτά. Το μπαρόκ σμίγει, εν προκειμένω, με την παράδοση, με τρόπο φυσικό, ευφάνταστο και αβίαστο. Η φωνή της μεσοφώνου Θεοδώρας Μπάκα σημαδεύει τις ερμηνείες, απολαμβάνοντας τη δημιουργική συμπαράσταση που της προσφέρουν οι έμπειροι μουσικοί του συνόλου Ex Silentio, που καλά γνωρίζουν και καλά υπηρετούν την παλιά μουσική.

 

 

 

 


pigilikoudi11. Πηγή Λυκούδη – Φίλιππος ΓράψαςΕν ονόματι του χρόνου – Διάφοροι τραγουδιστές [2015] Ηχοδιάστασις Ca 074 [41:23]
Γιατί τα απλά τραγούδια ολοένα και περισσότερο σπανίζουν στην άγονη και άνυδρη εποχή μας. Ευγένεια και λαϊκή γνησιότητα αναδύονται από τη μουσική των δεκατριών τραγουδιών του κύκλου που απολαμβάνουν εύστοχες ερμηνείες και αναδεικνύουν την πάντοτε άμεση και ευρηματική στιχουργική του πολύπειρου Φίλιππου Γράψα.

 

 

 

 


aurora12. Γιώργος ΒαρσαμάκηςAuroraΓιώργος Τοσικιάν (κιθάρα), σύνολο εγχόρδων [2015] ΕΜΣΕ Πολιτιστική Δράση 889211503131 [54:55]

Γιατί είναι παρήγορο το ότι στον αντιρομαντισμό που κυριαρχεί σήμερα, κάποιοι, όπως ο Γιώργος Βαρσαμάκης συνεχίζουν απτόητοι να επιμένουν ρομαντικά. Ενώ η μουσική του πραμάτεια είναι σύγχρονη, ποτέ δεν ηχεί πειραματικά και απόμακρα. Με συνοδοιπόρο τον μόνιμο συνεργάτη του καλό κλασικό κιθαριστή Γιώργο Τοσικιάν – η όμορφη τέχνη του βρίσκεται σε όλες τις ερμηνείες, σόλο, ντουέτα και μια σουίτα για κιθάρα και έγχορδα - χρωματίζει τις μουσικές του σκέψεις με ευαισθησία και σεβασμό τόσο στη μουσική, όσο και στο δέκτη της.

 

 

 

cavafy13. Athanasios Simoglou - Cavafy III – Theissis - Διάφοροι ερμηνευτές [2015] Aspasia Records ASP001 [54:50]
Γιατί η ολοκλήρωση της τριλογίας γίνεται με τρόπο ιδανικό. Ποιος άλλος συνθέτης άραγε μπορεί να χαίρεται τριάντα έξι εύμολπα τραγούδια γεννημένα από την ποίηση του ... ατραγούδιστου Κ. Π. Καβάφη; Μουσική με περισσότερο ελληνικό άρωμα, από αυτό που ανιχνευόταν στους προηγούμενους κύκλους, απολαμβάνει τις στοχαστικές ερμηνείες «Βιενέζων» μουσικών και Ελλήνων τραγουδιστών, από τους οποίους ξεχωρίζουν ο βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης και η υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη.

 

 

 

 

 

 

karaindrou13+1 Ελένη ΚαραΐνδρουΜουσική και τραγούδια για το θέατρο - Διάφοροι ερμηνευτές [2015] Μικρή Άρκτος ΜΑ 15232-58 – 2CD [147:17]

Γιατί η θαλπωρή της μουσικής της θα είναι πάντα η καλύτερη συντροφιά. Πρωτότυπες ηχογραφήσεις από τις συνεργασίες της με πέντε σπουδαίους σκηνοθέτες του θεάτρου, διατηρημένες με σεβασμό, δείχνουν πως από το μικρό η Ελένη Καραΐνδρου μπορεί να εκμαιεύσει το μέγιστο. Πολύτιμο δώρο που μας προσφέρει τα τελευταία χρόνια τούτη την εποχή. Εξαιρετική και ξεχωριστή από κάθε άποψη η έκδοση – πρόκειται για μικρό βιβλίο που περιέχει τα ηχογραφήματα. Και από κάθε άποψη γενναιόδωρη.

 

 

 

 

 

 5+1 ΒΙΒΛΙΑ για τη ΜΟΥΣΙΚΗ

thessaloniki
1. Αριστομένης Καλυβιώτης Θεσσαλονίκη – Η μουσική ζωή πριν το 1912, επιμέλεια: Νίκος Διονυσόπουλος, Ιδιωτική έκδοση, σελ. 240 – περιέχει ηχογράφημα [2015]

Γιατί ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε πριν δεκατρία χρόνια με το ανάλογο πόνημά του για τη Σμύρνη, ο ρέκτης συλλέκτης καταθέτει πολύτιμες ιστορικές μαρτυρίες, οδηγό για τους ερευνητές που αναζητούν κρυμένες και χαμένες αλήθειες. Υποδειγματική από κάθε άποψη η έκδοση είναι εμπλουτισμένη, πέραν του πολυσυλλεκτικού και συλλεκτικού ηχογραφήματος και με πλήθος σχετικών φωτογραφιών. Ο υπότιτλος της έκδοσης προσδιορίζει επιγραμματικά το περιεχόμενό της: “Η διασκέδαση, τα μουσικά καταστήματα, οι ηχογραφήσεις δίσκων”. Η ... νοσταλγία στην εξουσία!

