artis_quartetΟ φίλος που τηλεφώνησε το πρωινό της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου ήταν πραγματικά έξαλλος: «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, Δεν πάει άλλο!», είπε οργισμένος. «Το ξέρω» του απάντησα προσπαθώντας να τον ηρεμήσω. «Όλοι το ξέρουμε, όλοι το ζούμε» συμπλήρωσα, κατευναστικά. «‘Ολοι; Ποιοι όλοι;» σχεδόν ούρλιαζε, στην άλλη άκρη της γραμμής. «Όλοι υφιστάμεθα της συνέπειες της κρίσης, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο» συνέχισα το ... κήρυγμά μου. «Μα είσαι με τα καλά σου;» συνέχισε. «Σου έχει συμβεί αυτό που μου συνέβη εμένα χθες;» «Και που θες να ξέρω τι σου συνέβη χθες;» αντέτεινα, απορημένος πια. Και τότε άρχισε να εξιστορεί: «Μου τηλεφώνησε χθες το πρωί, λίγο μετά τις 10 η γυναίκα μου, στο γραφείο, και μου είπε ότι μόλις είχε ακούσει από το Τρίτο Πρόγραμμα, ότι το φημισμένο κουαρτέτο εγχόρδων Άρτις θα συνέπραττε το βράδυ σε μια και μοναδική συναυλία με τον Γιάννη Βακαρέλη στο Μέγαρο Μουσικής. Θα πάμε οπωσδήποτε, συμπλήρωσε. Δεν είχα καμιά αντίρρηση. Είχαμε αρκετό καιρό να πάμε σε συναυλία, ήταν επομένως ευκαιρία να ξεφύγουμε λιγάκι από την οχλοβοή των ημερών και των γεγονότων. Τηλεφώνησα στο Μέγαρο, στο τμήμα εισιτηρίων και ρώτησα αν υπήρχαν θέσεις για τη βραδινή συναυλία του Άρτις. Ευγενέστατη η κυρία με πληροφόρησε ότι υπήρχαν αρκετές και δεν θα είχα πρόβλημα αν πήγαινα εκεί γύρω στις οκτώ και τέταρτο. Στις οκτώ και τέταρτο είμαστε στο χώρο στάθμευσης του Μεγάρου, στις οκτώ και είκοσι στα ταμεία. Μας παραξένεψε που είδαμε λιγοστό κόσμο, για αυτό το σπουδαίο μουσικό γεγονός. Ζήτησα από την κυρία στο ταμείο δυο εισιτήρια για τη συναυλία Κουαρτέτου Άρτις – Γιάννη Βακαρέλη και η απάντησή της μας έλυσε την απορία.

trito_programmaΤο Μέγαρο φιλοξενούσε εκείνη τη βραδιά συναυλία του ελληνικού Τρίο Άρτις και όχι του διεθνούς Κουαρτέτου Άρτις. Θα ξέσπαγα στη γυναίκα μου, αν δεν ήμουν σίγουρος, με διαβεβαίωσε, άλλωστε, ότι άκουσε καλά την ανακοίνωση από το ραδιόφωνο. Εκδήλωσα την αγανάκτησή μου μεγαλοφώνως και κάποιος παριστάμενος μου έλυσε και τούτη την απορία. Το Κουαρτέτο Άρτις και ο Γιάννης Βακαρέλης, εμφανιζόντουσαν στη Στέγη και όχι στο Μέγαρο! Η ώρα ήταν ήδη οκτώ και μισή και δεν προφθαίναμε βεβαίως να πάμε μέχρι τη Στέγη. Στο δρόμο της επιστροφής στο σπίτι, η γυναίκα μου με μάλωνε συνεχώς, γιατί συνεχώς έκανα ... χυδαία σχόλια για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας». Ίσως να μην πίστευα την καταγγελία του, αν δεν είχα ακούσει τη σχετική ανακοίνωση με τα ίδια μου τα αυτιά. Τον διαβεβαίωσα ότι και εγώ είχα ακούσει την αναγγελία λίγο πριν τις 10 το πρωινό της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου, από την εκπομπή «Η ατζέντα της εβδομάδας» της κυρίας Ξένιας Κουναλάκη, αλλά δεν με εξέπληξε, μια και φαινόμενα ενοχλητικά πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια στο Τρίτο. «Εσύ που έχεις τα μέσα, στα ... μέσα, γράψε κάτι» ήταν η παρότρυνση του φίλου, πριν με αποχαιρετίσει.

 

franz-schubertΥποθέτω ότι ο φίλος δεν θα είναι ο μόνος παθών. Οι συχνές επαναλήψεις παλιότερων εκπομπών που έχουν και ενημερωτικό χαρακτήρα, μπορεί να δημιουργήσουν παρόμοιες καταστάσεις, μια και δεν αναφέρεται πριν και μετά τη μετάδοση ότι πρόκειται για επανάληψη. Και δεν είναι βεβαίως η μόνη αρχή ραδιοφωνικής δεοντολογίας που δεν τηρείται. Εκτός αυτών, όμως, συμβαίνουν και άλλα, στο Τρίτο Πρόγραμμα, που έντονα προβληματίζουν. Ιδού μερικά, τελείως πρόσφατα, των οποίων υπήρξα αυτήκοος μάρτυς.

