Το 1989 δυο εικοσάχρονοι φίλοι, ο Μπάμπης Στόκας και ο Φίλιππος Πλιάτσικας, δίνουν τα τραγούδια τους στον Μάνο Ξυδού, υπάλληλο της δισκογραφικής εταιρείας ΕΜΙ. Ο Στόκας γεννήθηκε το 1968 στην Γερμανία. Οι άλλοι δυό στην Αθήνα. Το 1967 ο Πλιάτσικας και το 1953 ο Ξυδούς. Και οι τρεις μεγάλωσαν και ζουν στην δυτική Αθήνα, στους Αγίους Αναργύρους. Οι Πυξ Λαξ έζησαν 15 χρόνια και πούλησαν πάνω από ένα εκατομμύριο δίσκους. Είναι εμπορικά, το πιο επιτυχημένο ελληνικό συγκρότημα.

 

Τον Ιούλιο 1990 κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος των Πυξ Λαξ, Τι άλλο να πεις πιο απλό. Τα μέλη των Πυξ Λαξ όπως αναγράφονται στο εξώφυλλο είναι οι Φίλιππος (κιθάρα), Μπάμπης (φωνητικά και φυσαρμόνικα), Παναγιώτης (μπάσο, κιθάρα) και Σάκης “Κουνούπης” (τύμπανα). Στα ψιλά γράμματα διαβάζουμε ότι αυτός που τους βάφτισε Πυξ Λαξ είναι ο Δημήτρης Φεργάδης, τότε οικονομικός διευθυντής της EMI, και αργότερα της Minos - Emi. Τα τραγούδια είναι συνθέσεις των Μάνου Ξυδού, Φίλιππου Πλιάτσικα και Μπάμπη Στόκα. Τα ραδιόφωνα έπαιξαν αρκετά το Με στέλνεις, πρώτο τραγούδι του δίσκου.

 

Τον Σεπτέμβριο 1991 κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος των Πυξ Λαξ, Ζόρικοι Καιροί. Ως μέλη αναγράφονται οι Μπάμπης Στόκας (τραγούδι), Φίλιππος Πλιάτσικας (κιθάρα), Σάκης Σταμούλης (τύμπανα). Τους έχει και το εξώφυλλο. Ο Ξυδούς έγραψε το Πούλα με, που ήταν η επιτυχία του δίσκου, και ο Πλιάτσικας τα υπόλοιπα τραγούδια. Η Λία Βίσση στις δεύτερες φωνές. Εδώ πρωτοεμφανίζεται στην δισκογραφία ο Λευτέρης Πλιάτσικας, μικρότερος αδελφός του Φίλιππου. Εγραψε την μουσική σε ένα τραγούδι.

Οι πωλήσεις των δύο πρώτων δίσκων, δεν είναι κάτι το ξεχωριστό. Συνεχίζουν να δουλεύουν την μέρα και να τραγουδούν τις νύχτες. Η μουσική δεν μπορεί να τους ζήσει από μόνη της.

 

Ο τρίτος δίσκος, Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί, κυκλοφορεί τον Ιούνιο 1993. Τρίτη και φαρμακερή. Ο Ξυδούς γράφει το Ασ’ την να λέει και βάζει τον Βασίλη Καρρά να το τραγουδίσει. Τεράστια ραδιοφωνική επιτυχία. Οι πωλήσεις του δίσκου ξεπερνούν τα 40.000 αντίτυπα. Ως μέλη αναφέρονται οι Πλιάτσικας και Στόκας. Τα τραγούδια έγραψαν οι Πλιάτσικας και Ξυδούς που επίσης παίζουν και τις κιθάρες. Την ενορχήστρωση κάνουν οι τρεις. Ο δίσκος βγάζει κι άλλες δυό επιτυχίες, Γιατι και Χάθηκες αλήτισσα.