 

 

  

 

 

antistixeis
2. Γιάννης Ευσταθιάδης Το τρίτο βιβλίο με τις αντιστίξεις, Εκδόσεις Μελάνι, σελ. 160 [2015]

Γιατί οι ξεναγήσεις στον συναρπαστικό κόσμο της μουσικής – της λόγιας κυρίως – γίνονται με ζηλευτή γλαφυρότητα, καρυκευμένη με ευφάνταστο χιούμορ και υποδειγματική γλωσσική δεινότητα. Οι αναγνώσεις είναι απολαυστικές. Οι επισημάνσεις δίκαιες και σοφές. Οι προσεγγίσεις απαλλαγμένες από ιδεοληψίες και εμφανείς εύνοιες. Όλη η καλή μουσική μια αγκαλιά. Μελαγχολούμε στη σκέψη ότι σηματοδοτεί το τέλος μιας τριλογίας. Ο Γιάννης Ευσταθιάδης μας χάρισε το πολύ, θέλουμε το περισσότερο.

 

 

 

 
 

 

pelago
3. Γιώργος Δ. Παναγιώτου Μποτίλια στο πέλαγο – Κείμενα για την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, Εκδόσεις Κίχλη, σελ. 290 [2015]

Γιατί στα δώδεκα δοκίμια που εστιάζουν στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη – καθένα τους και σε άλλο ποίημα – ο συγγραφέας αντιστοιχίζει, μετά λόγου και αιτίας, εξαίσια “συγγενή” μουσικά έργα που εκτείνονται από τον Μπάχ έως τον Θεοδωράκη. Πέραν αυτού επισημαίνεται τεκμηριωμένα η βαθιά και πολύπλευρη επιρροή της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στη διαμόρφωση του ποιητικού λόγου του Γιώργου Σεφάρη, Μολονότι τεχνοκράτης, εξ επαγγέλματος, ο συγγραφέας λογοτεχνεί με τρόπο υποδειγματικό.

 

 
 

 

 

 

 

odos panos
4. Μάνος Χατζιδάκις – 90 χρόνια από τη γέννησή του, επιμέλεια: Νίκος Γκροσδάνης, Εκδόσεις Οδός Πανός, σελ. 450 [2015]

Γιατί παρά τα πολλά και συχνά ανεπίτρεπτα λάθη και παροράματα, τα οποία ενίοτε … ενοχοποιούν και τον ίδιο τον Μάνο Χατζιδάκι, η έκδοση είναι μια πολύτιμη κιβωτός μαρτυριών για τον Μεγάλο Ερωτικό της ελληνικής μουσικής. Γενναιόδωρο ανθολόγιο κειμένων, δικών του αλλά και τρίτων, ανέκδοτες προσωπικές μαρτυρίες του επιμελητή, που είχε το προνόμιο να είναι φίλος του, συνιστούν ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο που διατρέχει όλη (σχεδόν) τη ζωή και όλο (σχεδόν) το έργο του. Στα ενενηκοστά του γενέθλια μοιάζει να είναι παρών. Και θα είναι εσαεί.

 

 

 

 

 
 

 

enxorw
5. Μαριέλλη Σφακιανάκη-Μανωλίδου Εν Χορώ τότε, με τη Χορωδία του Τρίτου, Εκδόσεις Κέδρος, σελ. 200 [2014]

Γιατί με αφορμή τη Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος της Ε.ΡΑ., της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και βασικό στέλεχος, η συγγραφέας, δόκιμη και βραβευμένη συνθέτις και η ίδια, ανατρέχει στη νεότερη ιστορία των χορωδιών της Ελλάδας αλλά και της χορωδιακής δημιουργίας. Ο λόγος εύσχημος περιγράφει εύστοχα και δίκαια, συχνά ανεκδοτολογικώ τω τρόπω, γεγονότα και συνθήκες μιας άλλης εποχής που όσοι την έζησαν την αναπολούν με νοσταλγία. Εγκώμιο και αυτό στον Μάνο Χατζιδάκι, έστω και με αυτόν τον έμμεσο τρόπο.

 

 

 

 

 

  

miki
5+1. Γιώργος Β. Μονεμβασίτης Ένα ημερολόγιο για τον Μίκη, Εκδόσεις IANOS, σελ. 165 [2015]
Γιατί με το πρόσχημα του ημερολογίου ξετυλίγεται με εντελώς πρωτότυπο τρόπο η ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Παρατίθενται χιλιάδες πληροφορίες που ενεργοποιούν μνήμες και προκαλούν, αλλά και προσκαλούν τον αναγνώστη σε ένα μουσικό σεργιάνι στον μεγάλο και συναρπαστικό κόσμο του χαρισματικού, του ανεπανάληπτου Έλληνα και οικουμενικού δημιουργού. Είναι φανερή η προσπάθεια ισοβαρούς προσέγγισης και των δυο μουσικών προσώπων του Μίκη Θεοδωράκη: και του λόγιου και του λαϊκού. Προσφέρεται, ενσυνείδητα, σε πολύ χαμηλή τιμή.
(Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου…)