Κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχουμε καθιερώσει να προτείνουμε από τούτη δω την κόγχη του ιστότοπου κάποια ηχογραφήματα, αλλά  και κάποια βιβλία που εστιάζουν στη μουσική. Η παράδοση επιτάσσει τούτες τις γιορτινές μέρες να ανταλλάσσουμε ευχές και δώρα. Ας μην την καταργήσουμε και αυτή. Τα ηχογραφήματα, όσα αντιστέκονται στην ... άυλη εποχής μας,  και τα βιβλία αποτελούν βέλτιστες επιλογές, γιατί η μέθεξη που προσφέρουν διαρκεί όσο ολόκληρη η ζωή. Ίσως οι προτάσεις μας δώσουν κάποιες ιδέες στον αναγνώστη και διευκολύνουν τις αναζητήσεις του.  Πρόσφατες ή σχεδόν πρόσφατες όλες οι εκδόσεις – κυκλοφόρησαν από το τέλος του 2018, έως λίγο πριν το τέλος του 2019,  το 2019 οι περισσότερες. Κάθε μια τους διαθέτει το ιδιαίτερο, που την καθιστά διαχρονική. Και είναι όλες, βεβαίως, αμέσως ή εμμέσως,  ελληνικού ενδιαφέροντος.Τα τελευταία χρόνια  προσθέσαμε  και μια τρίτη κατηγορία. Αυτή των βιβλίων μετά ηχογραφήματος, ή αν θέλετε των ηχογραφημάτων μετά βιβλίου. Έχει και αυτή ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε τούτη δω την άνυδρη εποχή. Ίσως δείχνει ένα δρόμο για το μέλλον.

 

 

Α) ΤΑ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

 

 

  • 1. Ελένη ΚαραΐνδρουTous des oiseaux [2018] ECM NEW SERIES 2634

Γιατί η σκηνή και η οθόνη συνεχίζουν να ευεργετούνται με τις ανέσπερου κάλλους ηχητικές εικόνες της. Η Ελένη Καραΐνδρου καταδύεται στα πάθη της εποχής μας και χαρίζει τις αειφόρες εμπνεύσεις της στο θεατρικόTous des oiseaux – Όλοι (είναι σαν) πουλιάκαι το κινηματογραφικό Bomb, A Love Story – Βόμβα, μια ιστορία αγάπης. Ο ήχος της Μέσης Ανατολής, κοινός τόπος αναφοράς των δυο δημιουργιών, αποδεικνύεται εξαιρετικά οικείος για την Καραΐνδρου, που τον κωδικοποιεί με το δικό της απαράμιλλο τρόπο. Καλωσόρισες ξανά στο σινεμά Ελένη!

 

2. Άλκης Μπαλτάς– Ηχώ στο χάος [Μουσική και τραγούδια σε ποίηση Μαρίας Πολυδούρη] - Νατάσσα Αγγελοπούλου (απαγγελία-τραγούδι), οργανικό σύνολο[2019] Subways Music SΜ191

Γιατί ο Άλκης Μπαλτάς προσεγγίζει με μουσικοθεατρικό τρόπο τον ποιητικό λόγο της Μαρίας Πολυδούρη χαρίζοντάς του ιδεατή ενότητα. Τέσσερα τραγούδια και τέσσερα ποιήματα που απαγγέλλονται με μουσική συνοδεία, όλα από τη δεύτερη και τελευταία ποιητική συλλογή της Πολυδούρη Ηχώ στο χάος, ανασυνθέτουν τη λυρική ευαισθησία και τη μελαγχολική διάθεση της Πολυδούρη. Σε μια πρώτη μορφή το έργο ακούστηκε το 2010 στις αλησμόνητες Δευτέρες λόγου και μουσική που συνδιοργάνωναν η Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη».

