Με αφορμή της τετραήμερης εμφάνισής του στο Half  Note Jazz Club από την Παρασκευή 15 έως και την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, δράττουμε της ευκαιρίας να παρουσιάσουμε έναν ολοκληρωμένο μουσικό της Τζαζ, άλτο-σοπράνο σαξοφωνίστα αλλά και φλαουτίστα, το Sonny Fortune.

Γεννημένος το 1939 στη Φιλαδέλφεια ξεκίνησε να δουλεύει με τοπικά r & b συγκροτήματα για να μετακινηθεί λίγο μετά τα μέσα του ’60 στη Νέα Υόρκη ένθα πέρασε μερικές εβδομάδες σαν συνεργάτης του Elvin Jones (ντράμερ του John Coltrane). Κατόπιν παίζει με τον κρουστό Mongo Santamaria και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας με τον μεγάλο πιανίστα McCoy Tyner. Είναι, όμως, η επαφή του με τον Miles Davis όταν αντικαθιστά τον David Liebman - είναι η συμμετοχή του αυτή που τον εκτοξεύει στο τζαζ στερέωμα.

 

O Davis διανύει την ηλέκτρο φανκ φάση του και με άλμπουμ όπως τα Agharta και Pangaea χρειάζεται δυνατούς μουσικούς ικανούς να παίζουν το πανόραμα της Αφροαμερικάνικης μουσικής. Όταν ο θρυλικός τρομπετίστας αρρωσταίνει διαλύει το σχήμα και ούτως ο Fortune ακολουθεί σόλο καριέρα κυκλοφορώντας σειρά δίσκων που διακρίνονται από το ζωηρό πνεύμα του. Στην αρχή με τον κορνετίστα Nat Adderley– αδελφό του Cannonball- κ.α. ενώ κατά την διάρκεια των 90’sηχογραφεί μερικά θετικής αποδοχής άλμπουμ για την ετικέτα της Blue Note. Επίσης εμφανίζεται ζωντανά με σημαντικούς μουσικούς όπως οι George Benson, Roy Ayers, Oliver Nelson, Pharoah Sanders- Rashied Ali, Gary Bartz, Rabih Abou Khalil, Buddy Rich και Roy Brooks. Εχοντας 15 προσωπικούς δίσκους και πολλές δεκάδες συμμετοχές σε έργα γνωστών μουσικών, ο Sonny Fortune φέρει στις αποσκευές του μεγάλη εμπειρία μουσικής ικανής να περιλάβει το σύνολο σχεδόν της Μαύρης μουσικής.

 

Ο Fortune είναι δίχως άλλο ένας δυναμικός σολίστας με εξαιρετική τεχνική και δημιουργικό σφρίγος ο οποίος κράτα συνειδητά χαμηλό προφίλ σχετικά με τους μουσικούς που παίζει πάνω στη σκηνή – ένας αυθεντικός αυτοσχεδιαστής και αληθινός τζάζμαν. Επί πλέον, διδάσκει σαν καθηγητής της μουσικής.

 

Ακούγοντας δίσκους όπως το From Now On του ’96 ή το αφιέρωμα στον John Coltrane, In the Spirit of John Coltrane του ‘00– με αρκετές συνθέσεις του τελευταίου – καταλαβαίνεις πως μέσα από διάφορα στιλ, ο Sonny Fortune διατηρεί ζεστό το πνεύμα της free, τη στάση της, αν θέλετε.

 

Τώρα, στην δισκογραφία του υπάρχουν μερικοί εξαίρετοι δίσκοι όπως τα Awakening (’75), Laying It Down ( ’91) και Monk’s Mood ( ’95), αλλά η ζωντανή παρουσία και το mood που αυτή αποπνέει είναι όλα τα λεφτά. Το Sonny Fortune Quintet που θα εμφανισθεί στο Half Note 15 με 18 Νοεμβρίου αποτελείται – πέρα από τον ίδιο στα σαξόφωνα και το φλάουτο- και τους Jon Davis, πιάνο- Joris Teepe, κοντραμπάσο – Michael Varekamp, τρομπέτα και Joris Dudli, κρουστά.

 

15 – 18 Νοεμβρίου 2013
HALF NOTE JAZZ CLUB,
Τριβωνιανού 17, Μετς, Αθήνα
Τηλ.: 210 9213360
Παρασκευή 15/11 και Σάββατο 16/11 στις 22.30
Κυριακή και Δευτέρα στις 21.30.
Εισιτήρια: 15 € (φοιτητικά στο bar) – 20 € (bar) – 30 € & 35 € (σε τραπέζι)