angela_merkelΗ Angela Dorothea Merkel είναι κόρη του λουθηρανού πάστορα Χορστ Κάσνερ και της δασκάλας Χέρλιντ Κάσνερ. Γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1954 στο Αμβούργο, αλλά λίγο μετά τη γέννησή της, ο πατέρας της ανέλαβε θέση σε εκκλησία της Ανατολικής Γερμανίας.

Έτσι η οικογένεια Μέρκελ μετακόμισε στο Τεμπλίν, 80 χιλιόμετρα περίπου βόρεια του Βερολίνου και η Άνγκελα Μέρκελ έζησε μέχρι το 1990 στην σοσιαλιστική Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία.

 

O Σωτήριος (Sam) Τσιάνης γεννήθηκε το 1926 στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας από γονείς Έλληνες μετανάστες. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) στην Εθνομουσικολογία στο Λος Άντζελες (UCLA) και έχει διδάξει εθνομουσικολογία σε διάφορα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το UCLA, το Yale, το Colgate και το Wesleyan. Από το 1968 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Binghamton (Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης), όπου ξεκίνησε ένα πτυχιακό πρόγραμμα εθνομουσικολογίας και όπου υπηρέτησε ως Διευθυντής του Μουσικού Τμήματος.

sotirios_tsianisΟ καθηγητής κ. Τσιάνης παίζει σαντούρι από νεαρή ηλικία (το πρώτο του το αγόρασε με αυστηρές οικονομίες από έναν Ούγγρο βιρτουόζο του οργάνου) και αργότερα σπούδασε με τον Σπύρο Στάμο. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ηχογραφήσεις, και έχει παίξει στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση στην Αθήνα, έχει εμφανισθεί ως προσκεκλημένος σολίστ με την Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης και με την Φιλαρμονική της Βοστόνης, καθώς και με άλλες συμφωνικές ορχήστρες. Επί πολλά χρόνια ο Σωτήριος Τσιάνης εργάσθηκε ως μουσικός σε μερικά από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά στούντιο του Χόλυγουντ.

Η Angela Merkel και ο Σωτήριος Τσιάνης είναι δύο «πολίτες του κόσμου» με τη σύγχρονη κοινωνιολογική έννοια του όρου, με παρόμοια ταξική αφετηρία, αλλά με διαφορετική πορεία. Ο καθείς ανέλυσε με πολύ διαφορετικό τρόπο τα συμπλέγματα και την ψυχοσύνθεσή του.

Για τη Γερμανίδα καγκελάριο είναι ίσως υπερβολή να προσθέσω κάποιο σχόλιο, τη στιγμή που είναι χιλιάδες οι καθημερινές αναλύσεις -πανευρωπαϊκά- για το πρόσωπο και τον ηγετικό ρόλο της. Μία προσωπικότητα, που γαλουχήθηκε μέσω του λουθηρανισμού και άρα με την διδασκαλία της δικαίωσης του ανθρώπου, μόνο διά της χάριτος και μέσω της πίστεως. Αυτό έχει αναλυθεί ιστορικά και φιλοσοφικά πως είναι η γενεσιουργός αιτία της γερμανικής πειθαρχίας και πίστης προς την εργασία, ως μία υποχρέωση προς το θεϊκό. Μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η κ. Merkel αναπτύσσει τους τελευταίους μήνες ψήγματα από αυτή ακριβώς τη θεωρία, τη δική της οπτική (που είναι… υποχρεωτική) για τη «σωτηρία» της Ελλάδας, μέσα από «επαναστατικές» πρακτικές.

prosklisi_valtetsi_230711Ο Σωτήρης Τσιάνης έζησε κι αυτός απόλυτα εναρμονισμένος με το υπό διαμόρφωση περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης, αναδείχτηκε, αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε τόσο σαν μουσικός, όσο σαν θεωρητικός και επιστήμονας της Τέχνης του, σε ανώτερο επίπεδο. Οι τελευταίοι μήνες τον βρήκαν να επιστρέφει τρεις φορές στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει ένα έργο ζωής, το δίτομο βιβλίο με τη μουσική παράδοση του Βαλτετσίου και μάλιστα την πιο πρόσφατη, στο ίδιο το μαρτυρικό και ηρωικό χωριό, στα μέσα του περασμένου Ιουλίου. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του (έχει ξεπεράσει τα 80 χρόνια) και παρά κάποια προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούν.

Όποιος έχει πάει στο Βερολίνο, γνωρίζει πως ο δρόμος προς την καγκελαρία είναι ευκολοδιάβατος από όλα τα σημεία της πόλης και αποπνέει το δέος που επιδιώκει η γερμανική πολιτική γραμμή.

Όποιος έχει πάει στο Βαλτέτσι απορεί αν έχει πάρει το σωστό δρόμο, καθώς έξω από την Τρίπολη και καθώς ανεβαίνεις προς το χωριό, η λωρίδα της ασφάλτου στενεύει τόσο πολύ, που έχεις την εντύπωση πως –δεν μπορεί- κάτι δεν πάει καλά. Κι όμως στο τέλος του δρόμου φτάνεις τελικά εκεί όπου ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έδωσε μία από τις πιο κρίσιμες μάχες της ελληνικής Επανάστασης. Σε ένα μικρό, ταπεινό χωριό, με υπερήφανους κατοίκους και σπουδαία λαϊκή παράδοση και στη μουσική. Εκεί μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο Σωτήρης Τσιάνης παρουσίασε στους συγχωριανούς του το δίτομο, ογκώδες έργο με 12 ψηφιακούς δίσκους από την καταγραφή του ιδίου στα τέλη της δεκαετίας του ’50, του επίσης παραβρισκόμενου, Βαλτετσιώτη Σταύρου Κοκκάλα (καταγραφή του 1979), αλλά και του μουσικολόγου Γιάννη Καϊμάκη, το 2001 και το 2005. 

aikaterini_kamilakiΠαρούσα και τιμώμενη στην εκδήλωση η κ. Αικατερίνη Καμηλάκη του Κέντρου Λαογραφίας, που απέδωσε την τιμή στους συνεργάτες, που απαρτίζουν μία ομάδα με σπουδαίο έργο καταγραφής και διαφύλαξης θησαυρών του Λαϊκού μας Πολιτισμού, εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Σωτήρης Τσιάνης συνεχίζει. Σειρά παίρνει ένας επίσης πολύ σημαντικό έργο, που παρεμπιπτόντως αφορά κι αυτό σε περιοχή της Αρκαδίας. Συγκεκριμένα στη Βυτίνα. Τραγούδια και καταγραφές με μαρτυρίες θα παρουσιαστούν σε ένα παρόμοιο έργο που βρίσκεται προ του πιεστηρίου. Αρωγός και συνεργάτης είναι και πάλι το Κέντρο Λαογραφίας. Η Angela Dorothea Merkel συνεχίζει κι αυτή το έργο της, αλλά μάλλον δεν θα συναντηθούν ποτέ με τον κ. Σωτήρη Τσιάνη. Οι δρόμοι που τράβηξαν τελικά ήταν παράλληλοι και ζήτημα ψυχοσύνθεσης.