 

3. Μηνάς Μπόγρης & Μιχάλης Μπρούζος  – Παράθυρο με θέα – Σπύρος Κλείσσας (τραγούδι) [2019] Μετρονόμος 103

Γιατί ένας κλασικός κιθαριστής γράφει στίχους (Μιχάλης Μπρούζος) και ένας κλασικός κιθαριστής τους μελοποιεί (Μηνάς Μπόγρης). Λυρικός ο λόγος, λυρική η μουσική,πλάθουν λυρικές ανάσες που επιμένουν ρομαντικά. Επτά τραγούδια που αρνούνται το εφήμερο, επτά τραγούδια καθημερινά. Προδόρπιο σε αυτά ένα τρυφερό, συναισθηματικά φορτισμένο,  βαλς για κιθάρα του Μπόγρη, επιδόρπιο, οποία τόλμη, τρία καταξιωμένα τραγούδια, δυο ελληνικά («Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου» και «Πήρα κόκκινα γυαλιά») και ένα ξένο («Corsica») επεξεργασμένα με ευφάνταστο τρόπο από τον συνθέτη. Ευτυχισμένες οι ερμηνείες τους από τον Σπύρο Κλείσσα.

 

  • 4. Θανάσης Καραμίντζιος - Errante - Διάφοροι ερμηνευτές [2018] Ανεξάρτητη παραγωγή – Θανάσης Καραμίντζιος ERR001

Γιατί το διαφορετικό επαγγέλλεται ο Θανάσης Καραμίντζιος και το διαφορετικό προσφέρει. Ξέρει και μπορεί να  κινείται με ευκολία ανάμεσα στο τάνγκο και το ταγκό. Με ηδονικό καρύκευμα το βαλς! Μουσική που ταξιδεύει τον ακροατή σε τόπους και χρόνους αλλοτινούς, λυρική, ρομαντική, μελωδική, που δεν παύει ωστόσο να είναι σημερινή. Δώδεκα οργανικά, δυο τραγούδια, σε στίχους του συνθέτη και ένα οργανικό με φωνητικά, επιβεβαιώνουν έμπνευση, γνώση και κινηματογραφική φαντασία. Εξαίσιοι οι συνερμηνευτές του – ο ίδιος παίζει κιθάρα – με προεξάρχοντα τον Κυριάκο Γκουβέντα (βιολί, μαντολίνο)

 

  1. 5. Δημήτρης Δραγατάκης – Τα Κουαρτέτα εγχόρδων Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο [2018] Irida Classical 022

Γιατί ο Δημήτρης Δραγατάκης (1914-2001) υπήρξε εξαίρετος συνθέτης και εξαίρετος άνθρωπος, το έργο του οποίου δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί ως έδει.  Στην έκδοση παρουσιάζονται και τα έξι Κουαρτέτα του για Έγχορδα τα οποία συνέθεσε από το 1957 έως το 2001. Τα έργα αυτά που συντάσσονται με τις προδιαγραφές της τόσο σημαντικής φόρμας του κουαρτέτου, απολαμβάνουν υποδειγματική ερμηνεία από το εξαιρετικά δραστήριο διεθνούς φήμης Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο. Γνήσια λόγια ελληνική μουσική, από έναν αυθεντικό συνθέτη, γνήσια ερμηνευμένη.

 

  • 6. Ντίνος Κωνσταντινίδης – Έργα για σόλο πιάνο – Φρόσω Κτιστάκη [2018] CENTAUR CRC 3679

Γιατί ο πολυγραφότατος και 80χρονός πλέον  Ντίνος Κωνσταντινίδης εγκαταστημένος από χρόνια στη Λουϊζιάνα των ΗΠΑ συνεχίζει να συνθέτει και να φροντίζει για τη δισκογράφηση των έργων του με διάθεση εφηβική. Στο πιο πρόσφατο από τα 70 περίπου ηχογραφήματα με μουσική του, προτείνονται τα έργα του για σόλο πιάνο. Το ύφος και το ήθος της μουσικής του, μεταφέρει αλώβητο στον ακροατή η Λαρισαία Φρόσω Κτιστάκη, στην οποία είναι αφιερωμένο το έργο του 2017 Reflections IX – Αντικατοπτρισμοί ΙΧ.

