petros_paraschis«Ο Πέτρος Παράσχης αγαπάει το μαυρόασπρο όπως η Γκρέτα Γκάρμπο τα μαύρα της γυαλιά. Αφήνει στην άκρη την πλημμύρα του έγχρωμου κόσμου και οδηγεί, μαγικά, το χέρι του, στις αποχρώσεις του λευκού. Σχεδιάζει τα CD, τους δίσκους βινυλίου, όπως οι ζωγράφοι της Φλωρεντίας, τα τραπουλόχαρτα. Αναρίθμητα, χιλιάδες, πανομοιότυπα τραπουλόχαρτα στα χέρια ακριβών ακροατών. Ο Χατζιδάκις συνομιλεί με τον Χρήστου, τον Λοΐζο. Ο Κραουνάκης με την Μελίνα, την Πλάτωνος, την Πρωτοψάλτη. Η Αλεξίου με την Γαλάνη δείχνουν τ’ άστρα. Η  Αρβανιτάκη  με την Αλίκη και την Κάλλας πίνουνε κρασί; Η Τσανακλίδου περπατά στη βροχή ή σκέπτεται;Ο Πέτρος Παράσχης, σε απόλυτη σιωπή,  συνομιλεί με τον μεθυστικό θίασο που τον επισκέπτεται. Διαλέγει δώδεκα μαυρόασπρα εξώφυλλα και μας αφήνει μονάχους μας να βρούμε τα λόγια. Το μέλλον είναι δικό μας.
Από τα χέρια του

Γιώργος Χρονάς

01hadjidakis2000mxcover2bgalanipaliroiacover2bΈχει δημιουργήσει, ανασυνθέσει, αποδημήσει, διανθίσει, ζωντανέψει μέχρι σήμερα γύρω στα 5.000 (!) δημιουργικά. Εξώφυλλα δίσκων, αφίσες παραστάσεων μουσικών και θεατρικών, εξώφυλλα βιβλίων και ό,τι μπορεί να αποτυπώνει την πληροφορία μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ίσως να τον έλεγαν μακετίστα οι άνθρωποι της δουλειάς, αλλά αυτό είναι πολύ λίγο για να περιγράψει το καλλιτεχνικό του alexioudiefxoncover2bέργο που ξεκινάει το 1985 από τον ιστορικό δίσκοkraounakispapioucover2b Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ. (Κραουνάκης - Νικολακοπούλου - Πρωτοψάλτη). Από το 1985 έως το 2000 ήταν art director στην Universal Music. (Τότε οι εταιρίες είχαν πλούσια παραγωγή δίσκων)

Αμέσως μετά αναλαμβάνει ένα επίσης δύσκολο πόστο… Βρίσκεται υπεύθυνος εκδόσεων στον ιστορικό Σείριο του Μάνου Χατζιδάκι και καθίσταται υπεύθυνος όλων τωνloizossevaxbest02b alikibestcover2bεπανεκδόσεων του έργου του. Το ίδιο συμβαίνει και σε μεγάλο αριθμό επανεκδόσεων της δισκογραφικής Minos-EMI.

Τα ονόματα που βρίσκονται στην εργασιακή του ατζέντα πολλά και με ειδικό βάρος. Έλληνες και ξένοι. Συνθέτες και ερμηνευτές. Καταξιωμένοι αλλά και νεότεροι ταλαντούχοι. Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Σταμάτης Κραουνάκης, Ελένηmelinabestlyracover2b Καραΐνδρου, Μελίνα arvanitakimenoektos3coverbΜερκούρη, Αλίκη, Βουγιουκλάκη, Νάνα Μούσχουρη, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Τάνια Τσανακλίδου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ελευθερία Αρβανιτάκη αλλά και Dianna Ross, Marianne Faithfull, Elton John, Sting, Miles Davis και πολλοί πολλοί άλλοι

Οι αφορμές και η παιδεία του όπως λέει είναι θεατρικέςplatonosdiariescover2b (από τους ηθοποιούς γονείς του). Τα εξώφυλλα του είναι ρόλοι. Βλέπcallasmedeacover2bει πάντα τον εαυτό του μέσα σε ένα ασπρόμαυρο αμερικάνικο φιλμ της δεκαετίας του 50. Στην ανάρτηση αυτή βλέπετε μερικές από τις στιγμές αυτού του φιλμ με το δικό του αναγνωρίσιμο πλέον στυλ.

Του ζητήσαμε να ανθολογήσει 10+2 δικά του αγαπημένα του taniamagikokouti02bεξώφυλλα δίσκων για το musicpaper.gr, σε ένα διάλειμμά από την συνομιλία  του με γραμματο σειρές, φάσες και christouboxcover2bcover2bαντιθέσεις.
Το έκανε με χαρά.
Τον ευχαριστούμε…

Υ.Γ.: Ευχαριστούμε και τον Γιώργο Χρονά για το πρωτότυπο κείμενό του.

 

Βρείτε τον Πέτρο Παράσχη στο Facebook
Twitter

 

 

Τα εξώφυλλα με τη σειρά από πάνω προς τα κάτω:

Αριστερή στήλη:
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: 2000
M.X. Φωτό.: Αρχείο Μάνου Χατζιδάκι. Σείριος 1999
ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ: ΔΙ' ΕΥΧΩΝ
Photo: Ντίνος Διαμαντόουλος Universal 1992
ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ: ΑΛΙΚΗ (Best of)
Universal Music 1988/1998
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ: ΜΕΝΩ ΕΚΤΟΣ
Photo: Κατερίνα Μαριανού Universal 1991
MARIA
CALLAS: CHERUBINI MEDEA Legend Classics 2010
JANI
CHRISTOU: WORKS (Special Edition) Φωτό.: Αρχείο Σάντρας Χρήστου Σείριος 2002 

Δεξιά Στήλη
ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ: ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ
Photo: Τάκης Διαμαντόπουλος BMG/Sony 1989
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΙΟΥ: ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΝΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑ Σείριος 2002
ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ: ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΧ
(Best of). Minos EMI 2003
MΕΛΙΝΑ (Best of) Lyra 2010
ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ
Photo: Αρχείο Λένας Πλάτωνος. Οδος Πανος 2008
ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ: ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΥΤΙ
Photo: Παναγιώτης Μουλινός. Universal 1998