Ο κόσμος αναζητά και τους προηγούμενους δίσκους τους. Τα ραδιόφωνα ανακαλύπτουν τα παλαιότερα τραγούδια τους. Πρόκειται για το μεγάλο ελληνικό συγκρότημα των ‘90s;

 

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, τον Απρίλιο 1994, κυκλοφορεί ο τέταρτος δίσκος τους, Για τους Πρίγκηπες της δυτικής όχθης. Οι πωλήσεις ξεπερνούν τα 60.000 αντίτυπα. Για πρώτη φορά, οι Στόκας, Πλιάτσικας και Ξυδούς είναι και οι τρεις μέλη των Πυξ Λαξ, σύμφωνα με το οπισθόφυλλο του δίσκου. Επίσης για πρώτη φορά μπαίνει στο σχήμα η Δήμητρα Καραμπεροπούλου με το ακορντεόν της, που θα δώσει χαρακτηριστική χροιά στον ήχο τους.  Οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας γράφουν και ερμηνεύουν μαζί τους το Ανόητες Αγάπες. Η Σωτηρία Λεονάρδου τραγουδά το Μια ζωή στο ρίσκο.

 

Ο πέμπτος δίσκος τους, Ο Μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες εμφανίζεται στα δισκάδικα τον Μάρτιο 1996. Γίνεται επιτυχία το Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο. Συμμετέχουν ο Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος με στίχους και τραγούδι στο Ενα πέπλο σιωπής, ο Αγάθων Ιακωβίδης τραγούδι στο Κάθε πονηριά της Εύας θα πονά. Στο Δεν σε ξέρει κανείς τραγουδά ο Gordon Gano των Violent Femmes και ο Γιώργος Αραπάκης παίζει πλήκτρα και απαγγέλει. Παραμένει 97 βδομάδες στο TOP-50 της IFPI και οι πωλήσεις του ξεπερνούν τα 50.000 αντίτυπα.

 

Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ξεκινούν εμφανίσεις μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, στο νυχτερινό κέντρο Ιερά Οδός. Ταυτόχρομα κυκλοφορεί το single Νυχτερινός περίπατος στην Ιερά Οδό. Περιέχει 3 τραγούδια. Νταλάρας και Πυξ Λαξ στα Τι είναι αυτό που μας ενώνει και Μια βραδιά στο Λεβερκούζεν και στο Ενας κόμπος η χαρά μου του Σταύρου Κουγιουμτζή. Οι πωλήσεις ξεπερνούν τα 32.000 αντίτυπα.

 

Τον Απρίλιο 1997 κυκλοφορεί ο δίσκος Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό. Νταλάρας και Πυξ Λαξ σε ηχογραφήσεις από τις παραστάσεις τους στο ομώνυμο νυχτερινό κέντρο (Δεκέμβριος 1996 - Μάρτιος 1997). Οι πωλήσεις ξεπερνούν τα 100.000 κομμάτια. Εδώ υπάρχει η καλύτερη διασκευή του τραγουδιού Ζιγκουάλα του Καζαντζίδη. Παραμένει 65 βδομάδες στο ΤΟΡ-50 της IFPI.

 

Τον Μάιο 1997, ο δίσκος Παίξε Παλιάτσο τα τραγούδια σου τελειώνουν περιέχει δώδεκα τραγούδια των Πυξ Λαξ, που δεν χώρεσαν στους προηγούμενους δίσκους τους, ηχογραφημένα από το 1990 ως το 1997.

 

Τον Δεκέμβριο 1997, ακόμη ένα single. Περιέχει 3 τραγούδια που ακούγονται στην ταινία του Ο Ερωτας Κοιμήθηκε Νωρίς του Δημήτρη Παναγιωτάτου. Εδώ ακούμε για πρώτη φορά το Μοναξιά μου όλα. Η επιτυχία του τραγουδιού είναι τέτοια που η ταινία μετονομάζεται σε Μοναξιά μου όλα. Η ταινία κόβει 20.000 εισιτήρια και οι πωλήσεις του δίσκου ξεπερνούν τα 22.000 αντίτυπα.

 

Τον Μάρτιο 1998 κυκλοφορεί το CD Στίλβη. Ανεβαίνει στο Νο.2 του εβδομαδιαίου TOP-50 της IFPI και οι πωλήσεις υπερβαίνουν τα 60.000 κομμάτια. Επιτυχίες έγιναν τα Επαψες αγάπη να θυμίζεις, Senor, Μοναξιά μου όλα.

