Από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού  ξεκίνησε φέτος η συστηματική παρουσίαση γνωστών αλλά και ανέκδοτων έργων του Μάνου Χατζιδάκι. Με την καλλιτεχνική επιμέλεια τού γιου του, Γιώργου Χατζιδάκι, οι δύο συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στις 24 & 25 Σεπτεμβρίου φιλοδοξούν να αποτελέσουν την απαρχή μιας συστηματικής και ολοκληρωμένης παρουσίασης έργων του μέσα από το επίσημο αρχείο τού συνθέτη. Yπό τον τίτλο «Τρόποι του φεγγαριού», παρουσιάστηκε το ανέκδοτο soundtrack της ταινίας του Giuseppe Ferrara «Faccia di spia», και στο δεύτερο μέρος τραγούδια από τον διεθνή κινηματογράφο με ερμηνευτές την Έλλη Πασπαλά και τον Vassiliko.

 Ο Χατζιδάκις έγραψε τη μουσική της ταινίας «Faccia di spia» το 1975 στην Ιταλία. Η παρουσίαση του soundtrack με τη μορφή σουίτας που ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος της συναυλίας, έδωσε τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει ένα ιδιαίτερης ομορφιάς και έντασης έργο που μέχρι σήμερα δεν είχε παρουσιαστεί ούτε αποσπασματικά. Τη διεύθυνση της ορχήστρας που αποτελούνταν από το Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις και τη συμμετοχή μελών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΝΕΡΙΤ ανέλαβε ο Λουκάς Καρυτινός.

 

 

 

Οι σολίστες του Μουσικού Συνόλου Μάνος Χατζιδάκις, αρχής γενομένης από την Στέλλα Γαδέδη στο φλάουτο, τον Σωκράτη Άνθη στην τρομπέτα, τον Νίκο Γκίνο στο κλαρινέτο και τη Στέλλα Κυπραίου στην κιθάρα, έδειξαν γι’ ακόμα μια φορά την υψηλού επιπέδου κλάση τους, ιδιαίτερα στα πιο δύσκολα από ρυθμικής άποψης σημεία του έργου. Μαζί με τους Βαγγέλη Σκούρα στο κόρνο, Βιβή Γκέκα στο μαντολίνο, Αλέκο Χρηστίδη στα κρουστά και Λευτέρη Μιχαλόπουλο στο πιάνο, που συμπληρώνουν το Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις, έκαναν την ορχήστρα ελαφρώς… να «γέρνει» υπέρ τους.

 

Το ψιλόβροχο που έπεφτε επίμονα κατά τη διάρκεια όλου του πρώτου μέρους στην παράσταση της 25/9, δυσχέραινε τις συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες οι μουσικοί κλήθηκαν να ερμηνεύσουν το έργο. Ωστόσο, η υποδειγματική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και οι ερμηνείες του Μουσικού Συνόλου Μάνος Χατζιδάκις δεν άφησαν τις αντίξοες συνθήκες να επηρεάσουν την απόλαυση της μουσικής ενός πολύ ιδιαίτερου soundtrack του Μάνου Χατζιδάκι.

 

 

 

Στο δεύτερο μέρος, η παρουσίαση τραγουδιών του Χατζιδάκι από το διεθνή κινηματογράφο με ερμηνευτές την Έλλη Πασπαλά και τον Vassiliko, περιελάμβανε τραγούδια από συνολικά 12 ταινίες, μεταξύ των οποίων το Sweet Movie, Blue, America America, Memed my Hawk, Ήσυχες μέρες του Αυγούστου και Ελλάς η χώρα των ονείρων. Σε ένα πρόγραμμα με συνοχή, τραγούδια γραμμένα σε διαφορετικές δεκαετίες και για εντελώς διαφορετικών ειδών ταινίες, τοποθετήθηκαν με αριστοτεχνικό τρόπο αφήνοντας την αίσθηση ενός ενιαίου συνόλου.

 

Η έμπειρη Πασπαλά για ακόμη μια φορά γοήτευσε με τις ερμηνείες της, ιδιαίτερα στα τραγούδια Μικραίνει το φεγγάρι, Is the life on the earth, Memed αγάπη μου, και Τώρα που πας στην ξενιτιά. Ο Vassilikos, αν και ορισμένες –λίγες– φορές έδειξε να… «λαχανιάζει» στην ανηφόρα των Χατζιδακικών «δρόμων», ανταποκρίθηκε με επάρκεια ιδιαίτερα στα αγγλόφωνα τραγούδια, με καλύτερες στιγμές το In the cool of the day, The Martlet’s Tale και Bossa Nova.