Έκτακτες επιχορηγήσεις στο Εθνικό Θέατρο και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, έπειτα από συνάντηση του υπουργού, Αριστείδη Μπαλτά με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο: Το Εθνικό Θέατρο ενισχύεται για φέτος με έκτακτη επιχορήγηση ύψους μέχρι 1 εκατ. ευρώ που θα εκταμιευθεί σταδιακά, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος έως το τέλους του έτους.

 

Επιπλέον, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που υπεγράφη και από τον υπουργό Πολιτισμού και πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα, οι εργαζόμενοι - καλλιτέχνες του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), θα αποζημιώνονται με τα ποσά των 45 ευρώ για έξοδα διανυκτέρευσης και 50 ευρώ για ημερήσια αποζημίωση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους άνω των 50 χιλιομέτρων, για την ομαλή διεξαγωγή των παραστάσεων στην Επίδαυρο και στο Θέατρο των Φιλίππων.

 

Παράλληλα, το ΕΚΚ θα λάβει έκτακτη επιχορήγηση ύψους 2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής. Το υπουργείο σημειώνει ότι αυτό γίνεται καθώς εκκρεμεί αξιολόγηση φακέλων παραγωγής και σεναρίων από το Νοέμβριο του 2014.

 

Σημειώνεται ότι έχει ήδη ενσωματωθεί ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ στην τακτική επιχορήγηση, προκειμένου να καλυφθεί το κενό στη χρηματοδότηση του ΕΚΚ που προκλήθηκε από την κατάργηση του ειδικού τέλους στα εισιτήρια του κινηματογράφου.

 

Επομένως, η τακτική επιχορήγηση του ΕΚΚ για το έτος 2016 ανέρχεται στα 3.6 εκατ. ευρώ, στα οποία προστίθεται η έκτακτη επιχορήγηση των 2 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική