Μέσα στην κατήφεια του δύσκολου αυτού διαστήματος, ο σουρεαλιστικός κατήφορος αυτών εδώ των Σημειώσεων συνεχίζεται. Και μάλιστα γίνεται όλο και πιο απότομος. Με τη βεβαιότητα ότι το αρνί, και δη του φτωχού, αποτελεί την πιο αποτελεσματική μονάδα μέτρησης του Πάσχα, ενδεχομένως μαζί με το τσουρέκι και τις παπαρούνες, here we are…

 

1. 9 Αυγούστου 2015, Τρίτο Πρόγραμμα

Την Κυριακή 9 Αυγούστου 2015, στις 9 το βράδυ, θα μεταδοθεί από το Τρίτο Πρόγραμμα το θεατρικό έργο του Αυστριακού συγγραφέα Στέφαν Τσβάιχ, «Του φτωχού το αρνί».  Το έργο μεταδόθηκε πρώτη φορά από την εκπομπή «Μικρή Αυλαία» τον Απρίλιο του 1987.

To έργο αναφέρεται στον έρωτα του Ναπολέοντα με τη γυναίκα ενός αξιωματικού του. Ο μεγάλος δραματουργός μιλάει με θαυμασμό για τον νεαρό αξιωματικό, που αρνήθηκε να παίξει το ρόλο του απατημένου συζύγου από δουλοπρέπεια στον δυνατό. Περιγράφει δε, με ζωντανές εικόνες τημεταμόρφωση του Ναπολέοντα, από στρατηγό της Δημοκρατίας σε προδότη των ιδεών της Επανάστασης.

 

Ο Ναπολέοντας, δημοκράτης στρατηγός, «πεθαίνει», για να πάρει τη θέση του ο Ναπολέων αυτοκράτορας, δυνάστης του λαού… Μέσα από μια ερωτική ιστορία βγαίνει ζωντανή η διαφθορά του πολιτικού ηγέτη.

 

Μετάφραση: Λέων Κουκούλας

Ραδιοσκηνοθεσία: Βίκτωρ Αρδίττης

Μουσική επιμέλεια: Νίκος Σαββάτης

Ρύθμιση ήχου: Γιάννης Παπαδόπουλος

Παραγωγή: Βίκυ Μουνδρέα

Παίζουν: Λάζαρος Ανδρέου, Στάθης Βούτος, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Γιώργος Κέντρος, Θόδωρος Μπογιατζής, Λάμπρος Τσάγκας, Τάσος Υφάντης, Μιχάλης Μητρούσης, Δημήτρης Σεϊτάνης, Μελίνα Μποτέλη, Βάνα Παρθενιάδου, Γιώργος Σταμάτης, Στέλιος Παύλου, Νίκος Μαγδαληνός

Προλογίζει η Έλπη Μαλικένζου.

 

2. 12 Οκτωβρίου 1966, Θέατρο Κοτοπούλη

Σκηνοθεσία: Κωστής Μιχαηλίδης

Συγγραφέας: Stefan Zweig

Μετάφραση: Λέων Κουκούλας

Σκηνικά: Γιώργος Ανεμογιάννης

Κοστούμια: Γιώργος Ανεμογιάννης

Ηθοποιοί: Δημήτρης Παπαμιχαήλ , Αλίκη Βουγιουκλάκη , Ανδρέας Ντούζος , Βασίλης Ανδρεόπουλος , Γιώργος Τσιτσόπουλος , Πέτρος Λοχαϊτης , Βασίλης Μαλούχος , Αλίκη Ζαβερδινού , Χρήστος Δακτυλίδης , Μιχάλης Μαραγκάκης , Γιώργος Τσαούσης , Γιώργος Μεσσάλας , Γ. Κυριακίδης , Αλέκος Ζαρταλούδης , Ηλίας Κυρίτσης , Ανδρέας Τσάκωνας , Γιώργος Γαβαλάς (III) , Κώστας Λαβδιώτης

 

 

3.  12 Ιανουαρίου 1995, Ριζοσπάστης (απόσπασμα)

«Του φτωχού τ' αρνί", - που λέει και ο λαός! Αυτό αρπάζουν συνήθως οι κλέφτες. Αυτό εποφθαλμιούν οι μεγαλοτσελιγκάδες. Αυτό προσπαθούν να πάρουν μισοτιμής οι ζωέμποροι. Και αυτό, τελικά, αν γλιτώσει από όλα τα άλλα, αρρωσταίνει και ψοφάει...

