Στο Φεστιβάλ ΑΝΩ 2019, που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 25 Αυγούστου 2019 θα ηχήσει ξανά ένα από τα δυσκολότερα και επιβλητικότερα μουσικά όργανα. Το εκκλησιαστικό όργανο που βρίσκεται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, θα έχει την τιμητική του. Φέτος, για 3η χρονιά το φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου θα δώσει ζωή με το δικό του τρόπο στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην κορυφή του. 

 

Στη σχετική συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε το φετινό του πρόγραμμα, οι παράλληλες δράσεις, αλλά και διάφορα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τη συμβολή του στην τοπική κοινωνία, τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Γεγονός αναμενόμενο, αφού τα αποτελέσματα είναι ευεργετικά σε κάθε φεστιβάλ που γίνεται με μεράκι, πίστη και οργάνωση. 

 

Ένας από τους στόχους του φεστιβάλ, όπως δήλωσε ο εκτελεστικός του διευθυντής Χάρης Βεκρής, είναι να ενταχθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας διαφόρων νησιών της Μεσογείου όπου πραγματοποιούνται φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου, όπως είναι η Μάλτα, η Μαγιόρκα κ.ά.

 

 

Μία πρώτη γεύση για το φετινό φεστιβάλ

Στην προφεστιβαλική εκδήλωση που έγινε το Σάββατο 29 Ιουνίου οι θεατές που βρέθηκαν στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο είχαν τη μοναδική εμπειρία να ακούσουν σπάνιο υλικό από το «Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου»  με συνθέσεις και έργα για σόλο εκκλησιαστικό όργανο, Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής συνθετών από τον 17ο ως τον 21ο αιώνα που δεν έχουν δισκογραφηθεί ποτέ, καθιστώντας έτσι την συναυλία συλλεκτική. Στην απόδοση των συνθέσεων ήταν η οργανίστα  Χριστίνα Αντωνιάδου και ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης. Σχετικά με τα κομμάτια της συναυλίας και τους συνθέτες μίλησε ο Νίκος Κανελλόπουλος, σύμβουλος προγράμματος του Φεστιβάλ. 

 

 

Το εκκλησιαστικό όργανο
Το εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου κατασκευάστηκε στην Ιταλία το 1888. Την ίδια χρονιά δωρίθηκε από τον Πάπα Λέοντα ΙΓ’ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου των Αθηνών, όπου και ανήκε έως το 1951, όταν ο επίσκοπος Γεώργιος Ξενόπουλος φρόντισε και το έφερε στη Σύρο. Είναι το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα. Κατασκευασμένο τη ρομαντική εποχή, διαθέτει αυτούσιο τον ήχο των οργάνων της εποχής, ενώ η ξυλόγλυπτη κατασκευή στο μπροστινό μέρος του το καθιστά έργο τέχνης. Η γενική επισκευή του ολοκληρώθηκε το 2016 και η πρώτη του παρουσίαση στο κοινό πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους, με μια πανηγυρική συναυλία στον κατάμεστο «Σαν Τζώρτζη».

 

 

Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ

Δευτέρα 19 Αυγούστου
Έργα για εκκλησιαστικό όργανο
Klauss Sonnleitner, (Αυστρία), εκκλησιαστικό όργανο


Τετάρτη 21 Αυγούστου
Εκκλησιαστικό όργανο και κινηματογράφος
Damian Skowronski, (Πολωνία), εκκλησιαστικό όργανο


Πέμπτη 22 Αυγούστου
Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και όμποε
Alois Koch (Ελβετία), εκκλησιαστικό όργανο
Δημήτρης Σιδέρης (Ελλάδα), όμποε


Κυριακή 25 Αυγούστου
Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και άρπα
Ουρανία Γκάσιου (Ελλάδα), εκκλησιαστικό όργανο
Θεόδωρος Ματούλας (Ελλάδα), άρπα

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Συναυλίες εκτός ναού

Παρασκευή 23 Αυγούστου
Ησυχαστήριο "Παναγία της Ελπίδος" Ιεράς Μονής Αδελφών του Ελέους

Ο βωβός κινηματογράφος και το κινηματογραφικό όργανο (theater organ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος Η συνεισφορά του εκκλησιαστικού οργάνου στο βωβό κινηματογράφο υπό τη μορφή του κινηματογραφικού οργάνου. Ένα όργανο - εξέλιξη του εκκλησιαστικού οργάνου - όπου τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα ηχούσε σε όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες του εξωτερικού.

Δημήτρης Κεραμιδάκης, theater organ

 

 

Διαλέξεις
Οι διαλέξεις αποτελούν πλέον ένα αναπόσπαστο και αναμφίβολα, εξίσου ενδιαφέρον για το κοινό κομμάτι του. Την επιμέλεια των διαλέξεων που θα πραγματοποιηθούν πριν από τις συναυλίες αναλαμβάνει ο μουσικός παραγωγός και σύμβουλος προγράμματος του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Νίκος Κανελλόπουλος.

Ξεναγήσεις
Τις ημέρες των συναυλιών θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου, ενώ «Οι μικροί ξεναγοί της Άνω Σύρου» θα προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις στο μεσαιωνικό οικισμό του νησιού.

 

 

 

Πληροφορίες


 

 

Η σελίδα του Φεστιβάλ :  https://anofestival.gr/

Facebook Page : https://www.facebook.com/anofestival/

 

Το Φεστιβάλ ΑΝΩ 2019 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής

Συνδιοργανωτές: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμος Σύρου Ερμούπολης

Δωρητής: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Χορηγοί: Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, ΑΙΓΕΑΣ Α.Μ.Κ.Ε., REVOIL, Μικροζυθοποιία NOCTUA