Ήταν ένας από τους ανθρώπους, που έφεραν το Rock and Roll στην Αμερική των Λευκών. Ο Bill Haley γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1925 και το πλήρες όνομά του ήταν William John Clifton Haley, ενώ έφυγε από τη ζωή στις 9 Φεβρουαρίου του 1981, ακριβώς πριν 34 χρόνια με τη σφραγίδα του ήχου που του άφησε το Rock Around the Clock.

Ο Bill Haley ξεκίνησε την καριέρα του, σε ηλικία 21 ετών, το 1946, με το συγκρότημα της κάντρι Down Homers. Μετά από αρκετές αποτυχίες στη δισκογραφία, αποφάσισε να δουλέψει ως περιοδεύων μουσικός και DJ.


Το 1953 δημιούργησε το δικό του συγκρότημα, The Comets. Ο Bill Haley and his Comets απογείωσαν τη φήμη τους όταν το 1954 ηχογράφησαν το θρυλικό και μοιραίο όπως έμελλε για την ιστορία τους κομμάτι Rock Around the Clock. Το (we're gonna) Rock Around The Clock (ή We're Gonna Rock Around The Clock Tonight!, όπως ήταν ο πρωτότυπος τίτλος του) είναι ένα κλασσικό δωδεκάμετρο rock'n'roll κομμάτι (12 bar blues), που κυκλοφόρησε σε 45άρι δύο όψεων single, όπου στην Β πλευρά υπήρχε το τραγούδι Thirteen Women (And Only One Man in Town).

 

Σύμφωνα με τον Jim Dawson, έναν από τους μεγαλύτερους ιστορικούς της αμερικάνικης ποπ κουλτούρας, το τραγούδι γράφτηκε στα 1952 από τους συνθέτες Max C. Freedman και James E. Myers, με τον τελευταίο να το υπογράφει με το ψευδώνυμο Jimmy De Knight, και σημαντικότερη επιρροή τους στάθηκε το τραγούδι που ηχογράφησε στα 1947 ο τεράστιος και πρόωρα χαμένος τραγουδιστής της κάντρι Hank Willimas (1923-1953), με τίτλο Move It On Over.

 

Το 1954 το τραγούδι που ηχογράφησαν ο Bill Haley and his Comets κυκλοφόρησε και περίμενε μέχρι το 1955 ώσπου συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα και «απογειώθηκε».


Η τεράστια επιτυχία της ταινίας ήταν η αφορμή για να έρθει το μεγάλο λευκό ακροατήριο σε επαφή με το Rock and Roll και να ανοίξουν οι πόρτες σε καλλιτέχνες όπως ο Elvis Presley, ο οποίος θα επισκιάσει τελικά τον Bill Haley.


Στο υπόλοιπο της καριέρας του, ο Haley συνέχισε να γνωρίζει κάποια επιτυχία, κυρίως στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Μεγάλες επιτυχίες έγιναν ακόμα δύο τραγούδια του, το Shake, Rattle & Roll και See you later alligator, ωστόσο κανένα δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τη φήμη του (we're gonna) Rock Around The Clock (ή We're Gonna Rock Around The Clock Tonight!).