Ο Louis Armstrong γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1901 και έφυγε σε ηλικία 70 ετών αφήνοντας πίσω του μία μουσική παρακαταθήκη ανεκτίμητης αξίας. Η ηθοποιός Tallulah Bankhead δήλωσε κάποτε ότι: «Ο Louis είναι από μόνος του ένα μουσικό σύμπαν». Καθώς λοιπόν κάθε σύμπαν είναι ατέρμονο και δεν μπορεί να εξερευνηθεί στο όλον, ενδεικτικά και με αφορμή τη σημερινή επέτειο επιλέγουμε σαν φόρο τιμής σε έναν σπουδαίο μουσικό να ακούσουμε από το spotify 10 κομμάτια του, τα πιο δημοφιλή όπως αυτά συμπεριλήφθηκαν στον δίσκο του Louis Armstrong – Top 10.

 

 

 

Σύντομο βιογραφικό:                                                                    

Ο Louis Armstrong γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1901, στη Νέα Ορλεάνη. Γιος φτωχής οικογένειας, την οποία ο πατέρας του, William Armstrong, εγκατέλειψε όταν ο Louis ήταν ακόμα σε βρεφική ηλικία. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε όταν άρχισε να μαθαίνει κορνέτο συμμετέχοντας στην ορχήστρα του αναμορφωτηρίου New Orleans Home for Colored Waifs, όπου κατέληξε εξαιτίας ακραίας συμπεριφοράς.

 

Ξεκίνησε να περιοδεύει ως μουσικός με την ορχήστρα του πιανίστα Fate Marable, η οποία έπαιζε πάνω σε ένα ατμόπλοιο που διέσχιζε τον Μισισιπί. Το 1919, όταν ο King Oliver εγκατέλειψε την πόλη της Νέας Ορλεάνης, ο Armstrong τον αντικατέστησε στην ορχήστρα του Edward “Kid” Ory, που αποτελούσε εκείνη την εποχή μία από τις πιο δημοφιλείς τζαζ ορχήστρες.

 

Το 1922 εγκαταστάθηκε στο Σικάγο, έπειτα από πρόσκληση του King Oliver να συμμετάσχει στην ορχήστρα του (Creole Jazz Band). Ο Armstrong συμμετείχε για πρώτη φορά σε ηχογραφήσεις, ως δεύτερος κορνετίστας, το 1923.To 1924 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και συμμετείχε στην ορχήστρα του Fletcher Henderson, για τις ανάγκες της οποίας άρχισε να παίζει τρομπέτα.

 

Τον επόμενο χρόνο επέστρεψε στο Σικάγο όπου ξεκίνησε να ηχογραφεί ως ηγέτης των συγκροτημάτων Hot Five και Hot Seven.

 

Το 1930 εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες πριν ξεκινήσει να περιοδεύει στην Ευρώπη. Έχοντας αναλώσει αρκετά χρόνια περιοδεύοντας, εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Νέα Υόρκη, το 1943.

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, γνώρισε τεράστια επιτυχία με την μπάντα Louis Armstrong and his All Stars. Το 1968 ηχογράφησε ίσως το πιο χαρακτηριστικό του τραγούδι What a Wonderful World.

 

Πέθανε στης 6 Ιουλίου του 1971. Το 1972, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, τιμήθηκε με το βραβείο Grammyγια τη συνολική του προσφορά στη μουσική ενώ το 1990 το όνομά του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.