Η ταυτότητα του εικαστικού καλλιτέχνη και γραφίστα Zoltron αποτελεί ένα αίνιγμα. O ίδιος αυτοαποκαλείται ως είδωλο των 80' και καμία διαθέσιμη πληροφορία δεν απορρίπτει ούτε όμως επιβεβαιώνει την πεποίθηση αυτή. Η μόνη πηγή πληροφοριών είναι μάλλον το πολυποίκιλο έργο του, όπως άλλωστε συμβαίνει με πολλούς καλλιτέχνες.

 

 H ιστορία του Zoltron ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του 90, οπότε εγκαινιάζει ένα εργαστήριο σχεδιασμού postersκαι γραφιστικής ύλης στην Καλιφόρνια και συνεργάζεται με δισκογραφικές εταιρείες όπως Universal, A&Eκαι Interscope Records αλλά και με φεστιβάλ μουσικής όπως το Bottlerock Festival. To 2002, ιδρύει την δική του εταιρία εκτύπωσης αυτοκόλλητων ειδών, τη Sticker Robot που αποκτά διεθνή φήμη.

 

Σήμερα, o Zoltron κατασκευάζει poster για διάσημους καλλιτέχνες όπως οι Black Keys, PJ Harvey, Soundgarden, Foo Fighters, Faith No More, Alice In Chains, Melvins, Devo και κυρίως για τους Primus. Επιπλέον, έχει φιλοτεχνήσει poster για ταινίες και σειρές όπως το Willy Wonka and The Chocolate Factory και το Walking Dead.

 

Ωστόσο, είναι γνωστός και για το έργο του έξω από το εργαστήριο. Τα γκράφιτι του κοσμούν κεντρικούς δρόμους του Σαν Φρανσίσκο μεταφέροντας επίκαιρα πολιτικά μηνύματα για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της Αμερικής. Συνολικά, η δουλεία του χαρακτηρίζεται από ψυχεδελικά σχέδια, έντονες αντιθέσεις χρωμάτων και σκοτεινά μοτίβα.  

Παρακάτω είναι διαθέσιμο ένα ενδεικτικό μέρος της δουλειάς του:

 

 

 

1.Αφίσα για την παρουσίαση του 8ου άλμπουμ των Primus, "Primus and the Chocolate Factory with the Fungi Ensemble (2015)" εμπνευσμένο από το Willy Wonka and the Chocolate Factory που απεικονίζει τον ήρωα της ταινίας August Gloup.


2. Μια από τις πιο γνωστές ίσως αφίσες του Zoltron, για μια συναυλία των Primus στη Νέα Υόρκη σε Halloween ατμόσφαιρα.


3. Μια αφίσα που θυμίζει συσκευασία δημητριακών και μάλιστα ο καλλιτέχνης σημειώνει την ημερομηνία των συναυλιών των Primus στο Toronto ως "Best if consumed" σαν να πρόκειται για ημερομηνία λήξης.


4. Ένα άκρως ψυχεδελικό posterφτιαγμένο για εμφάνιση των Black Keys, που δίνει έμφαση στην συμβολή της κιθάρας στον μοναδικό ήχο τους.  


5. Μία αφίσα για την πιο πρόσφατη συναυλία των Foo Fighters στο San Diego. Toπορτρέτο σχεδιάστηκε για να απεικονίζει τον Abe Lincoln αλλά κατέληξε να δείχνει τον Keith Richards, μεγάλο οπαδό των FF.


6.Ένα ξεχωριστό poster,για την συναυλία των Foo Fighters τον φετινό Ιούλιο στην ιστορική πόλη του Camden.


7. Αφίσα για συναυλία των Faith no More στην πόλη που φιλοξένησε τις πρώτες τους μουσικές. Η αφίσα επιβεβαιώνει την επιλογή θεμάτων του Zoltron από τον κόσμο των νεκρών.


8.Αποκαλυπτική αφίσα φιλοτεχνημένη για εμφάνιση των Soundgarden σε φεστιβάλ της Φιλαδέλφια, που καταδεικνύει την ανελευθερία του πιο ελεύθερου ίσως συμβόλου.

 

9.Μια αφίσα φτιαγμένη για συναυλία της PJ Harveyμε τον σύντροφο της επί σκηνής John Parish στο San Fransisco. 

 

10. Posterγια εμφάνιση των Melvins μαζί με το ανερχόμενο αμερικανικό συγκρότημα Totimoshi στο San Diego. Μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ο Zoltron επιλέγει αμερικανούς κατά κόρον καλλιτέχνες για να "φιλοξενήσει" στο εργαστήριο του.


11.Ένα ενδιαφέρον posterπου καταδεικνύει την νηφαλιότητα και τους σωστούς χειρισμούς που απαιτεί η δημιουργία μουσικής που όμως συνήθως κηλιδώνεται από διάφορους αστάθμητους παράγοντες. Αφιερωμένο σε συναυλία των Alice in Chains στον ιστορικό συναυλιακό χώρο του Fillmore στο Σαν Φρανσίσκο.


12. Xαρακτηριστικό poster του Zoltronγια την ταινία Willy Wonka and The Chocolate Factory που προβαλλόταν στο ανεξάρτητο θέατρο Red Vic Movie House και που τα πάντα σε αυτό θυμίζουν σοκολάτα και μας δελεάζουν να το δοκιμάσουμε!


13. Ένα από τα graffiti που συναντάει κανείς στο κέντρο του Σαν Φρανσισκο. Εδώ ο Zoltron αποκαλύπτει την απόπειρα φίμωσης του αμερικανικού λαού από την κρατική κυβέρνηση. Αυτό το graffiti, όπως και όλα τα streetartτου φέρουν την σφραγίδα του, "Zoltron loves you" που τοποθετεί για ειρωνικούς και ιστορικούς λόγους θυμίζοντας μας την αγάπη που προσπάθησαν να εμπνεύσουν στα έθνη, οι ολιγάρχες του προηγούμενου αιώνα. 

 

14. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά graffiti του Zoltron που όπως φαίνεται αγκαλιάζεται από τους ντόπιους πλανόδιους μουσικούς.


15. Posterπου επιλέχθηκε από τους διοργανωτές της έκθεσης γραφιστικής και εικαστικής ύλης στο Portland Gallery του Oregon, όπου φιλοξενήθηκαν να έργα του Zoltron μαζί με αυτά άλλων 99 καλλιτεχνών. 

 

Η ταυτότητα του εικαστικού καλλιτέχνη και γραφίστα Zoltron αποτελεί ένα αίνιγμα. O ίδιος αυτοαποκαλείται ως είδωλο των 80's   και καμία διαθέσιμη πληροφορία δεν απορρίπτει ούτε όμως επιβεβαιώνει την πεποίθηση αυτή. Η μόνη πηγή πληροφοριών είναι μάλλον το πολυποίκιλο έργο του, όπως άλλωστε συμβαίνει με πολλούς καλλιτέχνες.