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου το πρωί άνοιξα το ραδιόφωνο γύρω στις 9 και μισή. Συντονίστηκα στο Τρίτο. Ωραία συμφωνική μουσική ακουγόταν. Μάντεψα μετά από λίγο ότι ήταν του αγαπημένου μου Φραντς Σούμπερτ. Το μάντεμα έγινε σχεδόν σιγουριά και η σκέψη εστιάστηκε στη σκηνική μουσική για τη Ροζαμούνδη. Σχολιάσαμε τη μουσική με τη γυναίκα μου και περιμέναμε κάποια αναφορά για να βεβαιωθούμε. Η ώρα πλησίαζε δέκα και εντείναμε την ακροαματική μας προσοχή, για την αναμενόμενη αποφώνηση. Όχι μόνον δεν ήλθε αυτή, αλλά η μετάδοση της μουσικής διακόπηκε βιαίως, για να αρχίσει η μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων!!! Άμοιρε Σούμπερτ τι σου έμελλε να πάθεις.

arvo-partΤην Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου γύρω στις 9:30 το πρωί ξανάκουσα να αναγγέλλεται αλλά και να αποφωνείται «... το κομμάτι Σπίγκελ ιμ Σπίγκελ για βιολί και πιάνο, από το έργο Αλίνα του Άρβο Περτ». Έργο Αλίνα του Άρβο Περτ δεν υπάρχει. Υπάρχει το Για την Αλίνα [Fόr Alina], το οποίο είναι, όμως, γραμμένο για σόλο πιάνο. Το δε Σπίγκελ ιμ Σπίγκελ είναι έργο αυτοδύναμο και ανεξάρτητο. Ψιλά γράμματα, θα σκεφτείτε, όλα αυτά για τους αρμόδιους και «υπεύθυνους». Αν δεν είναι, όμως, αυτό ... παραπληροφόρηση, τότε τι άραγε είναι; Και από το Τρίτο μάλιστα, το πρόγραμμα που όφειλε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο να σέβεται τη μουσική, τη γλώσσα και τον ακροατή – και επειδή είναι κρατικό, και επειδή έχει μια κάποια ιστορία που κανείς δεν επιτρέπεται, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αγνοεί.

onairΑπορίας άξιον, τέλος, αλλά και ιδιαιτέρως ανησυχητικό, είναι το γεγονός ότι μολονότι συχνά μεταδίδονται και ξαναμεταδίδονται για πολλοστή φορά εκπομπές με παρόμοια λάθη και ακόμη πιο σοβαρά, ουδείς από τους ακροατές ενημερώνει, τους αρμοδίους και εμπλεκόμενους, ώστε να μην επαναλαμβάνεται η μετάδοση των «εν αμαρτίαις» εκπομπών. Μπορεί, επομένως, να υποθέσει κανείς ότι «μ’ όποιο δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις», που λέγαν οι παλιότεροι, και οπωσδήποτε σοφότεροι ημών. Αλλά φαίνεται ότι τους αρμόδιους και υπεύθυνους δεν ενδιαφέρει το ποιοι ακούνε Τρίτο σήμερα (ποιοτικό το κριτήριο), αλλά πόσοι (ποσοτικό το κριτήριο). Άλλα τα ήθη και τα έθιμα του σήμερα, δυστυχώς. Και η παρακμή τελειωμό δεν έχει.

 

off_airΥ.Γ. 1. Ο γράφων δεν άκουγε τα τελευταία χρόνια τις καθημερινές πρωινές εκπομπές του Τρίτου Προγράμματος (Δευτέρα – Παρασκευή), μια και δεν ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις του. Άρχισε να τις ξανακούσει, όμως, από τις αρχές του Φλεβάρη, επειδή του ζητήθηκε να συντάξει εμπεριστατωμένο κείμενο για τις εκπομπές αυτές και ήθελε να αποκτήσει ίδια άποψη, πέραν των όσων συζητούνται στις παρέες και τις διαδικτυακές αναφορές.

magazine_ad_radioΥ.Γ. 2. Προσφάτως η Γενική Διεύθυνση Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ ανάρτησε στο διαδίκτυο «Πρόσκληση Ενδιαφέροντος Παραγωγών – Δημιουργών Για κατάθεση προτάσεων Ραδιοφωνικών εκπομπών Περιόδου 2012 – 2013». Διαβάζοντάς την διαπιστώνει ο καθένας πόσο προχειρογραμμένη είναι. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Ούτε και η ουσία του θέματος. Μην ξεγελαστείτε αγαπητοί και σπεύσετε. Χαμένος κόπος. Το ... παιχνίδι είναι στημένο, εν ονόματι της  «αξιοκρατίας και διαφάνειας», και γνωστοί όσοι θα επιλεγούν. Όπως ήταν, άλλωστε, και το αντίστοιχο-συγγενικό πριν από ενάμιση περίπου χρόνο. Ο γράφων είναι παθών και, οπωσδήποτε, μαθών. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Είναι, αλήθεια, άλλη ιστορία;