lista-eisodimatos-tanea2Σε φιάσκο καταλήγει η δημαγωγική, στα όρια του λαϊκισμού, λίστα που δημοσιοποιήθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» με τα δηλωθέντα εισοδήματα των καλλιτεχνών το 2008-2009 (3-4χρόνια πριν), καθώς καλλιτέχνες της λίστας απαντούν μέσω των νομικών τους συμβούλων και ακυρώνουν το δημοσίευμα, μιας και είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι από αυτούς πληρώνονται από τα νυχτερινά κέντρα ή από τις εταιρείες διαχείρισης των πνευματικών τους δικαιωμάτων, μέσω εταιριών. Ίσως λοιπόν να ήταν πιο χρήσιμο να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία των εταιριών αυτών και όχι τα δηλωθέντα εισοδήματα των καλλιτεχνών ως φυσικά πρόσωπα.

 

Και αν η δημοσιογραφία είναι τόσο αποκαλυπτική και κάνει καλά τη δουλειά της θα είχε ενδιαφέρον να δημοσιοποιηθούν και αντίστοιχες λίστες για μεγαλοδημοσιογράφους, εφοριακούς, δικαστικούς κτλ. Και αν γνωρίζει κάποιος παραβάσεις που ζημιώνουν το ελληνικό δημόσιο ταμείο και φορολογικές παραβάσεις μπορεί να κινηθεί πιο ουσιαστικά και να πάει τα στοιχεία στη δικαιοσύνη. Η μη διασταυρωμένη και επιπόλαιη δημοσιοποίηση στοιχείων δημοσίων προσώπων μάλλον εξυπηρετεί την «αναγνωστοθυρία» παρά τη δημοσιογραφία. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι μπορεί να υπάρχουν και καλλιτέχνες, όπως και άλλοι πολίτες αυτής της χώρας, που φοροδιαφεύγουν και «κλέβουν» το δημόσιο. Δεν μπορεί όμως να μπαίνουν όλοι στο ίδιο καζάνι στον βωμό των εντυπώσεων.

Η Έλλη Κοκκίνου μάλιστα σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για ψευδή στοιχεία στην περιβόητη λίστα, ενώ η Δέσποινα Βανδή επίσης σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για την Ε.Π.Ε που είναι στο όνομά της, η οποία φορολογείται κανονικά και έχει έδρα τη χώρα μας. Και όλα αυτά έρχονται αμέσως μετά την αντίδραση της Χάρις Αλεξίου προς τα σχόλια του Μανώλη Καψή (ΕΔΩ) για το δηλωθέν εισόδημά της. Με επιστολή απάντησε και η Δήμητρα Γαλάνη.

Επίσης, στη λίστα υπάρχουν και νούμερα σε εισοδήματα καλλιτεχνών που δεν προκαλούν ούτε εντύπωση, ούτε είναι μεμπτά και φαίνεται να αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Ο Πάνος Κιάμος, ο Βασίλης Λέκκας, η Μαρίζα Κωχ, ο Πασχάλης Τερζής, η Ελένη Πέτα και άλλοι είναι απόλυτα λογικό να δηλώνουν τα εισοδήματα αυτά που αναγράφονται στη λίστα τις χρονιές αυτές.

Η εφημερίδα χθες 11/09 σε νέο σχετικό με το θέμα δημοσίευμα, σε μια κίνηση πιο σοβαρής αντιμετώπισης του θέματος, κάνει λόγο για τις εταιρείες και αναφέρει ότι οι καλλιτέχνες έχουν βρει έναν νόμιμο τρόπο να φοροδιαφεύγουν και θέτει το θέμα αν αυτό είναι ηθικό. Άλλο αυτό όμως και άλλο η υπόνοια του πρώτου δημοσιεύματος ότι λειτουργούν παράνομα.

*lista-eisodimatos-tanea Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσιες τις ανακοινώσεις της Έλλης Κοκκίνου, της Δέσποινας Βανδή αλλά και της Δήμητρας Γαλάνη.

Προς: Προς την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα
Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2012
Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,
Στο χθεσινό και με αριθμό 20410 φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας και μετά το πρωτοσέλιδο «Πόσα δηλώνουν οι σταρ της πίστας», στη σελίδα 20 και υπό τον τίτλο «ΦΑΚΕΛΟΣ» δημοσιεύονται ονόματα Ελλήνων τραγουδιστών με τα δηλωθέντα, από τον καθένα εξ αυτών, καθαρά εισοδήματα, για τα έτη 2008 και 2009.