 

  • 7. Μπάμπης Κανάς – Μορφές κι ανάσες, Μουσική για ξύλινα πνευστά – Κουαρτέτο σαξοφώνων Athenaeum, Κουιντέτο ξύλινων πνευστών Αίολος, Βαγγέλης Σταθουλόπουλος & Θεοδώρα Ιορδανίδου (φλάουτο), Γιώργος Φαρούγγιας & Sonja Piesk (φαγκότο) [2019] Irida Classical 023

Γιατί ο Μπάμπης Κανάς παρουσιάζει σε αυτή την έκδοση μουσική για όργανα τη λειτουργία των οποίων γνωρίζει εξ ορισμού. Έχει σπουδάσει φλάουτο, έχει διατελέσει φλαουτίστας, έχει διδάξει φλάουτο.Τα τέσσερα έργα τα οποία δομούν το πρόγραμμα της έκδοσης του ηχογραφήματος καλύπτουν την περίοδο 1990-2016. Η μουσική, τονική κατά βάσιν, είναι μπολιασμένη  άλλοτε με στοιχεία, τζαζ, άλλοτε με στοιχεία λαϊκά ή παραδοσιακά. Όλα με σύνεση και γνώση πλασμένα και όλα δημιουργικά ερμηνευμένα από εξαιρετικά σύνολα και σολίστ.

  • 8. 4 Concerti Grossi– guitare ensemble [2019] ekfrassis productions

Γιατί ο κλασικός κιθαριστής Νίκο Χατζηελευθερίου και το δραστήριο σύνολό του guitar ensemble διδάσκουν μιαν άλλη προσέγγιση της μουσικής μπαρόκ. Τέσσερα Κοντσέρι Γκρόσι με την υπογραφή των αρχιτεχνιτών  του είδους Βιβάλντι, Χαίντελ, Κορέλλι και Τζεμινιάνι,  αποτελούν την πρώτη ύλη. Η φαντασία την κωδικοποιεί με σεβασμό για κιθαριστικό σύνολο (5 ή 7 κιθάρες) και την ντύνει με ένα απρόβλεπτο, ξεχωριστό, σαγηνευτικό ηχόχρωμαπου διατηρεί όμως ακέραιο το πρωταρχικό ύφος.

 

  • 9. Νίκος Αθανασάκης– Sequence, Πρωτότυπες συνθέσεις για σόλο κιθάρα – ΣμαρώΓρηγοριάδου[2019] AnArt Records AAAR006

Γιατί ο Νίκος Αθανασάκης δεν είναι μόνον ένας καλός κιθαριστής. Είναι και καλός συνθέτης. Η μουσική του, που υπηρετεί το τονικό ιδίωμα, εστιάζει στη μελωδία και έχει το προσόν της άμεσης πρόσληψης από τον ακροατή. Η Σμαρώ Γρηγοριάδου διεθνώς καταξιωμένη κιθαρίστρια,αλλά και συνθέτρια,«επανεφευρίσκοντας την κιθάρα», της χαρίζει έναν ξεχωριστό, ιδιαίτερο έως και μοναδικό ήχο. Η συνάντησή τους είναι καθόλα ευτυχισμένη. Τα πέντε έργα της έκδοσης – η Σουίτα ελληνικών χορών είναι αφιερωμένη στην ερμηνεύτρια – τεκμηριώνουν, όπως παρουσιάζονται, στο απόλυτο τις ικανότητες, με τις οποίες συμμετέχουν, και των δυο.

