Με αφορμή τις παραστάσεις "Σταθμοί και περάσματα"- Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη, που θα παρουσιαστούν με την Μάρθα Φριντζήλα, τη Μελίνα Κανά, τη Ντιλέκ Κοτς και τους Rebeltico (Δευτέρα και Τρίτη από 31 Ιανουαρίου στο Μικρό Παλλάς), ζητήσαμε από τη Μάρθα  Φριντζήλα να μας κάνει το δικό της τοπ 10 με τραγούδια για την Αθήνα (και στην παράσταση θα έχει τη μερίδα του λέοντος για την Αθήνα). Έτσι έφτιαξε την παρακάτω όμορφη λίστα. (πατήστε πάνω στους τίτλους για να τα ακούσετε)

 

Ρόζα Εσκενάζυ - Μες της Αθήνας τις ομορφιές
Το τραγούδι το πρωτάκουσα όταν ήμουν στο Λύκειο. Το άκουσα καμιά πενηνταριά φορές στο repeat. Αυτό και το επόμενο άσμα έγιναν τα αγαπημένα μου για χρόνια. Ήταν από τα πρώτα τραγούδια που έμαθα να τραγουδώ όταν μελετούσα τα ρεμπέτικα.

 

 

Δ. Μπαρούσης, Ν. Μάθεσης - Του Περαία το αλάνι
Από τα υπεραγαπημένα μου τραγούδια με την φωνή της Εσκενάζυ. Έχει κι έναν πίνακα με τον ίδιο τίτλο ο Γιάννης Τσαρούχης. Όταν το τραγουδώ ή όταν το ακούω βλέπω την εικόνα του ζωγραφισμένου μάγκα μπροστά μου.

 

 

Κώστας Μπέζος - Τουμπελέκι
Αυτό το "παιχνιδιάρικο" τραγούδι του Κωστή πάντοτε με μελαγχολούσε. Η ιστορία του φτωχού που κλέβει ένα σακάκι στο Μοναστηράκι και τον κυνηγάει ο ιδιοκτήτης του για να το πάρει πίσω, μου έφερνε στον νου τον "Κλέφτη ποδηλάτων" του Βιττόριο ντε Σίκα.

 

 

Βασίλης Τσιτσάνης - Αθηναίισσα
Στο τραγούδι αυτό η Αθηναίισσα θα ήθελα να είμαι εγώ. Και να μου τάζουν κρυστάλλινα παλάτια χρυσοστόλιστα.

 

 

Μ. Σουγιούλ, Αλ. Σακελάριος - Ο τραμπαρίφας
Ο στίχος "στα θαλασσινά μπαράκια μπύρες και καλαμαράκια" είναι η επιτομή της ευτυχίας για μένα. Θυμάμαι μικρή στο Πόρτο Γερμενό ή στην Κινέττα ή στον Μαραθώνα που πηγαίναμε για μπάνιο τραγουδούσα από μέσα μου: "απόψε το κορίτσι θέλει θάλασσα κι εγώ ποτέ χατήρι δεν του χάλασα" 

 

 

Μ. Σουγιούλ, Κ. Γιαννίδης, Αλ. Σακελάριος - Το τραμ το τελευταίο
Όταν το τραγούδησε η Σπεράντζα Βρανά στο Ηρώδειο στην παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη "Αυτά που κάψαν το σανίδι", στον τοίχο προβαλλόταν το πρόσωπό της τεράστιο με φόντο τον Παρθενώνα. Είχα πλαντάξει στο κλάμα.

 

 

Μίκης Θεοδωράκης, Γ. Θεοδωράκης - Όμορφη πόλη
Είχα πάντοτε την βεβαιότητα πως το τραγούδι μιλά για την Αθήνα. Και ο στίχος "θα γίνεις δικιά μου" αναφέρεται σ΄αυτήν.

 

 

Μάνος Χατζιδάκις - Μια πόλη μαγική
Αυτή η μαγική πόλη είναι σίγουρα η Αθήνα. Μονάχη ερημική σαν πέσει η σκοτεινιά, μα ζούμε μαζί οι δυο αγαπημένοι. Εγώ και ο Βασίλης.

 

 

Μάνος Χατζιδάκις - Το πάρτυ
Κι αυτή η γειτονιά που γίνεται το πάρτυ της οδού Ονείρων, είναι η γειτονιά που μεγάλωσα στην Ελευσίνα, και η πρώτη μου γειτονιά στο Μετς και μετά στο Παγκράτι και τώρα στον Βοτανικό. Κι αυτή η γειτονιά είναι για όλους μας ένα κλουβί. Κανείς δε ζει αληθινά αυτό που θα `θελε να ζει. Γιατί το όνειρο είναι μια στιγμή

κι όλες οι άλλες οι στιγμές απελπισία.

 

 

Τζίμης Πανούσης - Είμαι γυφτάκι
Πολύ αγαπημένο τραγούδι του Τζίμη Πανούση. Μου αρέσει βέβαια η εκτέλεση του Φοίβου Δεληβοριά περισσότερο. 

 

 

* bonus track: Θέμος Σκανδάμης Αύγουστος στην Αθήνα