parko_mpelbilΜια γεμάτη εβδομάδα στο Παρίσι. 9 με 16 Οκτώβρη 2011. Και για να ξεφύγουμε από τα μαύρα μας τα χάλια. Ένα Παρίσι γεμάτο μηχανές, βέσπες και ποδήλατα – κανένα μηχανάκι-, ένα Παρίσι φθινοπωρινό, πολύχρωμο, στρωμένο με τα πεθαμένα πορτοκαλοκίτρινα φύλλα, που οδηγούν αμέσως τη σκέψη στη θεσπέσια μελωδία του Ζοζέφ Κοσμά και τον ακόμη πιο θεσπέσιο ποιητικό λόγο του Ζακ Πρεβέρ. Αλλά και ανοιξιάτικο, καθώς ένας ολόλαμπρος ήλιος ζέστανε, υπερβολικά για την εποχή – μέχρι τους 20C ανέβηκε ο υδράργυρος – το δεύτερο μισό της εβδομάδας. Και από τον ξάστερο ουρανό και τους 20C, επιστροφή την Κυριακή σε μια συννεφιασμένη, βροχερή και παγωμένη Αθήνα. Για να μη μας αφήνει να ξεχάσουμε τη μιζέρια μας. Κι όμως στο Παρίσι, την εβδομάδα αυτή τουλάχιστον, η Ελλάδα έδινε ένα λαμπρό μουσικό παρόν.

mouseio_mpranliΔυο είναι οι απαραίτητες βόλτες στις επισκέψεις στην Πόλης του Φωτός, τα τελευταία χρόνια: Στο αξεπέραστο Μουσείο Μπρανλύ (Musée du Quai Branly) – κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντος ο Ζαν Νουβέλ, που το έχει σχεδιάσει, είναι ο σημαντικότερος και ο πλέον ευφάνταστος αρχιτέκτονας της εποχής – και στην Πόλη της Μουσικής (Cité de la Musique). Στην Πόλη της Μουσικής, εκτός των άλλων βρίσκει ο ενδιαφερόμενος συγκεντρωμένα τα φυλλάδια και τα αναλυτικά προγράμματα για ότι μουσικό συμβαίνει στο Παρίσι. Τις στιγμές της ανάπαυλας ξεφυλλίζοντας τα προγράμματα εντοπίσαμε, στις εκδηλώσεις της τρέχουσας εβδομάδας, δυο ελληνικά ονόματα: του βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκου και του βαρύτονου Τάση Χριστογιαννόπουλου. Συμμετείχαν μάλιστα
σε σπουδαίες εκδηλώσεις, σε κομβικές μουσικές αίθουσες του Παρισιού.

kavakosΟ Λεωνίδας Καβάκος συνέπραττε με την σπουδαία Ορχήστρα του Παρισιού και τον επιφανή αμερικανοεσθονό αρχιμουσικό Παάβο Γιαίρβι, ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ, στη φημισμένη Αίθουσα Πλεγιέλ (Salle Pleyel) της γαλλικής πρωτεύουσας. Στο πρόγραμμα της συναυλίας το κοντσέρτο περιβαλλόταν από τη Συμφωνία αρ. 11 του Εσθονού συνθέτη Έντουαρντ Τούμπιν (1905-1982) και τη Συμφωνία σε με μείζονα του Αυστριακού συνθέτη, με τον εξαιρετικά σύντομο βίο, Χανς Ροτ (1858-1884). Εκτός από το Κοντσέρτο του Τσαϊκόφσκυ, τα άλλα δυο έργα του προγράμματος ούτε γνωστά, ούτε δημοφιλή είναι. Παρόλα αυτά η συναυλία ήταν προγραμματισμένη για δυο ημέρες (Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Οκτωβρίου), κάτι που σπανίως συναντάται στα προγράμματα της Αίθουσας Πλεγιέλ.