Του φτωχού το αρνί, μας το θύμισαν αυτές τις μέρες οι τράπεζες.

Μέχρι και πρότινος οι κρατικές τράπεζες, για να διορθώσουν την κακή εικόνα τους, ισοσκέλιζαν τους αρνητικούς ισολογισμούς τους ή με επιδοτούμενα από το κράτος επιτόκια ή με άλλα (παράνομα όλα) κόλπα.

Τώρα φαίνεται ότι αποφάσισαν να καλύπτουν μέρος από τις αρνητικές χρήσεις τους ή μέρος από τα κέρδη τους, - λεηλατώντας, κυριολεκτικά, τις μικροκαταθέσεις του ελληνικού λαού.

Πόση ευαισθησία να υπάρχει για το μικρό αποταμιευτή, όταν εκείνοι που διαχειρίζονται την "εθνική" - λεγόμενη - "οικονομία", ή είναι οι ίδιοι πλουτοκράτες και μεγαλοκαταθέτες (σε ημεδαπές και αλλοδαπές τράπεζες) ή πρακτορεύουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και, μάλιστα, με περισσή κοινωνική αναλγησία;

Και πώς να μην καταδέχονται, όλοι αυτοί οι κύριοι, "να κλέβουν του φτωχού το αρνί", όταν και οι ίδιοι και οι προστάτες τους πλούτισαν, κυρίως κλέβοντας των φτωχών τ' αρνιά;

Το θέμα αποτελεί τεράστιο ηθικό σκάνδαλο, με πολιτικές προεκτάσεις, και θα πρέπει να έρθει το συντομότερο στη Βουλή, ώστε να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός την ποιότητα των ανθρώπων που τον διοικούν!

 

4. 1975: Από τον Βοσκόπουλο στην Αιωνιότητα

«Εγώ τι έχω και τι θα 'χω» ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ και ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ 
Στίχοι : Σώτια Τσώτου - Μουσική : Γιώργος Κριμιζάκης 
LP - Εγώ τι έχω και τι θα 'χω (1975) 

Είναι σωστό και δίκαιο, άσμα που περιλαμβάνει στον τίτλο του το συμπαθές ζώο «αρνί» να άδεται υπό του πλέον συναφούς τραγουδιστού. Έτσι, δικαιωματικά, το τραγούδι αυτό πρωτοτραγούδησε ο Τόλης ΒΟΣΚΟ-πουλος και μάλιστα με εξαιρετική επιτυχία.

Πρόκειται για ένα τραγούδι γεμάτο πασχαλινά νοήματα, που παραπέμπει στις άγιες μέρες που ακολουθούν. Χωρίς περιττά σχόλια, λοιπόν, αυτές οι άκρως υπερρεαλιστικές Σημειώσεις του Μονομανούς, περιλαμβάνουν τους στίχοι, τη στουντιακή εκτέλεση κι ένα απίστευτο αυτοσχεδιαστικό live.

Εγώ τι έχω και τι θα ’χω
χωρίς εσένα π’ αγαπώ;
Μια κάποια αιτία να υπάρχω, 
μια κάποια αιτία για να ζω;

Κι έρχεται εκείνος με τα πλούτη
και παίρνει την αγάπη ετούτη
και κλέβει του φτωχού τ’ αρνί
και είμαστε και Χριστιανοί.

Εγώ τι έχω και τι θα ’χω
αν μ’ αρνηθείς και σ’ αρνηθώ;
Αγέρας είσαι και υπάρχω, 
είσαι η γη και περπατώ.

Κι έρχεται εκείνος που όλα τα ’χει
και σε κερδίζει δίχως μάχη
και κλέβει του φτωχού τ’ αρνί
και είμαστε και χριστιανοί.

 

Η studio εκτέλεση:

 

Και η live (περιλαμβάνεται jazz-rock αυτοσχεδιασμός – δε θέλω γέλωτες)

 

Θα ξαναβρεθούμε μετά το(ν) Πάσχα, ελπίζω για να ανακαλύψουμε από την αρχή τη χαμένη ελευθερία των εκ του σύνεγγυς συναντήσεών μας.

 

Ας μη διανοηθούμε να κλέψουμε –και φέτος- του φτωχού τ’ αρνί. Γιατί –άλλωστε- είμαστε και χριστιανοί.

 

Ευτυχισμένος ο καινούργιος Πάσχας!