 

10. Νίκος Σκαλκώτας – Έργα για πιάνο, Από το Βερολίνο στην Αθήνα -

Λορέντα Ράμου [2019] BIS-2364

Γιατί το 2019 απολαύσαμε μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων εστιασμένων στη μουσική και την προσφορά του σπουδαίου Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949), με αφορμή της συμπλήρωση 70 χρόνων απουσίας του. Συνεχίζοντας το δισκογραφικό εγκώμιο στο έργο του, η σουηδική εταιρεία BIS εξέδωσε ένα εξαιρετικό ηχογράφημα στο οποίο η Λορέντα Ράμου ερμηνεύει αποκαλυπτικά ένα γενναιόδωρο ανθολόγημα – 88 περίπου λεπτά μουσικής σε ένα CD! – από το πιανιστικό έργο του Σκαλκώτα. Επιλογές και από την πρώιμη περίοδο του Βερολίνου, αλλά και από την ώριμη της Αθήνας. Έκδοση καθ’ όλα υποδειγματική, με τρία από τα οκτώ περιεχόμενα έργα σε πρώτη παγκόσμια δισκογράφηση.

 

11. Νίκος Σκαλκώτας  –Πρώτες παγκόσμιες ηχογραφήσεις 1949-2019 Νικόλαος Σαμαλτάνος, Τότα Οικονόμου, Christophe Sirodeau, πιάνο, Nina Pissareva, βιολί, Αγγελική Καθαρίου, μεσόφωνος, Little Symphony Orchestra of San Francisco, Gregory Millar, αρχιμουσικός [2019] MELISM ΜLSCD025

Γιατί και αυτή η επετειακή έκδοση είναι υποδειγματική. Εκτός μάλιστα των σύγχρονων ηχογραφήσεων που περιέχει, στις οποίες πρωτοστατεί ο πιανίστας Νικόλαος Σαμαλτάνος – είναι υπεύθυνος και της παραγωγής –επαναπροσδιορίζει   και δυο ιστορικές ηχογραφήσεις: την πρώτη με μουσική Σκαλκώτα που έγινε ποτέ  - Σμυρναίικος Ι&Ηπειρώτικος Ι για σόλο, με την πιανίστρια Τότα Οικονόμου (ηχογράφηση 1949, από τη Γαλλική Ραδιοφωνία) – καθώς και 12 από τους 36 Ελληνικούς χορούς, ερμηνευμένους από τη Μικρή Συμφωνική Ορχήστρα του Σαν Φρανσίσκο, σε διεύθυνση Gregory Millar (Γρηγόρης Μανούσος). Η δισκογράφηση τους που έγινε το 1957 ήταν μονοφωνική. Τώρα προσφέρεται, μετά από επεξεργασία του πρωτότυπου, για πρώτη φορά σε στερεοφωνική μορφή.

 

 

Β) ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ με ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

 

 

1. Τίτος Πατρίκιος – Πολιορκημένος χρόνος  – Ανδρέας Κατσιγιάννης

Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Περρής, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Φοίβος Δεληβοριάς, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Απόστολος Μόσιος, τραγουδι, Τίτος Πατρίκιος, απαγγελία  [2019] σελ. 52, Όγδοο MUSIC GROUP

Γιατί ακόμη και αν η έκδοση περιοριζόταν στις οκτώ απαγγελίες του Τίτου Πατρίκιου, θα άξιζε να προστεθεί στη δισκοθήκη-φωνοθήκη κάθε ευαίσθητου ακροατή. Όταν όμως ο Ανδρέας Κατσιγιάννης μετατρέπει τη μελοποίηση του εξ ορισμού δύσκολου λόγου του ποιητή σε αυθόρμητη, πηγαία διαδικασία, η έκδοση αποκτά έναν ακόμη λόγο ύπαρξης. Το επτά όμορφα τραγούδια που γεννήθηκαν υπηρετούν την αισθητική των ποιημάτων, στην οποία είναι προσαρμοσμένη η μουσική αισθητική του συνθέτη τους. Επτά διαφορετικά τραγούδια λοιπόν. Γιαυτό ο συνθέτης τα εμπιστεύτηκε σε επτά διαφορετικούς τραγουδιστές. Και τι τραγουδιστές! Ο καθένας τους ξεχωριστά, έχοντας αντιληφθεί το βάρος και την πυκνότητα του ποιητικού λόγου, καταθέτει ερμηνεία πρώτιστα ψυχής, λατρευτική η διάθεση, και μετέπειτα φωνής. Πολυτρόπως πολύτιμη επομένως η έκδοση.

