Το συγκρότημα από το Κονγκό παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με το ντοκιμαντέρ Benda Bilili, το οποίο είναι αφιερωμένο στην πορεία της ομώνυμης μπάντας αλλά και στη συμβίωση των μελών της. Το γαλλόφωνο αυτό φιλμ, που αποτελεί δημιούργημα των Ρενό Μπαρέ και Φλορόν Ντε λα Τιλάιγ, προβλήθηκε για πρώτη φορά στις Κάννες το 2010, ενώ φτάνει με μία μάλλον μικρή καθυστέρηση και στο υπόλοιπο ευρωπαϊκό κοινό. Πρόκειται για μία μπάντα που απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από πέντε παραπληγικά μέλη και τον μόλις 18 ετών Ροζέ Λαντού. Όσο κι αν περίμενε κανείς το αντίθετο, το πρόβλημα της αναπηρίας δεν περιορίζει σε καμία περίπτωση τη δημιουργικότητα του σχήματος, συγκριτικά με άλλες καλλιτεχνικές ομάδες.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη ολοκληρώθηκε το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Bouger Le Monde, που στα αγγλικά μεταφράζεται ως Make The World Move. Παράλληλα, η Αφρικανική μπάντα βρίσκεται σε περιοδεία στην βόρεια Αμερική, η οποία περιλαμβάνει ακόμα τρεις συναυλίες έως το τέλος του 2012. Οι Staff Benda Bilili μεγάλωσαν σε μία χώρα όπου η γενικότερη αστάθεια σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο δεν ήταν δυνατό να τους αφήσει ανεπηρέαστους. Ίσως, μάλιστα, να αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης στο έργο τους.

Ο άφρο-ποπ ρυθμός τους, εξαλείφει -έστω προσωρινά- κάθε αρνητική σκέψη, αναδεικνύοντας τη δύναμη της θέλησης και φέρνοντας ξανά τον άνθρωπο σε πρώτο πλάνο. Παρουσιάζουν το υλικό τους στο έδαφος, πάνω στο γρασίδι, σε ασυνήθιστα τροπικά τοπία, δημιουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο τον προσωπικό τους μύθο και διεκδικώντας επάξια τον τίτλο των μουσικών του δρόμου. Τα σόλο στις κιθάρες, τα φωνητικά και η επίγεια διάθεση τους για χορευτικούς ήχους στο μοτίβο της rumba, της reggae και μίας υποψίας blues, δημιουργούν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ακουστικό σύνολο.


Μπροστά στα μάτια όλων όσοι παρακολουθήσουν το φιλμ των Μπαρέ και Ντε λα Τιλάιγ, ξετυλίγεται η ιστορία των μουσικών που έγιναν ευρέως γνωστοί μετά το 2007, όταν έπαιξαν στην Κινσάσα μαζί με τους Massive Attack τους οποίους γοήτευσαν.
Οι καινοτόμοι Staff Benda Bilili δείχνουν πώς τα απομεινάρια των πόλεων μπορούν να παράγουν νότες και χαμόγελα, καθώς τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούν είναι αυτοσχέδιες κατασκευές από αντικείμενα, που ανακάλυψαν ανάμεσα σε... σκουπίδια.
Ένα ντοκιμαντέρ που σίγουρα αξίζει να παρακολουθήσουμε για τη μουσική, τη δύναμη, την αποφασιστικότητα αλλά και για την ίδια την ύπαρξη…

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.
30 Νοεμβρίου 2012
| ώρα 20:30 | Εισιτήριο 8€