Με ανανεωμένη διάθεση και νέο υλικό στα σκαριά έρχονται οι «Λωξάντρα» στην Αθήνα για την εμφάνιση στο «Πέραν»… Το συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη, που κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα σχήματα, που εσχάτως αναβιώνουν το κλίμα και τη μουσική των «Καφέ Αμάν», βρίσκεται αυτό τον καιρό στο στούντιο και ήδη έχει ηχογραφήσει δύο κομμάτια ενόψει της τρίτης δισκογραφικής του καταγραφής.

Το μεν πρώτο είναι μία σύνθεση (λόγκα) του Μάκη Μπακλατζή (βιολί/τραγούδι) και το δεύτερο είναι μία ευρηματική διασκευή στο «Και τι δεν κάνω», το κλασικό, λαϊκό κομμάτι του Άκη Πάνου, που ναι μεν δεν προέρχεται από τη λεγόμενη «παλιά» μουσική, αλλά οι «Λωξάντρα» αλλάζοντας το μουσικό ύφος από μινόρε σε ουσάκ, προσεγγίζουν το πνεύμα των «καφέ Αμάν», ενώ παράλληλα υποβόσκει και μία ρέγγε διάθεση.

 

Ειδικότερα, ο δίσκος θα περιέχει περισσότερα νέα κομμάτια – συνθέσεις των μελών του σχήματος, ως επί το πλείστον οργανικά, όμως δεν θα λείψουν οι διασκευές.

 

Λίγα λόγια για τους «Λωξάντρα»…

Το μουσικό σχήμα «Λωξάντρα» γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μουσικές του αφετηρίες και αναζητήσεις η αστική μουσική παράδοση των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, (Meyhane-Καφέ Αμάν), η τσιγγάνικη μουσική παράδοση, η δημοτική μουσική της Ελλάδας, η κλασική Οθωμανική και νεότερη αστική και λαϊκή μουσική της Τουρκίας, οι ήχοι του αραβικού κόσμου, η σεφαραδίτικη μουσική και τα μουσικά ιδιώματα των Βαλκανίων.

 

Ιχνηλατώντας τις μουσικές αυτές το πρώτο album του σχήματος κυκλοφορεί το 2006 με τίτλο «σχεδόν όπως παλιά…», άλλμπουμ που το 2011 κυκλοφορεί και στην Τουρκία ( «Almost like in the Past», Eterna Productions) ενώ στις αρχές του 2012 εκδίδεται η πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του με τίτλο «Μεϋχανέ – Καφέ Αμάν». H παραγωγή αυτή θα σκαρφαλώσει στην 8η θέση του World Music Chartof Europe (Σεπτέμβριος 2012), ενώ το κομμάτι «Τα ψαράδικα» θα επιλεγεί για να συμπεριληφθεί στο άλμπουμ του πολύ γνωστού περιοδικού παραδοσιακής και ethnic μουσικής «FolkRoots».

 

Η «Λωξάντρα» έχει στο ενεργητικό πολυάριθμες συνεργασίες με διακεκριμένους μουσικούς της παραδοσιακής –και όχι μόνο- μουσικής όπως επίσης και εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2010 «έντυσε» μουσικά και ζωντανά επί σκηνής, την πολύ επιτυχημένη παράσταση του ΚΘΒΕ «Λωξάντρα» που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου.

 

Το τέλος του 2013 βρίσκει τη «Λωξάντρα» σε δημιουργικό μετασχηματισμό. Με νέα μέλη στη σύνθεσή της και καινούργιο άλμπουμ στα σκαριά, με φρέσκες μουσικές ιδέες -γνωστά κομμάτια της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής ενορχηστρωμένα με κλασικό ή «πειραγμένο» τρόπο αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του σχήματος πάντα στα ίχνη των μουσικών δρόμων της ανατολής- με διάθεση ανοίγματος σε νέα ρεύματα και πρόθεση δημιουργικών δοκιμασιών, γίνεται μια Loxandra «intransition», μια Λωξάντρα που ταξιδεύει μουσικά στο χώρο και το χρόνο, σμίγοντας την ανατολή με τη δύση, το κλασικό με πειραματικό, το παλιό με το σύγχρονο.

 

Οι «Λωξάντρα» είναι οι μουσικοί…
Νίκος Αγγούσης: κλαρίνο, Ρία Ελληνίδου: τραγούδι, Φοίβος Αποστολίδης: κρουστά, Θανάσης Κουλεντιανός: κανονάκι, Λουκάς Μεταξάς: ηλεκτρικό μπάσο, Μάκης Μπακλατζής: βιολί/τραγούδι, Δημήτρης Παναγούλιας: κρουστά, Κυριάκος Ταπάκης: ούτι.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι «Λωξάντρα» στο «Πέραν»
Έναρξη 22:30 | είσοδος € 7
ελάχιστη κατανάλωση: 5 € σε bar ή 15 € για φαγητό & ποτό
Δεκελείας 20, Ν.ΧαλκηδόναΤηλ.: 210 2533 896 - 210 2582 667