 

 

2. Νότης Μαυρουδής  – Άγρυπνο φεγγάρι, Μελοποιημένοι Έλληνες ποιητέςΣωκράτης Μάλαμας, Νένα Βενετσάνου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μόρφω Τσαϊρέλη, Χρήστος Θηβαίος, Μαρία Θωίδου [2019], σελ. 56,IANOS 371

Γιατί ο Νότης Μαυρουδής επιμένει ρομαντικά, επιμένει λυρικά, επιμένει ποιητικά. Σε όλη του τη μακρά δημιουργική διαδρομή έτσι πορεύτηκε. Και συνεχίζει ακαταπόνητος και απτόητος προς αγαλλίασιν ημών των αποδεκτών του μουσικού του κάματου. Οι ποιητές ξανά στο (μουσικό) προσκήνιο. Όχι όμως ως άλλοθι ποιότητας, αλλά ως συνοδοιπόροι στον αγώνα τον καλό για το καινούριο. Ο Νότης Μαυρουδής ανιχνεύει με περίσσιο σεβασμό το κρυφό δάκρυ του ποιητικού λόγου και του χαρίζει μουσική υπόσταση. Το έχει κάνει και το έχει ξανακάνει. Και θα το ξανακάνει, ελπίζουμε. Ο Βάρναλης, ο Βιζυηνός, ο Καρυωτάκης, ο Λαπαθιώτης, η Πολυδούρη, ο Σαραντάρης και ο Σεφέρης ακούγονται διαφορετικά, στις μουσικές τους αναγνώσεις από τον Μαυρουδή και στις ερμηνείες τους από τραγουδιστές που ξέρουν και μπορούν. Συνέχισε να μας κάνεις να ονειρευόμαστε Νότη!

 

 

3. Γιώργος Κουβαράς  –Επί σκηνής, Σύνθεση σκηνικής μουσικής ρητορικής   – Διάφοροι ερμηνευτές [2019] σελ. 60, ISON Εκδόσεις Κ. Μ. Ζαχαράκης

Γιατί η έκδοση αυτή προξενεύει στον ακροατή κάτι πρωτόγνωρο, κάτι απρόσμενο, κάτι διαφορετικό. Επί μια δεκαετία αναζητούσε ο Γιώργος Κουβαράς  τις ιστορικές καταβολές της Μουσικής Ρητορικής και την επιρροή  της στο σύγχρονο καλλιτεχνικό, μουσικό και φιλοσοφικό γίγνεσθαι. Από τον Όμηρο στον Σεφέρη ταξιδεύει ο λόγος, από την ελληνική αρχαιότητα, στο παγκοσμιοποιημένο σήμερα ταξιδεύει ο μουσικός ήχος. Αντιληπτή η ανάγκη τους να συναντηθούν και να συμπορευτούν.  Δεν υπάρχει ψευδαίσθηση, υπάρχει αλήθεια. Το πρώτο άκουσμα προκαλεί αμηχανία, το δεύτερο θαυμασμό, όσα ακολουθούν προκαλούν την ανάγκη αφομοίωσης  και συμμετοχής.  Έργο εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη (σ.σ. Επί σκηνής, το 2ο από τα Τρία κρυφά ποιήματα),  το προσδιορίζει ο πλαστουργός του και το ορίζει για Σολίστες μονωδούς, φωνητικό σύνολο, δυο πολίτες, πιάνο, τρομπόνι, κόρνο, μπάσο κλαρινέτο, ηλεκτρονικά.  Ακούγεται και ως σύγχρονο μουσικοθεατρικό έργο.

