badminton_theater1Update: 


Απογοητευμένοι από την πολιτεία και τους θεσμούς της δηλώνουν, οι επιχειρηματίες του θεάτρου Μπάντμιντον, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για ακύρωση της οικοδομικής άδειας και πράξης αναθεώρησής της με την οποία το κτίριο του Μπάντμιντον, στο Γουδί, μετατράπηκε από αθλητικό σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων για μεταολυμπιακή χρήση. Χαρακτηρίζουν μάλιστα παράλογη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σε σχετική δήλωσή του ο διευθυντής- παραγωγός του θεάτρου Μπάντμιντον Μιχάλης Αδάμ δήλωσε χαρακτηριστικά: 

 

«Δεν κάναμε τίποτα παράνομο, το αντίθετο μάλιστα, αξιοποιήσαμε ένα άχρηστο για την Ελλάδα ολυμπιακό ακίνητο και το κάναμε θέατρο. Δώσαμε μία χρήση σε αυτόν τον χώρο που συνάδει απόλυτα με αυτό που λέμε μητροπολιτικό πάρκο. Ένας χώρος πολιτισμού συνάδει με έναν χώρο αναψυχής. Η πολιτεία όμως δεν ήταν εντάξει ως προς τις υποχρεώσεις τις απέναντί μας, γιατί είχαμε μία 20ετή σύμβαση, για μία ήπια αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου, ώστε να γίνει καλύτερος και συμβατότερος με το μητροπολιτικό πάρκο και τώρα δεν εκπληρώνεται».


 

Μια ιστορία που κρατάει καιρό φαίνεται να φτάνει στο τέλος της με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Και ποια είναι αυτή η απόφαση; Το κτήριο του Badminton στο Γουδί δεν θα χρησιμοποιείται πλέον για πολιτιστικές εκδηλώσεις αφού το ΣτΕ έκανε δεκτές τις προσφυγές που είχαν καταθέσει πολιτιστικά και περιβαλλοντικά σωματεία αλλά και κάτοικοι της περιοχής για την αναστολή της λειτουργίας του και την κατεδάφισή του όπως αρχικά προβλεπόταν.

Οι προσφυγές είχαν γίνει από το 2006 με εξώδικο προς τα συναρμόδια υπουργεία (ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας, κ.λπ.) είχαν ζητήσει να τηρηθούν οι αρχικές διατάξεις (υπουργική απόφαση 2002) που προέβλεπαν ότι οι εγκαταστάσεις είναι προσωρινές και θα απομακρυνθούν εντός εξαμήνου από την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Το αίτημά τους, όμως, δεν απαντήθηκε ποτέ. Αντίθετα, εκδόθηκε ο νόμος 3342/05 που προέβλεψε την μετατροπή του κτηρίου σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων που παρέχονται με μίσθωσή του σε ιδιώτη.

badminton_theater_preconstruction_2 

Από τότε είχε ξεκινήσει μια αλληλουχία νομικών διεργασιών στις οποίες φαίνεται να μπαίνει μια τελεία. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, με την απόφαση (1970/2012) η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η ρύθμιση του άρθρου 20 του Ν. 3342/05 που αφορούσε την τροποποίηση του χώρου στην μεταολυμπιακή του εποχή σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, διότι οδηγεί σε επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής που βρίσκεται το κτήριο αλλά και του λεκανοπεδίου. Έκρινε ακόμη, ότι δεν υπάρχει ειδική μελέτη που να τεκμηριώνει επαρκώς την ανάγκη μετατροπής του κτηρίου σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και ότι δεν εξετάζονται οι επιπτώσεις στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον από τη διατήρησή του με τις προβλεπόμενες για αυτό νέες χρήσεις.

Τις επόμενες ημέρες λογικά περιμένουμε και τις αντιδράσεις από την ιδιωτική πλευρά που εκμεταλλευόταν εμπορικά τους χώρους του Badminton το οποίο προοριζόταν για ελεύθερος χώρος πρασίνου μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες καθώς είχε γίνει σαφές ότι η κατασκευή αυτή ήταν προσωρινή και μόνο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τέλος, η Ολομέλεια στο πλαίσιο της έκθεσης-απόφασής της αναφέρει ότι και κατά την πρόσφατη επεξεργασία σχεδίου διατάγματος για την προστασία του Υμηττού και των μητροπολιτικών πάρκων, η σχετική έκταση προβλέπεται ότι βρίσκεται στον πυρήνα του πάρκου που αποτελεί κοινόχρηστο χώρο και όπου επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η δόμηση μικρών περιπτέρων έως 30 τ.μ. για τις λειτουργικές ανάγκες του πάρκου και των επισκεπτών του.