Άλλη μια τριπλέτα συναυλιών με βασικό γνώρισμα την τζαζ - την τζαζ αναφορικά με την προέλευση των μουσικών εμπειριών και όχι ως προς τις φόρμες που ακολουθούνται από τα εν λόγω σχήματα.

Από τα ανερχόμενα σύνολα της Γερμανίας, το Jazz Trio του πιανίστα Pablo Held - παιδιού θαύματος - εμφανίσθηκε στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής και απέδειξε αν μη τι άλλο πως αποτελείται από τρεις βιρτουόζους νεαρούς μουσικούς. Με τον μπασίστα Robert Landfermann και τον ντράμερ Jonas Burgwinkel έπαιξαν σε δυο 45λεπτα - άλλοτε χαλαρά και άλλοτε νευρικά - cool και bop ύφη δείχνοντας πως έχουν μέλλον αρκεί να εμπλουτίσουν τις μουσικές τους με περισσότερα βιώματα. Στο δεύτερο μέρος- ύστερα από διάλλειμα, ακριβώς, ενός τετάρτου!- ο κρουστός πήρε πάνω του το σετ και γέμισε τον χώρο με τέτοια ρυθμικά σχήματα που έπεισαν και τον πιο δύσπιστο ακροατή πως μουσικοί ειδικά σαν και αυτόν θα μας απασχολούν για πολύ καιρό.


Όπως γράφαμε στο κείμενο για την επερχόμενη, τότε, συναυλία του Jason Marsalis Vibes Quartet στο Ηalf Note Jazz Club, ο βιμπραφωνίστας μουσικός είναι ο τέταρτος της φοβερής καλλιτεχνικής οικογένειας των Marsalis απ’ όπου είναι αλήθεια καρπώνεται τη μεγάλη προβολή του. Πολύ μικρότερος των ετέρων διάσημων αδελφών του Wynton και Brandford, o Jason εμφανίσθηκε στη σκηνή με τους Will Goble, ακουστικό μπάσο, Austin Johnson, πιάνο και Dave Potter, ντραμς - άπαντες λευκούς με κουστούμια και για κάμποση ώρα έπαιξαν αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά: ήχους και ρυθμούς της Νέας Ορλεάνης σε διάφορες μοντέρνες στιλιστικές εκδοχές- το αρχετυπικό άκουσμα με την λόγια, συνειδητή, ερμηνεία. Πολλά σόλα αλλά πάντοτε με μέτρο και συγκρότηση. Οι περισσότερες συνθέσεις από το In A World Of Mallets, που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό. Τελικά η σκιά των μεγάλων αδελφών μάλλον πέφτει βαριά...


Τρίτο συγκρότημα, το Louis Sclavis Atlas Trio στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τον ίδιο στα κλαρινέτα, τον Benjamin Moussay στο ηλεκτρικό πιάνο και τα πλήκτρα και τον Gilles Coronado στην ηλεκτρική κιθάρα- σχήμα ανορθόδοξο και γι’ αυτό εξαιρετικά ενδιαφέρον. Με βάση διάφορες μελωδικές γραμμές που έλκουν τη καταγωγή τους από την παγκόσμια λαϊκή παράδοση συνοδευόμενες από πλήθος ηχητικών καινοτομιών που όμως καθόλου δεν εκτρέπονται στον θόρυβο ή στο «αφηρημένο» ύφος αλλά ξέρουν και οργανώνουν ένα φαινομενικά αταίριαστο μουσικό υλικό σε απολαυστικές συνθέσεις όπου η ένταση υφίσταται ακόμη και στα πιο χαμηλότονα κομμάτια! Αληθινή αισθητική εμπειρία ενός από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους δημιουργικούς μουσικούς.


Δεν είναι πολλοί αυτοί που έμαθαν για τον θάνατο του Amiri Baraka ή, παλιότερα, LeRoi Jones: θεατρικός συγγραφές, νοβελίστας και ποιητής, ο Baraka εμφανίσθηκε με το κίνημα των Beat ποιητών όπου συλλειτουργούσε με τον Allen Ginsberg και τον Jack Keruac ενώ γράφει για τη κουλτούρα της Μαύρης Φυλής και το ρατσισμό της Λευκής Αμερικής. Ύστερα από ένα ταξίδι στη Κούβα του Κάστρο προσχωρεί στην Αριστερά και μετά τη δολοφονία του Malcolm X ασπάζεται το Ισλαμ ως Imamu Amiri Baraka αν και λίγα χρόνια μετά καταργεί το πρόθημα Ιmamu καθώς λειτουργεί σαν μαρξιστής. Κοινωνικά δικαιώματα, καταπίεση, ρατσισμός, εκμετάλλευση των εργαζόμενων και των μειονοτήτων- η Αφροαμερικάνικη Κουλτούρα, ο ρυθμός και η μουσική της Μαύρης Κοινότητας- ο Baraka έφερε στην επιφάνεια την οργή των Αφρικανο- Αμερικάνων και χρησιμοποίησε τα γραφτά ως όπλο ενάντια στο ρατσισμό.


Επίσης, ενέταξε τις σοσιαλιστικές ιδέες μέσω των ποιημάτων του και θέλησε με τις ανατροπές στη φόρμα να δημιουργήσει νέα αισθητική. Έγινε γνωστός από το βίαιο επιθετικό του ύφος προκαλώντας τους λευκούς αναγνώστες του. Χαρακτηριστικό είναι το ποίημά του Somebody Blew up America γραμμένο για την 11η του Σεπτέμβρη που θεωρήθηκε αντισημιτικό με αποτέλεσμα να του αφαιρεθούν τιμητικές διακρίσεις. Ο Baraka έγραψε πάνω από 50 βιβλία- μυθιστορήματα, μελέτες, διηγήματα, ποίηση, θέατρο και μουσική κριτική. Δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια και πάντοτε ήταν με τον τρόπο του στη πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα των μαύρων. Το βιβλίο του Blues People- H Μαύρη Μουσική Στη Λευκή Αμερική, βιβλίο καίριο για τη κατανόηση ολόκληρης της κουλτούρας που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης λαϊκής μουσικής κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Ισνάφι.