 

 

4. Χρήστος Λεοντής  – Τραγούδια ευφρόσυναΔημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Κούτρας, Ιωάννα Φόρτη, Μαρία Σουλτάτου, Δώρος Δημοσθένους [2019] σελ. 36, Μετρονόμος 021-022 [2 CD]

Γιατί αποτελεί το απαραίτητο συμπλήρωμα της προ δεκαετίας σχεδόν έκδοσης Χελιδών ηδομένη...

Τον Αύγουστο του 2005 ο Χρήστος Λεοντής πραγματοποίησε στο Ηρώδειο μια ξεχωριστή εκδήλωση το πρώτο μέρος της οποίας ήταν αφιερωμένο στις μουσικές που έχει συνθέσει για κωμωδίες του Αριστοφάνη, συνεργαζόμενος είτε με το Θέατρο Τέχνης, είτε με το Εθνικό Θέατρο, το δε δεύτερο μέρος δομήθηκε με αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη, αλλά και κάποια  νέα τα οποία επρόκειτο να αγαπηθούν. Το πρώτο μέρος παρουσιάστηκε δισκογραφικά, ως Χελιδών ηδομένη... το 2010. Ιδού τώρα το δεύτερο, με τίτλο Τραγούδια ευφρόσυνα, καθόλου, μα καθόλου ψευδεπίγραφο. Τα σπουδαία τραγούδια του Λεοντή, που διατρέχουν χρόνια πολλά, παραμένουν σπουδαία. Και δεν είναι μόνον ευφρόσυνα τα τραγούδια. Ευφρόσυνες είναι και οι ερμηνείες τους, από καταξιωμένους τραγουδιστές και τραγουδίστριες,  σε εκείνη την αλησμόνητη βραδιά του καλοκαιριού.  Ευκαιρία να τις χαρούμε, να τις απολαύσουμε ξανά.

 

 

5.Κλασική Εκκλησιαστική Μουσική – Σπουδη 7 -Ρωμανός ο Μελωδός

Βυζαντινός Χορός ΤΡΟΠΟΣ – Κωνσταντίνος Αθ. Αγγελίδης (διεύθυνση) [2019], σελ. 46, ΤΡΟΠΟΣ ΒΧΤ 18

Γιατί ο χοράρχης Κωνσταντίνος Αθ. Αγγελίδης με τον Βυζαντινό Χορό ΤΡΟΠΟΣ, τον οποίο έχει ιδρύσει και διευθύνει, συνεχίζουν ακατάπαυστα το θεάρεστο έργο τους δισκογραφώντας με σεβασμό και  σεμνότητα τεκμήρια της βυζαντινής κληρονομιάς.  Σε αυτή τηδέκατη όγδοη (!) δισκογραφική τους έκδοση, που έχει τίτλο Σπουδή 7  και είναι ενταγμένη στη σειρά Κλασική Εκκλησιαστική Μουσική, αφιερώνουν την αγάπη και τη φιλέρευνη διάθεσή τους στα ευλαβικά μελίσματα του κορυφαίου υμνογράφου Ρωμανού του

Μελωδού (6ος αιώνας), που όχι αναίτια αποκαλείται «Πίνδαρος της εκκλησιαστικής υμνογραφίας». Τη λατρεία του γιαυτόν έδειξε και αλλοτρόπως ο Κωνσταντίνος Αγγελίδης: έδωσε το όνομά του στον πρώτο έγγονό του!!!

