O Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε το 1956 στον Βόλο. Ο πατέρας του Δημήτρης Μαχαιρίτσας (1933-1969) ήταν μουσικός (πιάνο). Το 1963 η οικογένεια Μαχαιρίτσα μετακόμισε στην Αθήνα.

 

Ο Λαυρέντης μπήκε στην ελληνική δισκογραφία το 1979 ως μέλος των P.L.J. Band με δίσκο 45 στροφών που είχε 4 τραγούδια. Συνέχισε μαζί τους με τα LP  Armagedon (1982) και ΤΕΡΜΙΤΕΣ (1983). Το 1984 μετονομάζονται σε Τερμίτες και κυκλοφορούν τον δίσκο Η ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΜΑΡΙΑ με συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα σε 2 τραγούδια. Συνεχίζουν το 1986 με τους δίσκους ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ ΤΡΕΝΑ και ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΚΟΝΣΕΡΤΟ και τερματίζουν την δισκογραφική πορεία τους το 1988 με το ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΡΟΧΗ.

 

Τον Απρίλιο 1986 ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας κάνει την πρώτη προσωπική δισκογραφική εμφάνιση, στον δίσκο του Σάκη Μπουλά, ΜΠΟΥΛΑΣ ΕΛΛΑΣ όπου γράφει μουσική σε 2 τραγούδια. Τον Ιούλιο 1986 συμμετέχει στον δίσκο του Αντώνη Βαρδή, ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΕΛΑ στο ομώνυμο τραγούδι που τραγουδά μαζί με τον Βαρδή και τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα.

 

Ένα χρόνο μετά, Ιούλιος 1987, στον δίσκο ΤΑ 10 ΔΕΚΑΡΙΑ, τραγουδά το Θέλω, που είναι το Id love you to want me μεγάλη επιτυχία του 1972 με τον Lobo, με ελληνικούς στίχους Τάκη Καρνάτσου.

 

Το 1988 ο ΛΜ ερμηνεύει 3 τραγούδια στον δίσκο ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΣΙΝΙΑΛΟ με τργ του Σπύρου Παπαναστασίου. Επίσης 3 στον δίσκο ΤΑΞΙΔΙ ΑΠ’ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ με τργ του Βασίλη Γκίνου. Γράφει την μουσική στο τραγούδι Παρίσι Τέξας που λέει ο Γιάννης Κούτρας στον δίσκο του ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑ.

 

Το 1989 κυκλοφορεί το LP Ο ΜΑΓΑΠΑΣ ΚΑΙ Η ΣΑΓΑΠΩ που είναι πρώτος προσωπικός δίσκος του. Μουσική δική του και στίχοι του Μιχάλη Μαρματάκη, συνεργάτη από την εποχή των Τερμιτών.

 

Το 1990 λέει το Διπλά Σακατεμένος Πειρατής των Μανώλη Ρασούλη – Γιώργου Γαβαλά, στον ομώνυμο δίσκο.

 

Τον Σεπτέμβριο 1991 κυκλοφορεί το ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ BLUES με συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα στο ομώνυμο τργ. O δίσκος ξεπερνά τις 50.000 πωλήσεις.

 

Απ’ αυτό το σημείο ξεκινά η μεγάλη καριέρα του ΛΜ που έδωσε τραγούδια – σταθμούς και ανανέωσε το ελληνικό τραγούδι.

Εγραψε μουσική σε 204 τραγούδια. Τα είπε αυτός στους δίσκους του ή τα έδωσε σε άλλους.

 

Τραγούδησε συνολικά 252 τραγούδια. Τα 110 με δική του μουσική. Τα υπόλοιπα 142, είναι συνθέσεις άλλων. Εχει ερμηνεύσει Θάνο Μικρούτσικο, Μίκη Θεοδωράκη, Νότη Μαυρουδή, Αντώνη Μιτζέλο, Λάκη Παπαδόπουλο, Αντώνη Βαρδή, Γιάννη Λογοθέτη, Χατζιδάκι και 56 ακόμη συνθέτες.

 

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έχει τραγουδήσει ντουέτο με τους Χαρούλα Αλεξίου, Κότσιρα, Τσακνή, Στόκα, Μαργαρίτη, Σαββόπουλο, Ζουγανέλη, Αρβανιτάκη, Πλιάτσικα, Κατσιμίχα κ.α. Συνολικά υπάρχουν 138 τραγούδια στα οποία κάνει ντουέτο με κάποιον άλλον.

 

Ο Μαχαιρίτσας πάντα εμφανίζεται ως συνθέτης ή ως τραγουδιστής. Ποτέ ως στιχουργός. Ηταν περιζήτητος. Τον θεωρούσαν μεγάλο εμπορικό μαγνήτη. Η συμμετοχή του αναβάθμιζε ποιοτικά οποιασδήποτε ηχογράφηση. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 δίσκοι στους οποίους συμμετέχει.

Είχε δηλώσει: Όπως ο Νταλάρας με βοήθησε να ορθοποδήσω όταν ήμουν έτοιμος να τα παρατήσω, έτσι κι εγώ δεν μπορώ να αρνηθώ σε συνάδελφο, την βοήθεια που μου ζητά.

 

Ολοι οι δίσκοι στους οποίους συμμετείχε ο Μαχαιρίτσας είναι 154.

 

Οι 14 είναι οι προσωπικοί δίσκοι του.

 

Ο τελευταίος κυκλοφόρησε τον Μάρτιο 2017 με τίτλο ΑΛΛΑΞΑΝ ΠΟΛΛΑ.

 

Αυτός που πούλησε περισσότερο ήταν ΤΟ ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΔΥΟ ΖΩΕΣ (2001, 55.000 αντίτυπα).

 

Οι 18 είναι ζωντανές ηχογραφήσεις συναυλιών.

 

Εγραψε τα τραγούδια στις ταινίες ΕΝΑΣ ΚΙ ΕΝΑΣ (2000), ΕΦΑΠΑΞ (2001) και ΠΕΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ (2009).

 

Ένα βράδυ σε μια ταβέρνα στην Νέα Σμύρνη, πριν τουλάχιστον 10 χρόνια είχε ανάψει η συζήτηση για το ποιοτικό, το έντεχνο, το λαϊκό, το ροκ, γενικά το ελληνικό τραγούδι. Σε κάποια παύση, είπε: «Όλοι αγωνιζόμαστε για ένα τραγούδι, αυτό που θα μείνει και μετά από μας».

 

Ο Λαυρέντης άφησε πολλά τέτοια τραγούδια.