Τρίτη μεσημέρι διαβάσαμε για τις συναυλίες και αμέσως επικοινωνήσαμε με το τμήμα εισιτηρίων σκεφτόμενοι ότι «με τέτοιο πρόγραμμα και επανάληψη της συναυλίας, σίγουρα θα υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα εισιτήρια χαμηλού τιμήματος - δεν είναι καιρός για σπατάλες - για να πάμε να ακούσουμε και να δούμε τον φίλτατο Λεωνίδα». Πόσο έξω πέσαμε. Υπήρχαν μόνον ελάχιστα από τα πλέον ακριβά εισιτήρια για τη συναυλία της Πέμπτης! Η τιμή τους 60,00 € το ένα. Οι υπόλοιπες τιμές ήσαν – για όποιον ενδιαφέρεται – 45,00 | 34,00 | 22,00 | 10,00 €. Στενοχωρηθήκαμε που δεν μπορέσαμε να απολαύσουμε τον Λεωνίδα Καβάκο και στο Παρίσι, αλλά χαρήκαμε συνάμα μια και η γεμάτη αίθουσα και τις δυο βραδιές αποτελεί μια, έστω και έμμεση, απόδειξη ότι ο Έλληνας βιολονίστας θριαμβεύει παντού!

opera_pasisiou_faoust-xristogiannopoulosΤο όνομα του Τάση Χριστογιαννόπουλου (ως Tassis Christoyannis σταδιοδρομεί διεθνώς) το εντοπίσαμε στο πρόγραμμα των παραστάσεων της Όπερας του Παρισιού! Στις 22 Σεπτεμβρίου δόθηκε στην Όπερα της Βαστίλλης η πρεμιέρα της πρώτης νέας παραγωγής της Όπερας του Παρισιού για την περίοδο 2011-2012, που αφορά το λυρικό δράμα Φάουστ του Σαρλ Γκουνώ. Τη σκηνοθεσία έχει υπογράψει ο πολύπειρος Ζαν-Λουί Μαρτινοτύ που υπήρξε και «μαθητής» του αξεπέραστου και αλησμόνητου Ζαν-Πιέρ Ποννέλ. Τη μουσική διεύθυνση της παράστασης έχει επωμιστεί ο επίσης πολύπειρος Αλαίν Λομπάρντ. Η παράσταση επαναλήφθηκε μια ακόμη φορά το Σεπτέμβριο και μπήκε εννέα ακόμη φορές στο ημερολόγιο της Όπερας για τον Οκτώβριο. Τον βασικό ρόλο, του Φάουστ, σε αυτή την πολυδιαφημισμένη και ήδη πολυπαινεμένη παραγωγή ερμηνεύει ο δημοφιλής τενόρος Ρομπέρτο Αλάνια. Το ρόλο του Μεφιστοφελή ερμηνεύει ο μπασοβαρύτονος Πωλ Γκαί και τον τρίτο κατά σειρά σπουδαιότητας ρόλο, αυτόν του Βαλεντέν, ερμηνεύει ο δικός μας Τάσης! Τις ημέρες της παραμονής μας στο Παρίσι υπήρχε παράσταση της συγκεκριμένης παραγωγής μόνο την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου. Η αναζήτηση εισιτηρίου για την παράσταση απέβη άκαρπη. Όλα είχαν εξαντληθεί προ τριών εβδομάδων τουλάχιστον, μας πληροφόρησαν. Χαρμολύπη ξανά, για ανάλογους λόγους. Πληροφοριακά αναφέρουμε ξανά τις τιμές των εισιτηρίων για τις συγκεκριμένες παραστάσεις: 180, 170, 150, 130, 105, 75, 40, 15 και 5€.

Τούτες οι συμμετοχές των δυο συμπατριωτών μας σε εκλεκτές μουσικές εκδηλώσεις της γαλλικής πρωτεύουσας αλάφρυναν λιγάκι τη σκέψη, μας χαροποίησαν και έγιναν αφορμή να σκεφτούμε ότι για τους ξένους υπάρχει και ο άλλος Έλληνας, ο σημαντικός, ο χαρισματικός και όχι μόνον ο ακαμάτης, ο διεφθαρμένος, ο αναξιόπιστος όπως έχουν διεθνώς δημιουργήσει μια πλαστή εικόνα οι πολιτικοί μας.