«Με λύπη μου είδα φωτογραφία του Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και απόσπασμα από την ποίησή του να χρησιμοποιείται σε πολιτική διαφήμιση. Έχοντας την ευθύνη του έργου του και τιμώντας τη μνήμη και τις αρχές του ζητώ την άμεση απόσυρση. Η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος. Ας δείξουμε σεβασμό. 'Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τ' αγάλματα!».

 

Αυτά δήλωνε η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, συγγραφέας και κληρονόμος του έργου του Οδυσσέα Ελύτη κατ΄ επιθυμία και εντολή του ιδίου, σε περασμένες εκλογές. Στο παρελθόν είναι αρκετά, επίσης, τα περιστατικά στα οποία όρθωσε, επιτυχώς ή ανεπιτυχώς, τείχη είτε σε εκδοτικές εργασίες που αφορούσαν τον ποιητή βλ. προς τον  Δημήτρη Νικορέτζο, τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο ή προς τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (σχετικά με το αρχείο του ποιητή) είτε σε συνθέτες π.χ. προς τον Θανάση Γκαϊφύλλια αλλά προς αρκετούς νεότερους και άσημους που ήθελαν να δισκογραφήσουν μελοποιημένους, από τους ίδιους, στίχους του Ελύτη.

 

Η επικείμενη συναυλία με τον Σάκη Ρουβά σε ρόλο ερμηνευτή πέντε τραγουδιών από το «Άξιον Εστί» ήδη έχει προκαλέσει πολλές διαφωνίες και «τρολαρίσματα».  Κάθε σοβαρό όμως επιχείρημα εναντίον αυτού του συμβάντος είναι απλώς άσκοπη κατανάλωση χρόνου και λόγου και το «νομιμοποιεί» προσδίδοντάς του την αξία που δεν του αναλογεί (αφού δεν πρόκειται απλώς για ένα μουσικό έργο αλλά για ένα κοινωνικοπολιτικό γεγονός).

 

Για «ιστορικούς», όμως και μόνο λόγους το θέμα είναι να δούμε τα «υπέρ» αυτής της επιλογής. Ο Μίκης Θεοδωράκης την υπερασπίζεται με το γνωστό του αδέξιο επιχείρημα περί ανοίγματος στη νεολαία. Περιμένουμε, λοιπόν, και από την Ιουλίτα Ηλιοπούλου να δικαιολογήσει τη συγκατάνευσή της προ πάντων από σεβασμό σε αυτούς που  έχει αρνηθεί μέχρι σήμερα. Όπως και να έχει, πάντως,  ο τίτλος στο προλογικό της κείμενο «Άξιον Εστί ή Το ταξίδι στην παρ' ολίγον Ελλάδα» [στο τόμο με τα «Δεκαέξι κείμενα για το ¨Αξιον εστί”» (εκδ. Ίκαρος, 2011)] ολοένα και περισσότερο δικαιώνεται... όσο και αν τραγουδά με πάθος ο Καζαντζίδης: «Να σου δώσω μια να σπάσεις/αχ βρε κόσμε γυάλινε,/και να φτιάξω μια καινούργια/κοινωνία άλληνε» στο νέο διαφημιστικό σποτ γνωστής μάρκας μπύρας...