 

 

Γ) ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

 

 

1. Θωμάς Ταμβάκος Νίκος Σκαλκώτας – Επίσημη δισκογραφία (1929-2019) Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης, σελ. 250[2019]

Γιατί στη χρονιά Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949, 70 χρόνια απουσίας), στις προβλεπόμενες και αναμενόμενες δισκογραφικές εκδόσεις, ο ακαταπόνητος Θωμάς Ταμβάκος προσθέτει το απρόβλεπτο και οπωσδήποτε πρωτότυπο.   Στο πόνημά του, που αποτελεί υπόδειγμα έρευνας και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της, παρέχει πλήρη καταγραφή των ηχογραφημάτων που είναι αφιερωμένα ή εμπεριέχουν μουσική του κορυφαίου αυτού Έλληνα μουσουργού. Μαζί προσφέρει πολλές σχετικές και άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες, καθιστώντας το έτσι σε πολύτιμο εργαλείο. Πρόκειται για σύγραμμα αναφοράς και όχι απλό ανάγνωσμα. Τα εκτεταμένα, ωστόσο, προλεγόμενά του του χαρίζουν και τέτοια χαρακτηριστικά. Αξιέπαινη τέλος είναι για μια ακόμη φορά, η Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης που εξέδωσε το εξαιρετικό και μοναδικό αυτό έργο.

 

2.  Νότης Μαυρουδής Μετά πάσης ειλικρινείας (Ποικίλες σκέψεις στο πληκτρολόγιο)εκδόσεις άπαρσις, σελ. 268 [2019]

Γιατί τα σχόλια του Νότη Μαυρουδήστο facebook ανατέμνουν την επικαιρότητα, μουσική ή γενική, με παρρησία και άμεσο τρόπο που θυμίζει τα παλιά καλά χρονογραφήματα. Διεισδυτικός ο λόγος του εγκωμιάζει το καλό και στηλιτεύει το κακό, πάντοτε με νηφαλιότητα, πάντοτε με ευγένεια, χωρίς ακρότητες και χωρίς υστερικές κραυγές. Αρνείται τις κακόβουλες μετά-αλήθειες, φροντίζει να βεβαιωθεί  για του λόγου το αληθές και επιλέγει θέματα που ενδιαφέρουν και αφορούν τους πολλούς. Στηρίζεται στην ιστορική γνώση και τιμά τη γλώσσα. Μετά πάσης ειλικρινείας, αποτελεί την καλύτερη συνέχεια του προ τριετίας BOOK FACEκαι μια ηχηρή απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι οι καλλιτέχνες αδυνατούν να αρθρώσουν λόγο, πέραν αυτού της τέχνης τους.

 

3. Απόστολος Κώστιος Επτανησιακή Μουσική, Η αναψηλάφηση μιας δικαστικής  πλάνης PANAS MUSIC, σελ. 320  [2019]

Γιατί ο καθ’ ύλην αρμόδιος καθηγητής του ΕΚΠΑ Απόστολος Κώστιος καταδύεται στα «σκοτεινά» νερά της λόγιας ελληνικής μουσικής, σε μια αξιοθαύμαστη προσπάθεια να υποστηρίξει και να διακηρύξειτην αξία και τη σπουδαιότητα του  επτανησιακού κλάδου της. Συντάσσει έτσι ένα θαυμαστό και τολμηρό κατηγορητήριο σε αυτούς που, πρωτοστατούντος του Μανώλη Καλομοίρη,  απαξίωσαν και  περιφρόνησαν την Επτανησιακή Μουσική  ως «ιταλίζουσα» και απέχουσα  από τα εθνικά ιδεώδη. Με τεκμηριωμένες μαρτυρίες και εξιστόρηση όλου του φάσματος των σχετικών γεγονότων, «αναψηλαφεί» τη δίκη, αποκαλύπτει  τις μεθοδεύσεις που προκάλεσαν μια απεχθήν «δικαστική πλάνη» και αποκαθιστά την αλήθεια.  Έπαινοι και εγκώμια του αξίζουν.

