Ο Γερμανός drummer GunterBabySommer δεν είναι γνωστός στην Ελλάδα μόνο στους φανατικούς της avant garde jazz. Ο ίδιος εδώ και μερικά χρόνια επισκέπτεται –όχι τυχαία- το χωριό Κομμένο Άρτας για να παραστεί στο καθιερωμένο φεστιβάλ κρουστών (δείτε περισσότερα εδώ) που γίνεται κάθε χρόνο εκεί τιμώντας με το δικό του τρόπο τη μνήμη των 317 κατοίκων του χωριού (πολλά παιδιά κάτω των 15 ετών ανάμεσά τους) που σφαγιάστηκαν στις 16 Αυγούστου 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.Μάλιστα ανάμεσα στους 100 και πλέον δίσκους του είναι και το cd Songs for Kommeno που παρουσιάστηκε σε επίσημη πρώτη το καλοκαίρι του 2012 στο χωριό και έδεσε μιά για πάντα τους κατοίκους με τον ιδιόρυθμο αυτό μουσικό.

 

Ο 70χρονος (πρώην) ανατολικογερμανός μουσικός αγάπησε από νωρίς την αυτοσχεδιαστική τζαζ που με δυσκολία κυκλοφορούσε σ’ ένα καθεστώς που δεν υποστήριζε την πρωτοπορία σε καμία μορφή της και μέσα από συνεργασίες με τη ντόπια σκηνή κατόρθωσε μετά τη πτώση του Τείχους να γίνει μία από τις δεσπόζουσες μορφές της σύγχρονης τζαζ στην ευρωπαική σκηνή. Η επόμενη κυκλοφορία είναι μιά σύντομη αναφορά σε σπουδαίες μορφές της ντραμιστικής και κρουστής τζαζ και το Dedications (ηχογραφημένο τον Γενάρη του 2013) περιέχει οκτώ συνθέσεις αφιερωμένες στους Bobby (Baby) Dodds απ’ τον οποίο έχει πάρει και το παρατσούκλι, Philly Joe Jones, Pierre Favre, Art Blakey, Paul Lovens, Han Bennink, Ed Blackwell και Max Roach καθώς και ένα δικό του πορταίτο με σύντομες δικές του αναφορές στην αρχή ή στο τέλος κάθε κομματιού. Ένας δίσκος που κάλλιστα εισάγει όχι μόνο τους δικούς του μαθητές drumming και percussion στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης στην ιστορία της ντραμιστικής τέχνης αλλά δίνει ένα ρεσιτάλ ταπεινότητας ενός μουσικού που ξέρει να τιμά τους μέντορές του.

 

Παρ’ όλο που το όνομα του Sommer είναι συνυφασμένο με την avantgarde, ο παρών δίσκος είναι ακουστικά προσβάσιμος και σ’ ένα ευρύτερο ακροατήριο κυρίως λόγω της ενορχήστρωσης που δεν κινείται αυστηρά στο fusiondrummingχρησιμοποιώντας και όργανα που στρογγυλεύουν τον ήχο όπως το ξυλόφωνο ή τα καμπανάκια. Έτσι επιτυγχάνεται μια φωτεινή ισορροπία που κινείται λειτουργικά ανάμεσα στον αυτοσχεδιασμό και τις world αναφορές.

 

http://www.babysommer.com/