Επειδή μεταξύ των τραγουδιστών περιλαμβάνομαι και εγώ και μάλιστα με ένθετη φωτογραφία, με δηλωθέντα, όμως, εισοδήματα τελείως διάφορα αυτών που, πραγματικά, δηλώθηκαν, με τις αντίστοιχες δηλώσεις φόρου εισοδήματος, για τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, με την παρούσα, και για την αποκατάσταση της αλήθειας, σας γνωρίζω ότι το οικονομικό έτος 2008 (εισοδήματα 2007) το συνολικά δηλωθέν, από εμένα, εισόδημα – ατομικά και μέσω της εταιρείας που έχω παραχωρήσει την διαχείριση των πνευματικών μου δικαιωμάτων και των καλλιτεχνικών μου δραστηριοτήτων – ανέρχεται στο ποσό των διακοσίων δύο χιλιάδων είκοσι έξι Ευρώ και τριάντα εννέα λεπτών του Ευρώ (202.026,39€) και όχι σε τέσσερις χιλιάδες τετρακόσια σαράντα επτά Ευρώ και ενενήντα τέσσερα λεπτά του Ευρώ (4.447,94€), αφού στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και ελευθέρια επαγγέλματα προστίθεται και το αυτοτελές φορολογούμενο ποσό, το δε οικονομικό έτος 2009 (εισοδήματα 2008) φέρομαι με εισόδημα μηδενικό, επειδή η δήλωση έγινε, από κοινού, με τον σύζυγό μου και καταχωρήθηκε στο δικό του Α.Φ.Μ. Πέραν τούτου, το έτος 2008, και λόγω της εγκυμοσύνης μου, έχω μόνο αυτοτελές φορολογούμενο ποσό από την εμφάνισή μου σε κάποιες συναυλίες.
Έτσι εχόντων των πραγμάτων, είναι καταφανές ότι το δημοσιογραφικό επιτελείο μιας τόσο έγκυρης εφημερίδας, όπως η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στηρίχθηκε σε καταφανώς ανακριβή φορολογικά στοιχεία, με συνέπεια να περιέχεται το όνομά μου στις λίστες των φοροφυγάδων και, ευθέως, να σχετίζεται με την «φοροδιαφυγή που οργιάζει». Επειδή η επιλογή της συμμετοχής μου στη λίστα των φοροφυγάδων στις τόσο κρίσιμες για την Ελλάδα οικονομικές συνθήκες, αναμφισβήτητα, με ζημίωσε, καθόσον απαξιώθηκα στο πρόσωπο όλων αυτών που, τόσα χρόνια, με τιμούν, όχι μόνο ως τραγουδίστρια, αλλά και ως άνθρωπο, ΖΗΤΩ, όπως προβείτε, αμέσως, σε δημοσίευμα αποκατάστασης της αλήθειας.
Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μου.
Με εκτίμηση

Έλλη Κοκκίνου

Αθήνα, 10.09.2012
Προς την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα,
Σε απάντηση των όσων αναφέρονται στο από 10.09.2012 δημοσίευμα της εφημερίδας σας, με την ιδιότητά μας ως εκπρόσωποι της κυρίας Δέσποινας Βανδή, στην οποία και αναφέρεστε, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:
Τα εισοδήματα στα οποία αναφέρεστε στο εν λόγω δημοσίευμα αποτελούν τα ατομικά εισοδήματα της κυρίας Δ. Βανδή για τις συγκεκριμένες οικονομικές χρήσεις. Πέραν αυτών, τα λοιπά έσοδα από τις καλλιτεχνικές  δραστηριότητες έχουν φορολογηθεί, όπως παρέχεται η δυνατότητα εκ του νόμου, μέσω της εταιρείας «ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΛΕΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.» η οποία έχει ως σκοπό τη διαχείριση και την εκμετάλλευση των πάσης φύσεων καλλιτεχνικών της δραστηριοτήτων. Η εταιρεία αυτή  δεν είναι υπεράκτια, αλλά εδρεύει στην Ελλάδα, είναι φορολογικά συνεπής και ενήμερη, τα πλήρη δε οικονομικά στοιχεία αυτής είναι σε γνώση των φορολογικών αρχών.
θα σας παρακαλούσαμε για λόγους δεοντολογίας να δημοσιευθεί η παραπάνω ανακοίνωση.