 

4.  Κρίστοφερ Κινγκ Ηπειρώτικο μοιρολόιΔΩΜΑ ,  σελ.  430  [2018]

Γιατί εστιάζοντας σε αυτό το συγκεκριμένο ιδίωμα της ελληνικής μουσικής παράδοσης ο Αμερικανός φιλόσοφος, ιστορικός κλπ, κλπ Κρίστοφερ Κίνγκ μας συγκινεί, μας ενθουσιάζει με τον πλούτο των γνώσεων  που μας μεταλαμπαδεύει, αλλά μας κάνει συνάμα να ντρεπόμαστε που ένας ξένος ήρθε να «μας δείξει τα σύνορα».  Ο ίδιος υποτιτλίζει την πραγματεία του «Οδοιπορικό στην αρχαιότερη ζωντανή δημώδη μουσική της Ευρώπης». Στον πρόλογό του για την ελληνική έκδοση σημειώνει ότι «το βιβλίο του (αυτό) είναι πολύ απλά ένα ερωτικό γράμμα στη μουσική και τους ανθρώπους της Ηπείρου». Ο εξαίρετος κύριος  Τζιμ Τζάρμους  το χαρακτηρίζει συναρπαστικό. Και είναι πραγματικά συναρπαστικό. Η ανάγνωσή του είναι γεμάτη εικόνες και ήχους. Αυτές και αυτούς που γεννά η γόνιμη φαντασία. Θα ‘θελα κάποιος να του μιλήσει και για το Μανιάτικο μοιρολόι. Μήπως προκύψει κάτι ανάλογα ευλογημένο και για αυτό.  

 

5. Γιάννης Ευσταθιάδης Αντιστίξεις [Τα τρία βιβλία] ΜΕΛΑΝΙ, σελ. 530+CD [2018]

Γιατί ζητήσαμε το πολύ και ο μοναδικός Γιάννης Ευσταθιάδης μας ... τιμώρησε με το περισσότερο. Όλη μαζί η τριλογία των λατρεμένων Αντιστίξεων που για μια εξαετία (1999-2005) κοσμούσαν την Κυριακάτικη Καθημερινή. Σύντομα χρονογραφήματα – η έκτασή τους περιοριζόταν στις 400 λέξεις –ξεναγοί απολαυστικοί στον συναρπαστικό κόσμο της μουσικής. Περισσότερα από 220 κείμενα δημοσιεύτηκαν συνολικά, δάσκαλοι-οδηγοί όχι μόνον στην τέχνη των ήχων, αλλά και στην τέχνη του λόγου.  Ζηλευτή γλαφυρότητα, καρυκευμένη με ευφάνταστο χιούμορ και υποδειγματική γλωσσική δεινότητα, συνδυασμένες με ασύγκριτηιστορική και αισθητική γνώση, παρασσύρουν τον αναγνώστη στο σύμπαν της μουσικής. Οι επισημάνσεις δίκαιες και σοφές. Οι προσεγγίσεις απαλλαγμένες από ιδεοληψίες και εύνοιες. Όλη η καλή μουσική μια αγκαλιά. Μεγάλη και ζεστή αγκαλιά. Δεν θα βρει ο αναγνώστης όλες τις Αντιστίξεις στην έκδοση. Μόνον τις ... 215. Οι υπόλοιπες έχουν παραληφθεί ως έχουσες έντονο επικαιρικό χαρακτήρα. Αντ’ αυτών όμως ο πάντοτε γενναιόδωρος συγγραφέας προσφέρει ηχογράφημα (δίσκος ακτίνας) διαρκείας 60 λεπτών, στο οποίο διαβάζει μερικές από τις Αντιστίξεις του, συνοδεύοντάς τες με ανάλογες μουσικές, αλλά και πέντε υπέροχα encore!

 

 

2020 Μουσικές Ευχές 

γ.β.μ./2019