apostolakis-psarantonis-by.g.margetousakis«Κρύβουν μια Τίγρη μέσα τους». Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας πρόχειρος τίτλος για την παράσταση των Χαΐνηδων με τον ΨαραντώνηΔίπλα στο ποτάμι. Παράσταση που κράτησε 4 ώρες και 30 λεπτά χωρίς διάλλειμα! Με την παρουσία της Κρήτης πληθωρική και το στίγμα της πολιτικό όπως πάντα. Αρκετά τραγούδια των Χαΐνηδων που συνήθως ακούγονται στις ζωντανές τους εμφανίσεις όπως ο Σαρακηνός κουρσάρος ο Αλί και Της γιαγιάς τα παραμύθια έμειναν απ’ έξω αφού όπως είναι λογικό προστέθηκαν μερικά από την τελευταία τους δισκογραφική δουλειά Αγροτοκτηνοτροφικά και Μητροπολιτικά (όπως ο Μάγος και ο Τζάνκο)

Είναι ίσως η πρώτη φορά που είδαμε τον απολαυστικό μουσικά, εμφανισιακά και φιλολογικά Δημήτρη Αποστολάκη να μην είναι στο κεντρικό μικρόφωνο της σκηνής και μάλιστα παρόντος Ψαραντώνη εξαιρετικά διακριτικός. Η Μαρία Κώτη που ήταν στην πρώτη γραμμή, για ακόμη μια φορά εξαιρετική κρατώντας τις ισορροπίες σε όλα τα επίπεδα με αφοπλιστική ευγένεια.

Την ίδια ευγένεια που είχε και οapostolakis-koti_by_g.margetousakis διπλανός της Δημήτρης Ζαχαριουδάκης. Χωρίς να σημαίνει ότι οι άλλοι μουσικοί δεν έδωσαν τον καλό τους εαυτό. Ίχνος έπαρσης και ίχνος βαρεμάρας. Εκτός όμως από τους Χαΐνηδες και τον Ψαραντώνη επί σκηνής ακόμα βρέθηκαν οι βιρτουόζοι μουσικοί Θανάσης Ρέλλος (σαξόφωνο) και Κλέων Αντωνίου (ηλ.κιθάρα) όπως και η πρωτοχορεύτρια-ακροβάτισσα Χριστίνα Σουγιουλτζή με χορογραφίες εντός και εκτός σκηνής. Κάποιες στιγμές η παρουσία της τραβούσε τα βλέμματα, με τη μουσική να λειτουργεί συνοδευτικά και όχι το αντίθετο. Το κοινό τους, πιστό και φανατικό, δίνει δυναμικό παρόν σε κάθε τους παράσταση και αυτό το έχουν κερδίσει με τα χρόνια. Οργώνοντας την Ελλάδα και φτιάχνοντας δίσκους, χειροποίητους και ουσιαστικούς. Κοντά στην μακρινή παράδοση, ηχητικά, αλλά στιχουργικά κοντά στο τώρα και το αύριο χωρίς λαϊκισμούς και ευκολίες.

Αν υπήρξαν κάποια μικρά κενά και κάποια προβλήματα ήχου σε μια πρεμιέρα είναι δικαιολογημένα. Ακόμα και αν το πρόγραμμα τράβηξε λιγάκι παραπάνω από όσο θα έπρπε. Άλλωστε δεν είναι ούτε πρωτάρηδες για να μας αποδείξουν ότι παίζουν καλά και έχουν καλό ήχο, ούτε παίζουν για πρώτη σε αυτόν τον χώρο.

Σ’ αυτό το παράξενο ταξίδι περιπλέκονται παραδόσεις, ρυθμοί, ηχοχρώματα, αρχετυπικά σύμβολα, αρχαίοι και σύγχρονοι μύθοι, μυσταγωγία και έκσταση. Θεοί, μάγοι, γητευτές, ακροβάτες, αντάρτες, φτωχοδιάβολοι, τίγρεις, γεράκια, κουρσάροι και ληστές παρελαύνουν μπροστά σας, αιώνιοι ταξιδιώτες, χωρίς τη φοβικότητα των καιρών κι άκρως επικίνδυνοι γι αυτούς που θέλουνε να ζουν συνηθισμένα». Αυτό γράφει το δελτίο τύπου και είναι από τις λίγες φορές που ένα δελτίο τύπου είναι τόσο εύστοχο.

Πληροφορίες: 


ΘΕΟΙ και ΔΑΙΜΟΝΕΣ
Δίπλα στο Ποτάμι
Έναρξη Παρασκευή 21 Οκτωβρίου (κάθε Παρασκευή & Σάββατο)
Ώρα έναρξης: 22:30
Είσοδος : 15 ευρώ με ΜΠΥΡΑ ή ΚΡΑΣΙ στο μπαρ