Με εκτίμηση,
The Spicy Effect

"Η κυρία Γαλάνη – για όσους όψιμα ενδιαφέρονται για την φορολογική της νομιμότητα – να διευκρινίσω πως εισπράττει νόμιμα –κυρίως- τα έσοδα της, μέσω της Εταιρείας Παραγωγής της, τα οποία και δηλώνει όπως οφείλει και για τα οποία φορολογείται όπως όλοι οι Έλληνες, ελέγχεται δε για αυτά, όπως λίγοι Έλληνες έως σήμερα.
Κακόβουλα λοιπόν και εκ του πονηρού, εμφανίζεται η προσωπική και ατομική της δήλωση ως … το μοναδικό της έσοδο και άρα αναντίστοιχο των δραστηριοτήτων της.
Και μάλιστα κατ’ επιλογήν, από όλα τα έτη των οικονομικών δραστηριοτήτων της μόνο τα πλέον αδρανή σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, τα οποία και αυτά παρουσιάζονται με ελλειπή στοιχεία, (μόνο από μία δραστηριότητα ενώ αποκρύπτονται τα κυρίως εισοδήματά της).
Οι πηγές εσόδων της κυρίας Γαλάνη, είναι πολλές και διαφορετικές όσες και οι ιδιότητες της, ως συνθέτριας, τραγουδίστριας, παραγωγού, επιμελήτριας καλλιτεχνικών προγραμμάτων κλπ. Και αυτό είναι γνωστό στις φορολογικές αρχές εδώ και χρόνια, όπως είναι γνωστό και στους εργοδότες της.

Είναι άρα εξαιρετικά ύποπτοι και ο τρόπος και ο χρόνος που επιλέγουν συγκεκριμένα ΜΜΕ να δημιουργήσουν εντυπώσεις και εντάσεις (και για την ιστορία: δεν είναι τυχαίο που αυτή η υπόθεση ξεκινά και πάλι από έντυπο το οποίο και στο παρελθόν -δεκαετία 80- είχε κάνει παρόμοια «εκστρατεία» εναντίον των Ελλήνων τραγουδιστών οι οποίοι με τη σειρά μας καταφύγαμε στα δικαστήρια και κερδίσαμε τη δίκη καταδικάζοντας τη συγκεκριμένη εφημερίδα σε πρόστιμα χρηματικά και υποχρέωση να ανακαλέσει δημόσια).

Αξίζει προσοχής επίσης ο τρόπος που προωθείται η θεμελίωση της εντύπωσης: μπερδεύονται επίτηδες καλλιτέχνες με διαφορετικές δραστηριότητες και ιδιότητες, συγκρίνονται ακίνητα περιουσιακά στοιχεία χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα χρόνια και ο τρόπος που επαγγέλλεται ο κάθε καλλιτέχνης, ενώ γίνεται μια επιλεκτική χρήση ονομάτων και αριθμών.
Βρισκόμαστε άραγε μπροστά σε ένα καινούργιο «κυνήγι μαγισσών» ή στην εφαρμογή του πολυχρησιμοποιημένου θρίλερ «δώστε αίμα στην αρένα», προκειμένου να απασχοληθεί ο κόσμος που υποφέρει και να περάσουν και άλλα επαχθή μέτρα;
Γιατί η προσπάθεια σπίλωσης προσώπων με αξιοπιστία και κύρος, η δημιουργία εμφυλιακού κλίματος και ο κιτρινισμός δεν είχαν ποτέ ούτε αθώες ούτε αγαθές προθέσεις. Και μάλιστα όταν στοχοποιούνται προσωπικότητες με δημόσιο κριτικό λόγο και άποψη. Μάλλον πάλι κάποιος ενοχλήθηκε…..

ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ:Τα ακριβή στοιχεία των συνολικών εισοδημάτων του κάθε καλλιτέχνη/ δημοσίου προσώπου, ήταν πάντα στη διάθεση των φορολογικών αρχών οι οποίες ήλεγχαν και σαφώς θα συνεχίσουν να ελέγχουν και να διαπιστώνουν την αξιοπιστία του κάθε επαγγελματία.
Ως εδώ λοιπόν
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος μου"
ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