 

Το Νοέμβριο 1999 κυκλοφορεί το διπλό CD Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ; Ανεβαίνει στην κορυφή των πωλήσεων του εβδομαδιαίου TOP-50 της IFPI, παραμένει 117 βδομάδες μέσα στους 50 πιο εμπορικούς ελληνικούς δίσκους και οι πωλήσεις του ξεπερνούν τα 150.000 κομμάτια. Ανάμεσα στα 28 τραγούδια θα βρείτε και την συνεργασία των Πυξ Λαξ με τους κορσικανούς IMuvrini που είχε πρωτοκυκλοφορήσει σε singleτον Ιούλιο 1999. Σ’ αυτό το δίσκο υπάρχει το τραγούδι Ενα γέλιο κρεμασμένο στο μπαλκόνι που οι ραδιοφωνικές μεταδόσεις του το ανεβάζουν στο Νο.53 του ετήσιου ελληνικού ΤΟΡ-100 Airplay Chart του έτους 2000.

 

Τον Ιούλιο 2001 επανέρχονται με 28 τραγούδια στο διπλό Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά που κυκλοφορεί και σε συλλεκτική έκδοση. Φθάνει στο Νο.2 του TOP-50 της IFPI. Πωλούνται 50.000 αντίτυπα. Παραμένει 60 βδομάδες μέσα στο ΤΟΡ-50 της IFPI. Ξεχωρίζουν τα τραγούδια Μόνο για κείνη μη μου λές και Πίνακας.

 

Εχουν αρχίσει οι φήμες για την διάλυση του γκρουπ.

 

Τον Μάρτιο 2001 έχει κυκλοφορήσει ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Στόκα, Πουλιά της νύχτας.

 

Τον Απρίλιο 2002 κυκλοφορεί το CD Από εδώ κι από κει. Συλλογή με 19 τραγούδια που έγραψαν για άλλους, αλλά και συνθέσεις άλλων που ερμήνευσαν οι Πυξ Λαξ. Τον Σεπτέμβριο 2002 κυκλοφορεί το Δαχτυλίδια της φωτιάς, ο πρώτος δίσκος του Φίλιππου Πλιάτσικα.

 

Τον Ιούνιο 2003 έρχεται το CD Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών. Ακόμη μία συλλογή τραγουδιών τους, με τις συμμετοχές φίλων τραγουδιστών στους δίσκους και τις συναυλίες τους. Ψαραντώνης, Μελίνα Τανάγρη, Eric Burdon, Steve Wynn, Marc Almond, Gordon Grano κ.α. Σκαρφάλωσε μέχρι το Νο.3 του TOP-50 της IFPI.

 

Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2004 δίνουν δύο sold out συναυλίες στον Λυκαβηττό. Είναι οι τελευταίες του συγκροτήματος. Συμμετέχουν στην «τελετή λήξης» οι Νταλάρας, Μαχαιρίτσας, Βασίλης Καρράς, Χάρις Αλεξίου Domenica, Οναρ. Ηχογραφήσεις απ’ αυτές τις συναυλίες μπαίνουν στον διπλό δίσκο που κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο 2004 και έχει τίτλο Τέλος. Παραμένει 77 βδομάδες στο TOP-50 της IFPI και γίνεται χρυσός.

 

Τον Δεκέμβριο 2008 κυκλοφορεί το Best of με τρία CD και ένα DVD που αποτελεί το δίσκο τους με την πιο μακρόχρονη παρουσία μέσα στο εβδομαδιαίο ΤΟΡ-50 της IFPI. Συνέχισε να εμφανίζεται μέσα στα 50 πιο εμπορικούς δίσκους μέχρι τον Μάρτιο 2014.

Την Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010 πέθανε ο Μάνος Ξυδούς και μαζί του χάθηκε μεγάλο κομμάτι των ΠΥΞ ΛΑΞ.

 

Στις 8 & 9 Ιουνίου 2011, στο θέατρο ΕΗΜ των Ιωαννίνων, οι Πλιάτσικας και Στόκας δίνουν συναυλία αφιερωμένη στην μνήμη του Ξυδού. Ενα μήνα μετά, κυκλοφορεί το CD, Εϊ μαν κοίτα μπροστά, με την ηχογράφηση της συναυλίας.

 

Στις 13 Ιουλίου 2011 στο ΟΑΚΑ συρρέουν 70.000 θεατές για την συναυλία των Πυξ Λαξ. Είναι το πρώτο ελληνικό συγκρότημα που καταφέρνει να γεμίσει το Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας. Συνέχισαν τις εμφανίσεις τους και σε άλλες ελληνικές πόλεις, στην Κύπρο, στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Τον Δεκέμβριο 2011 κυκλοφόρησε DVD με κινηματογράφηση των συναυλιών τους στο ΟΑΚΑ και στο Καυτατζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης.